לקראת ט"ו בשבט: מסלולי טיול בעקבות עצים
ראש השנה לאילנות בפתח, ולמרות שהשקדייה מתכוונת לגנוב את ההצגה משאר חבריה העצים, ישנם עוד רבים ויפים שראויים לתשומת לב. קבלו את החמישייה הפותחת
השקדייה נמצאת כבר בכוננות חג, תופרת את שמלת הכלולות לקראת ט"ו בשבט שיצוין השנה ב-30 בינואר, וביום המיועד תגנוב את ההצגה מיתר עצי החורש. ואולם היא אינה היחידה שחוגגת את ראש השנה לאילנות; ישנם עוד רבים ויפים שראויים לתשומת לב: האלה, האלון, האיקליפטוס, השיטה ורבים אחרים שבחרו להצמיח שורשים באדמת ארצנו.
כדי לא לקפח את יתר העצים, בחרנו להתחיל את ההכנות לחג האילנות מבעוד מועד, וכך יוקדש כל חודש ינואר לנושא. הכתבה הראשונה בסדרה היא הצדעה לחמשת העצים המפורסמים ביותר.
עצי האלה: מגיעים לגיל מופלג
עצי האלה בולטים בגודלם ויכולים להגיע לגיל מופלג של אלפי שנים. בארץ מוכרים שלושה מינים: אלה ארצישראלית, אלה אטלנטית ואלת המסטיק. בחניון האלה שבעמק קדש גדלים עצים מן המרשימים בארץ.
מהחניון יוצא מסלול טיול לתל קדש שנמצא כשני קילומטרים ממערב. מצפון לכביש נמצאים שרידיו של מקדש רומי המוקדש לאל השמש. ניתן לראות בשטח את שרידי החומה המאסיבית של מתחם המקדש ואת אחד הקירות ששרד לגובה של כמה מטרים. מחוץ לשער בולטים ריצוף יפה ושרידים ארכיטקטוניים.
אלה אטלנטית. בארץ מוּכּרים שלושה מינים (צילום: בני יושע)
מסלול נוסף הוא שביל הלוחמים במצודת ישע. כיבושה של מצודת ישע (מצודת כ"ח) במלחמת העצמאות גבה 28 חללים. קק"ל סימנה באתר שביל להנצחת המסלול שבו צעדו הלוחמים. ישנה אנדרטה לזכר הנופלים ולידה תצפית נוף. השביל מגיע לתצפית על צוקי נחל קדש, וממנו ניתן לחזור או להמשיך בשביל עד כביש הצפון.
איך מגיעים: כביש מספר 899, בין סימני קילומטר 62-61
עצי השיטה: נפוצים בעיקר בדרום הארץ
עצי שיטה נפוצים בנגב, בערבה ובבקעת ים המלח. השיטה שבנחל נוקד זוכה לציון גבוה בתחרות על העץ היפה ביותר בנגב. בזכות השיטה קיבל נחל נוקד את הכינוי "נחל עץ". ישנם מטיילים שמתכננים את מהלך הטיול כדי לערוך פיקניק בצלהּ. השיטה צומחת בעיקול הנחל, בלב אזור חקלאי מהתקופה הביזנטית.
שיטת הנגב, שלא כמו אחיותיה שבערבה - שיטה סלילנית ושיטת הסוכך - עמידה יחסית לקור, ועל כן צומחת באזורים הגבוהים יותר של הנגב. סימני הזיהוי הבולטים שלה הם ריבוי קוצים גדולים יחסית, גזע יחיד ופרי כפוף אך במעט ולא מסולסל.
איך מגיעים: בג'יפ, או ברגל. מצומת חלוקים (ליד שדה בוקר) פונים מזרחה בכביש 204. כקילומטר מהצומת פוגשים משמאל את חורבת חלוקים. דרך מסומנת באדום, מתאימה לג'יפים, עולה בשלוחה ומגיעה לאחר קילומטר לעיקול נחל נוקד שבו צומח העץ. אפשר להגיע לעץ גם ברגל, מהלך 20 דקות.
שיטה סלילנית בנחל הבשור (צילום: ארכיון הצילומים קק"ל)
מסלולים נוספים לטיול באזור הם הר צרור וממנו תצפית לנחל צין, נחל חצץ ובורות מים עתיקים וחורבת חצצה על שרידיה מהתקופה הנבטית.
עצי האלון: משמשים גם לתעשיית הרהיטים
מעבר ליופיו בטבע, האלון משמש לתעשיית הרהיטים ולחביות היין. פרי הבלוט נתון בתוך ספלול בעל קשקשים. בארץ גדלים שלושה מינים: אלון מצוי, אלון התבור ואלון התולע.
