"הרוסים לא חוגגים את הסילבסטר"
אבל הם כן הם חגגו ובגדול את הנובי גוד, חג אזרחי לציון השנה החדשה שמזכיר את חג המולד. הם קנו הררי מזון ואלכוהול, הוציאו הון במסעדות, קישטו עץ במאות שקלים ונסעו ביום למחרת לצימר בצפון ולהחליק על הקרח. איך חגגו יוצאי בריה"מ את השנה חדשה, כמה זה עלה להם ומי הרוויח מהחג הזה
בתחנה המרכזית בתל-אביב שעתיים וחצי לפני 2010, מוכרת שהעברית מכבידה לה על הלשון מקפלת את הבסטה ואני מביעה פליאה על מגוון אשוחי הפלסטיק היקרים שהיא החזיקה שם, עד לאותו רגע.
היא בתגובה, נחרה בבוז. "קנו מהכל. קנו גם עצים באלפיים שקל. וקנו הרבה הרבה יותר מאשר בשנה שעברה".
לפי המוכרת ולפי היצע אביזרי החג המפואר שנאסף שם בלא פחות ואולי אף יותר מארבעה דוכנים עצומי מימדים, ניתן היה לחשוב שהמיתון אכן מתפוגג. בערב השנה האזרחית החדשה, כשרוב דוברי הרוסית בעולם היו מסובים לשולחן כלשהו, הדוכנים בתחנה המרכזית בתל-אביב עדיין הציעו עצי אשוח מלאכותיים למכירה.
היו שם עץ אשוח קטן מקושט ב-250 שקל. עץ קטן בצבע כחול זוהר לא מקושט ב-375 שקל. עץ בינוני לבן לא מקושט ב- 375 שקל ועץ ירוק "מושלג" בגודל 2.40 מ' עולה 875 שקל. ונותרו גם עצים ב-1,199 שקל.
לא סנטה קלאוס - דד מרוז
בישראל קשה לחגוג את ה"נוֹבי גוד" (השנה האזרחית החדשה). כולם חושבים שאתה נוצרי (לא שיש בזה משהו רע) ואין חופש ביום שאחרי, למעט מקרים ממוזלים כמו השנה, בהם הוא נופל על סוף השבוע.
"רוסים לא חוגגים סילבסטר, מי זה סילבסטר בכלל"? אמרה טסיה, 17, שחיפשה כובע של סניגוריצ'קה, הנכדה של דד מרוז, הגרסה הרוסית של סנטה קלאוס, שנוהג לרכב בכרכרה במקום במזחלת. היא וחברתה יוליה מאשדוד יחגגו במועדון בת"א, אחרי שנמלטו האחת מארוחת ערב משפחתית והשנייה מאולם אירועים.
"המחנכת שלי אמרה לי לא לחגוג את זה, זה חג של נוצרים", אומרת טסיה. "הצחיקה אותי. ממתי השנה האזרחית היא חג נוצרי? כולם חוגגים את זה".
יוליה: "אותי שאלו בכיתה 'נו מתי את הולכת לשתות וודקה ולחגוג יומולדת לישו'? אז כן, יש לנו בבית עץ אשוח נחמד, אבל בנובי גוד שותים שמפניה בחצות ולא וודקה, וזה לא קטע דתי בכלל".
מה שהעובדים הזרים קנו לחג המולד, הרוסים קנו בהנחה
אחת ולתמיד: יוצאי מדינות האיחוד הסובייטי לשעבר לא חוגגים את הולדתו של ישו בערב שבין 31 בדצמבר ל-1 בינואר. ביום הזה הם יכולים רק לחגוג את ברית המילה שלו.
מוכרים עד הרגע האחרון. וזה השתלם: השנה קנו יותר מבשנה שעברה
עבור יוצאי חבר העמים, שום דבר לא קורה בערב הזה למעט הנובי גוד. גם לא סילבסטר. זה אינו חג דתי למרות שהוטלאו לו סממנים רבים שמקורם בחג המולד. אבל גם אלה מוצאם פגאני בכלל. שכן, הנצרות, שנולדה הרי ממש כאן, מעולם לא כללה סבא מושלג ואשוחים.