מסלול יער בית קשת עשיר בעצי אלון התבור, ובעונה זו פורחים בו פרחי החורף. לאורך המסלול תצפיות נוף לגבעת המורה, לגלבוע ולתבור, טרסות וכפרים קטנים שסביבם נטועים כרמי זיתים. ניתן לטייל באזור ברגל, לנסוע באופניים, או ברכב פרטי. לנוחות המטיילים נמצאים מצפורים וחניונים לפיקניק בחיק הטבע. אתרים נוספים באזור הם בית היערן ואלוני בית קשת.
איך מגיעים: מכביש 77, מול כפר תורען (כחמש דקות מצומת גולני) או מכביש 65, דרך קיבוץ בית קשת. הכניסה לחנייה לכל סוגי הרכב פרט לאוטובוסים.
עצי האיקליפטוס: מכונים גם "עצי היהודים"
את האיקליפטוס, שקשור בעבותות לתולדות ארץ ישראל וייבוש הביצות, כינו הערבים "שג'רת-יהוד" (עץ היהודים). מוצאו מאוסטרליה, שם גדלים לא פחות מ-700 מינים. הזרעים הראשונים שלו הגיעו למקווה ישראל ב-1883.
האיקליפטוס, ששייך למשפחת ההדסיים, שימש לייעור אדמות מוצפות במים, נשתל בצדי דרכים ובאדמות יער. ייצרו ממנו כלי עבודה, אדנים למסילות רכבת ועמודי טלגרף. העצה שימשה דלק לחימום ולהסקת קטרים. האיקליפטוס הוא עץ דבש משובח, וקיימים מינים רבים המותאמים לתנאי המדבר.
איקליפטוס בנחל חדרה. העץ קשור לתולדות הארץ (צילום: רונית סבירסקי)
יער האיקליפטוסים הראשון בארץ הוא יער חדרה. מסלול הטיול ביער מתחיל בתחנת הרכבת מדרום לשמורת טבע קטנה בשם בריכת סמר. בחורף הבריכה מלאה מים צלולים, שבהם גדלים צמחי ביצה. עוברים דרך יער האיקליפטוסים ומגיעים אל הקצה הדרומי של היער שבו חניון לבילוי בחיק הטבע.
מדרום לחניון צומחים עצים מפוארים של אלון התבור, וביניהם מרחבים ירוקים ופורחים. מומלץ להמשיך את המסלול לכיוון דרום יער חדרה במפגש עם הגבול הצפוני של פארק השרון. תוכלו לראות אלוני תבור מרשימים, לצדם שיחי אטד וביניהם מרחבים ירוקים ופורחים.
איך מגיעים: מתחנת הרכבת בחדרה (מערב).
ארזי הלבנון: שימשו לבניית בית המקדש
עצי ארז אינם נפוצים בארץ, ויער הארזים שהיכה שורשים ביער ביריה נחשב נכס נדיר. בית המקדש בירושלים נבנה מארזי הלבנון וכך הפך הארז גם למיתוס. עמים נלחמו על שטחים שבהם גדלו ארזים רק כדי להפוך את גזעיו לתרניי אוניות, ולשלוט בנתיבי ימים ואוקיאנוסים.
החוקרים רואים בארז שריד לצמחייה ששלטה לפני כ-50 מיליון שנה באזורים נרחבים בחצי הכדור הצפוני של העולם. בעולם קיימים שלושה מינים של ארז: ארז הלבנון - גדל בר בתורכיה, בלבנון ובקפריסין; ארז אטלנטי - גדל בר בהרי האטלס שבצפון אפריקה; ארז ההימלאיה - גדל בר במורדות ההימלאיה.
במשך השנים ניטעו בארץ ארזים בודדים באתרי גידול ייחודיים. חלקת הארזים שהתאקלמה ביער ביריה היא תופעה יוצאת דופן. מדובר בארזים המרשימים ביותר בארץ שהגיעו לגובה 12 מטרים ומשתרעים על פני כעשרה דונמים. מעמדת התצפית המשקיפה על החלקה אפשר להגדיר אותה יער.
אפשר ללכת ברגל בשביל החוצה את החלקה ויורד לעין גוזי. מעיין השוכן מצפון לחלקת הארזים נמצא לצד הכביש ממצודת ביריה לבת יער. למעיין ניתן להגיע ברגל מחורשת הארזים במרחק הליכה קצר מאוד או ברכב - בדרך עפר המסתעפת ממזרח לחורשת הארזים. קק"ל שיקמה את סביבת המעיין באמצעות טרסות ועצי בוסתן המקיפים את בריכת המים.
איך מגיעים: דרך נוף יער ביריה בין חוות בת יער ליישוב עמוקה.