ליאור זילברמן, בעלים של אחת מחנויות התחנה, דחס בה בחודש האחרון קישוטי חג מולד שהוסבו בעת הצורך לקישוטי נובי גוד. עד לפני שבוע ליקטו אותם פיליפינים, אפריקאים ודרום אמריקאים. השבוע הגיעו יוצאי חבר העמים לשעבר ורכשו אותם עבור חגם שלהם, ו"בשבוע הבא כבר לא יהיה להם זכר, אני מוציא את הכל", הוא אומר.
הוא מכר שם קישוטים שעולים בין 5 ל-20 שקל. נורות ב-20 עד 50 שקל והוא גם חזק בטיגריסים. המון רב של טיגריסים הצטופף על המדפים. מבובות פרווה ועד טיגריסים מקרמיקה שעונים בחיוך על ערימה של מטבעות זהב. כי 2010 היא שנת הטיגריס לפי לוח השנה הסיני למרות ש"רק רוסים קונים אותם", לפי ליאור. גם על העצים בדוכנים ניתן היה להבחין בהם.
בימי מסחר רגילים החנות שלו לא פונה לדוברי רוסית אלא בעיקר לעובדים זרים. אבל אחרי חג המולד רוב הסחורה לחג לא היתה רלוונטית יותר לזרים, ועם זאת רלוונטית להפליא לעולים.
כדי למשוך אותם, הוא הציע הנחות על עצים: עץ קטנטן וסמלי שנמכר לפני הכריסמס ב-50 שקל מוצע עכשיו ב-35 שקל. עץ גדול יותר מוצע ב-85 במקום ב-120 שקל דאז.
טיב טעם: ההשקעה באלכוהול ובמיונז משתלמת
מישה פיינשטיין, מנהל קבוצת הפייסבוק "אנחנו חוגגים שנה אזרחית חדשה! מה זה סילבסטר?", הוציא על החג כמה מאות שקלים. "עץ יש לנו, כי עלינו איתו לארץ לפני שנים", הוא מסביר.
"אבל קנינו נורות לעץ וקישוטים לעץ שעולים 15-5 שקלים. יש לנו בבית עיגולים יפים מחרסינה שעולים הרבה יותר 70-60 שקל וכוכב אדום כמובן. לארוחה קנינו שמפניה, יין, גולדסטאר, היינקן וחבית שהביאו מגרמניה, ו-וודקה חורטיצה שעולה 100 שקל.
"מפריע לי שאומרים פה, גם בחדשות: 'סילבסטר'. זו הסיבה שרבים מתנגדים לחג. אני אומר לחברים ישראלים שלי: 'למה לא חגגתם'? והם עונים: 'אנחנו כבר חגגנו בראש השנה, זה לא חג שלנו'. אבל כשאני שואל אותם מה השנה עכשיו, הם יודעים להגיד 2010 אבל את השנה העברית הם לא זוכרים".
בטיב טעם זוכרים גם זוכרים שהשנה היא 2010. הם זכרו זאת כבר לפני חודש אז החלה המכירה של כל מה שאפשר למכור לנובי גוד.
"למעלה מ-50% מלקוחותינו הם עולים מחבר העמים", אומר יוסי שליו, ראש אגף סחר ושיווק ברשת."לכן לכבוד החג הבאנו ליין של מוצרים מכל העולם: שמפניות מצרפת, סובייצקאייה, למברוסקו מאיטליה, קאווה מקטלניה, ופרינס פאול, גרנד דיזרט יין קינוח מבעבע.
"הבאנו וודקות רוסיות ואמריקאיות, יינות מניו זילנד גרמניה וצרפת. ומכרנו מאות אלפי בקבוקי יין וודקה ויינות מוגזים. בירות הן מוצר מאוד חזק השנה, מכרנו את בלהיימר, בירה גרמנית, במבצע והיא נקנתה יותר לקראת החג.
"הבאנו יותר בשרים איכותיים ונמכרו חזק גם שימורי הדגים למיניהם: שפרוטי ווישקי ובלטיק שפרוט. השנה השתמשנו בחג כמנוף למכור את המיונז של המותג הפרטי שלנו גוד קוולאטי GQ. מיונז הוא מוצר שנמצא על שולחן החג, והוא נצרך המון בחג הזה.
"ובנוסף, הבאנו גם אביזרי חג שקשורים בסנטה קלאוס ובונבוניירות מכל הסוגים. יש אצלנו אריזות שוקולדים וממתקים שקשורות לחג שמייצרים יצרנים ישראלים, כאלה שהרבנות לא יושבת עליהם".
היתה עלייה במכירות?
"מכרנו כמויות עתק של סלמון וביצי קוויאר. אז על הביצים יצאנו במבצע של 159 שקל לקילו. זה מוצר שעולה בד"כ כ-250 או 300 שקל. הבאנו גבינות רבות מכל העולם ב-3 שבועות אחרונים, וחלה עלייה של אלפי אחוזים במכירת גבינות, ועלייה של מאות אחוזים משקאות חריפים. היתה גם עלייה של מאות אחוזים בקניית משקאות אנרגיה".
לא קונים יותר במעדניות הרוסיות מאשר אצלכם?
"המעדניות הרוסיות ממוקמות ליד הבית. כשאדם הולך לחגוג את חגי סוף השנה, הוא פונה לחנות הגדולה".
כמה עולה סל אלכוהולי ממוצע? הם בכלל מודעים לחידושים שהבאתם או שהולכים על המסורתי?
"תלוי מה את מגדירה סל ממוצע רמת המחירים של המבעבעים נעה בין 15 ועד מאות שקלים. את ההנחות הכי גדולות הענקנו בתחום היין והאלכוהול: 20 עד 30% על יינות יקרים ועל יינות זולים שיעור ההנחות הגיע גם ל-50%. מכרנו גם מוצרים בשיטת 'השני ב-10 שקלים'.
"הרוסים צרכנים מאוד גדולים של יינות ומודעים לחידושים בתחום היין. אני מייחס להם וליקבי הבוטיק את מהפך שחל בשנים האחרונות בצריכת היין פה".
היקפי המכר עלו פי 4
בסניפי ת"א התכונה היתה לא רבה בחג, במיוחד לא לעומת מעוזים כמו נתניה, עיר האוכל בראשון מזרח, אשדוד, הקריות, כרמיאל, אשקלון ובאר שבע. לפי שליו, הצריכה המוגברת נרשמה בכל הרשת, בלי יוצא מן הכלל. "אולם בסניפים עם ריכוזים גדולים של לקוחות מגזריים, הפדיונות גבוהים בהרבה. והיקפי המכר עלו פי 3 ו-4 לפני החג", הוא אומר.
"גם בטיב טעם בתוך הערים, כמו בטיב טעם ר"ג, גבעתיים וכרמיאל, שיעורי העלייה במכירות דמיוניים בגלל יוצאי חבר העמים.
"יש הבדלים בין המחירים בסניפים, אם כי המוצרים שיש עליהם מבצעים נמכרים במחירים זהים. בכרמיאל ובבת ים אני מחזיק מבעבעים במגוון רחב מאוד ומגדיל אותו באשדוד, אבל הוא לא יהיה בסניפים בת"א.
"המגוון ואווירת החג לא פוסחים על הלקוחות הישראלים הותיקים ויש בכלל אווירה של יציאה מהמיתון וקנייה של מוצרי פרימיום והרי בזה אנחנו מתמחים".
לפי החוגגים, עיקר ההוצאה בחג המשפחתי הזה, היתה על אוכל, אלכוהול ומתנות. לכבוד החג קונים בגד חדש כלשהו ומניחים מתנות מתחת לעץ האשוח. אחרי כן נוהגים להתקבץ בבית ב-21:00, ולאכול, בעיקר סלט אוליבייה שכולל תפוחי אדמה, גזר ושעועית ירוקה במיונז, נקניק דוקטורסקאייה קלבסה, קאוויאר אדום וסלט שוּבה עם סלק, גזר תפו"א, בצל ירוק ודג מלוח. המנה העיקרית תהיה בשר עם עוד תפוחי אדמה, ולקינוח אוכלים עוגת קייבסקי או עוגות טורט ושוקולדים שונים. ההוצאה על כל אלה יכולה להגיע ליותר מ-1,000 שקל.
"אם באים להתארח אצל מישהו, נהוג להביא בקבוק שמפניה", מספרת אולגה, אחת מהרבים שחגגו בין חמישי לשישי, ולא את הסילבסטר. "זה יכול להיות שמפניה אודסה, או כל יין מבעבע או קאווה שאינם בהכרח תוצרת רוסיה"
בארץ, החג איבד מעט מהצביון המשפחתי שלו ורבים יוצאים לבלות במסעדות ובאולמות אירועים. רוסים .במועדונים אורגנו מסיבות שכניסה אליהן עולה 300 שקל ובמסעדות הרוסיות, מחיר המנות בחג הזה גבוה פי 2 או 3. אם ארוחה עולה ביום רגיל 100 שקל, בחג היא תעלה 400 ואפילו 600 שקל.
"דוברי רוסית מזמינים מקום מראש והעלות מאוד גבוהה", מאשרת אולגה. "זו עסקת הכל כלול שכוללת כמה מנות ואלכוהול. מנה חמה לבחירה יכולה להיות בקר ז'קוייה (תבשיל קדירה בקר או שוק חזיר), קטלטה פקייבסקי (קציצה נוסח קייב), או סלמון אפוי. וכמובן שיש גם חלק אמנותי: שירה ורקדניות".
מסעדת פושקין: אלף יורו לזוג
נקודת הקיצון של התופעה הזאת הוא מסעדת פושקין בת"א. "זו לא מסעדת אוליגרכים", אומר מיכאל אלטפדר, ממנהלי המסעדה. למרות שבערב של ה-31 בצדמבר ארוחה שם עלתה 1,000 יורו לזוג. "אבל זו מסעדת יקרה , שלא מתאימה לכל כיס. ביום רגיל ארוחה עולה שם 600 שקל לזוג עם יין.
הסועדים סעדו את ליבם במסעדה שעטתה מראה מושלג בסיוע של קריסטלים ושטיחים לבנים. בארוחה, בת תשע מנות, קיבלו האורחים בין היתר, בליני קרם פרש וקוויאר בלוגה. היו גם הופעות של כושים עבריים, זמרים ששרו ברוסית, באנגלית ובאיטלקית ודי.גיי מפורסם במגזר הרוסי.
"הכל הוזמן כבר לפני חודש וחצי", אומר אלטפדר. "יש אנשים שהיו מוכנים לשלם אלף יורו לבנאדם רק כדי להגיע. הקהל היה ברמה סוציו אקונומית גבוהה. המחיר לא מדבר לאנשים במקרים האלה. נסעתי במיוחד למוסקווה להביא קאוויאר שחור.. האלכוהול, דום פריניון וגריי גוס ובלו לייבל - היה בחינם".
כמיטב המסורת - חולקו מתנות לאורחים והוגרלו מנורה בשווי 30 אלף שקל, שיט ביאכטה וסט יין בשווי 10 אלפים שקל, "סתם בשביל ההרגשה הטובה".
לפי אלפדר, "במסעדות רוסיות רבות המחירים מגיעים גם ל-700 שקל לאדם אבל תמורת זה מקבלים שפע של אוכל רוסי אסלי. תמיד נחגוג את החג הזה. הרבה חגים שהיו שם נמחקו פה, כמו 8 במרס יום האישה ו-23 פברואר יום הגבר ברוסיה - זה לא קיים פה. הדבר היחיד שנשאר זה הנובי גוד. ואנחנו יותר מתחברים אליו מאשר לראש השנה היהודי.
"הבעלים של פושקין הוא אדם אמיד, והחג הזה לא כל כך רווחי, אבל זה יום שזוכרים כל השנה. זה אירוע של 90 איש, חצי מהם מחו"ל, ואת רואה עשירים כבדים משתוללים כמו ילדים. אבל ברוסית אומרים: 'איך שתחגוג את השנה כך גם תעבור אותה בשמחה ככה גם תהיה השנה'".
מסעדת נטלי: המקומות אזלו כבר בספטמבר
כן, ישנן דוברי רוסית שמגיעים ארצה רק כדי להשתתף בחגיגות הנובי גוד. במסעדת נטלי, בכיכר המייסדים 1 נתניה הם חגגו מ-22:00 עד חמש בבוקר עם מוזיקאים, הכנר סאניה קרייטור, ריקודים ואוכל גורמה רוסי, תמורת 250 דולר, לא כולל שירות.
"קניתי שני דגי חידקן 18 ק"ג וקישטתי את כל המסעדה בלבן", אומרת נטליה נוביטקי, שהיא גם הבעלים של המקום וגם זמרת הבית. "הגשנו שמפניה וגלנפידיך ויינות ברמה מאוד גבוהה.
"המקומות לאירוע אזלו כבר מספטמבר. הגיעו ממונטה קרלו, ארה"ב וגרמניה. לא היו אנשים מישראל, יש לנו רק 94 מקומות. אבל חגגנו גם בשישי ונחגוג גם היום, עבור אלה שלא נותר להם מקום בערב של חמישי. אלה יהודים שבאים לחגוג בישראל ומדברים רוסית".
מסורת חג נוספת היא לצפות בנשיא רוסיה מברך באופן מסורתי את אזרחי רוסיה לכבוד השנה החדשה. אפילו יוצאי אוקראינה צופים במשדר, שקודמת לו תוכנית טלוויזיה ותיקה ורבת אמנים ואחריו משודרים תמיד אותם סרטים ישנים.
הנשיא מדבדב הזכיר בנאומו השנה שהנובי גוד הוא חג משפחתי ואיחל שנה טובה לכל ההורים והילדים. הוא ביקש לזכור ש-2010 היא השנה ה-65 לניצחון על גרמניה הנאצית, ואיחל שנה טובה ומוצלחת לכל עמו, "בתקווה שיהיה עם מודרני מאוחד וחזק פיננסית".
בשביל האווירה נוסעים לחרמון ולהחלקרח
אווירת החג המקורית כוללת שיטוט ברחובות נוצצים משלג והחלקה על אגמים קפואים. אבל במדינת ישראל הענייה במשקעים, שהשלג שכיח בה כרוסי שלא חוגג נובי גוד, האפשרות הזאת נדירה מפז.
אלכס, חגג אתמול עם משפחתה של חברתו בצפון הארץ, ויתר על השלג אבל לא על הקרח. ראשית הוא חגג פעמיים. "פעם בחצות שלנו ופעם בחצות שלהם", הוא מסביר. "החצות שלהם מגיע ב-23:00 שלנו. ביום למחרת הוא יצא לחפש קצת כפור. אלכס אומר שרבים מצפינים בחג הזה, בתקווה לחג לבן.
"כולם מקווים שבחרמון ירד שלג", הוא מסביר. "אז שוכרים צימרים בצפון. אם אין שלג הולכים להחלקרח במטולה. אנחנו נסענו לאחלה קרח במעלות".
במרכז קנדה, מוקד לאומי להחלקות על הקרח מאשרים את התופעה. "זה בהחלט נכון מאוד", אומר חגי רוזנבאום, מנהל השיווק של המרכז. "אפילו בערב הסילבסטר הגיעו עולים רבים מחבר העמים. ברוסיה ובמדינות אחרות, החלקה על הקרח היא חלק מהיומיום, ומרכז קנדה המחודש הוא הכי קרוב להם למה שהיו רגילים. אז אחרי חגיגות השנה החדשה, קמים בבוקר ובוחרים להמשיך את הבילוי פה במרכז קנדה.
"מגיע קהל פרטי גדול וגם מזמינים מראש: יש לנו קבוצה של נשים מינימום 30 אנשים שהזמינו מראש. הכניסה עולה 87 שקל למבוגר 67 שקל לילד ליום, עם החלקה עד 18:00 ואפשרות לשימוש ב- 2 בריכות מקורות וג'קוזי. עד הערב. אם מוסיפים באולינג או ספא המחיר עולה ל-250 שקל. במחיר של עיסוי מקבלים גם החלקה ובריכה".
אתם מקשטים לכבודם?
"מקשטים קצת בשביל האווירה, ומשמיעים מוזיקה שקשורה לחג במגרש הקרח".
הנדידה צפונה לא זרה גם לבעלים של צימר אביב בנווה אט"יב "מזמינים מקומות לשנה האזרחית החדשה כבר ביולי אוגוסט", אומר יעקב ממן."לרוב שבוע לפני הביצוע לא מעט מהם מבטלים אם אין שלג. אבל אנחנו מקבלים את זה בהבנה".
מחיר חדר בצימר אביב נווה אט"יב מתחיל ב-400, 350 שקל ויכול להגיע עד 800 שקל לזוג. לינות משפחתיות עולות בין 800 ל-1,200 , 1,300 שקל.
"אלה שכן מגיעים חוגגים את השנה החדשה כל אחד בדרכו שלו עם המאכלים שלהם והעל האש. אנחנו מביאים להם שמפניה, ומקשטים קצת את העץ בכניסה עם אורות ונצנצים. זה עושה להם טוב.
"הם בעיקר מחפשים סאונה וספא חיצוני וכשיש שלג יפהפה פה וכולם בחוץ ונהנים עד השעות הקטנות של הלילה. אבל השנה, רק עוד 10 ימים או שבועיים נראה פה שלג".