שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP

המשלחת הישראלית בשטח: "מחזה קורע לב"

אנשי פיקוד העורף הקימו בהאיטי בית-חולים שדה, ובמקביל מסייעים בחיפוש ניצולים מרעש האדמה תחת ההריסות. שליחת "ידיעות אחרונות" חזתה עם כוחות צה"ל בתחינות של קרובי הלכודים, וסיירה בעיר ההרוסה, עם הריח הנורא של המוות

ריח חריף של גופות נרקבות עמד במתחם האוניברסיטה בפורט או-פרינס בירת האיטי, בזמן שראשוני אנשי משלחת החילוץ הישראלית הגיעו. אוון טאטא את האבק. הוא שם מאז רעש האדמה. אחיו, מהנדס בניין שהיה אחראי על הקמת מבנה חדש לאוניברסיטה, נקבר תחת ההריסות.

 

"ידעתי שהוא כאן והגעתי מיד אחרי הרעש", הוא סיפר בעיניים מיואשות. "צעקתי והוא ענה לי בקול חלש. הצלחתי לדבר איתו קצת ולראות אותו לכוד. יציקת בטון כבדה מחצה את כתפו ולא אפשרה לו לצאת. אמרתי לו שאני רק הולך לכמה דקות להביא חבל, כדי שאוכל לנסות לחלץ אותו. כשחזרתי הוא כבר לא ענה. הוא מת".

 

משלחת הסיוע של צה"ל בהאיטי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מאז, אוון לא עוזב את אתר האוניברסיטה. הוא מחכה כבר שלושה ימים שכוחות חילוץ והצלה יגיעו להוציא את גופת אחיו. אבל למרות המאמצים, גם כוח יחידת החילוץ של פיקוד העורף לא הושיע. "הציוד שלנו עדיין לא נחת, ואנחנו כוח קטן. אין לנו כרגע אפשרות לחלץ את אחיך", הסביר לו ראש הצוות, סרן ניר חזות. "נראה אם יש אפשרות לחזור מחר בבוקר לחלץ את אחיך".

 

רעש האדמה בהאיטי - עדכונים אחרונים ב-ynet:


"חשוב להם לתת כבוד לגופות" (צילום: דובר צה"ל)

 

אחד מכלבי הגישוש של יחידת "עוקץ" התקרב אל ההריסות והראה לצוות היכן קבור האח. "אתם חייבים להבין", אמר דניאל קידר, תושב האיטי שהצטרף למשלחת, "הם חיים כמו כלבים, אבל הם רוצים למות כמו מלכים. חשוב להם מאוד לתת כבוד לגופות. אני מבין שהעדיפות הראשונה שלכם היא לחלץ לכודים חיים, אבל יש חשיבות גם בחילוץ הגופות".

 

500 מטופלים כל יום

במשך כל הלילה פרקו אנשי צה"ל את הציוד הרפואי הרב שנחת אתמול בצהריים (שעון מקומי) בפורט או-פרינס, במטוס הג'מבו של אל על, עם 220 חברי המשלחת. פרט לצוות שיצא לאוניברסיטה, כוח נוסף מיהר לבניין האו"ם שקרס. על פי ההערכות, לכודים מתחת להריסות 80 בני אדם. בשטח פעלו כבר צוותי חילוץ והצלה של משלחות מסין ומברזיל. הם איפשרו לאנשי צה"ל המנוסים לתפוס פיקוד.

 

צילום: AP

 

"זה היה מחזה קורע לב", אומר אלוף-משנה (במיל') גילי שנהר מפיקוד העורף, שהוא גם שליח האו"ם. "ישבה לידי אשה מפולין שבעלה קבור תחת ההריסות וביקשה בדמעות שנמצא את בעלה". לפנות בוקר חזר הצוות למחנה, במגרש כדורגל נטוש ליד שדה התעופה. שם הוחל בשעת בוקר מוקדמת בהקמתו של בית חולים שדה.

 

עם אור ראשון יצאו הכוחות לשטח להמשיך לחפש לכודים חיים תחת ההריסות. הם איתרו גבר בן 58 ששמו ז'יל, והחלו לפעול לחילוצו. הם אף הצליחו לשוחח עמו לזמן קצר בטלפון.


מחלצים של זק"א בפורט או-פרינס (צילום: דנו מונקוטביץ)

 

"אתמול ביקרנו בבית החולים של הצלב האדום", אמר תת-אלוף שלום בן אריה, מפקד המשלחת.

 "יש פצועים קשים והצלב האדום ישמח להעבירם אלינו. אני מעריך שעד שעות הערב נהיה בתפוסה מלאה. יש לנו 40 מיטות לאשפוז ואם יהיה צורך נוכל להגדיל את התפוסה".

 

במיון שיוקם יוכלו הצוותים לטפל בכ-500 תושבים מדי יום. לדברי בן אריה, אמנם המשימה העיקרית של צה"ל היא הקמת בית החולים והטיפול בפצועים, אך במקביל נמשך מאמץ החילוץ וההצלה בבניין האו"ם, בבתי ספר ובמוקדים נוספים בהם יש סיכוי למצוא לכודים שעודם בחיים.

 

נוהרים לשדה התעופה, רוצים לברוח

אתמול עם הנחיתה, בסיור ראשון בעיר ההרוסה, ראיתי מאות תושבים משוטטים ברחובות. אין איש בבתים - כולם חוששים מפני רעש נוסף. מתוך ההריסות נשמעות מדי פעם זעקות. קבוצה של אנשים מתגודדת סביב המקום ומנסה לחלץ. "החזקתי לאחת הלכודות את היד, דיברתי אליה, ותוך שניות היא מתה", סיפר אחד התושבים.


פוסעים בין ההריסות (צילום: דובר צה"ל)

 

התושבים נוהרים לכיוון נמל התעופה. רבים מהם מבקשים לברוח מהאי. באזור השוק שקרס לחלוטין מתגבר האבק ועמו הריח הדחוס של המוות. רבים מורחים משחה עם ריח חזק מתחת לאפם, כדי לטשטש את הריח הנורא. שלוש גופות שרועות במרכז הרחוב, גדודי זבובים מעליהן. ילדים מאובקים צועדים לצד הגופות ומכסים את אפם ופיהם בידיהם.

 

מאחד הבתים הסמוכים לשוק, יוצאים בריצה חמישה גברים צעירים שבזזו אוכל, מצעים וכלי מטבח. "במרבית המקומות בעולם בהם מכה רעש אדמה חזק אין ביזה. כאן יש. לתושבים אין כאן מה להפסיד.

 הם עניים ורעבים. אין להם תשתיות. גם קודם לכן לא היו", מסביר מאוחר יותר שנהר.

 

בשעות הלילה יורדת עלטה כבדה על העיר. אין חשמל, אין תאורת רחוב. ילדה קטנה יחפה יושבת על שפת המדרכה לצד ערימת אשפה ואוכלת לחם מפורר וישן שהושלך לאשפה. אין לצדה איש. במורד הרחוב עשרות תושבים מארגנים לעצמם ארוחת ערב מאולתרת על המדרכה. הם לא יישנו הלילה בבתיהם. מי שיש לו בית - חושש מפני קריסה. אבל לרובם פשוט אין לאן לחזור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צה"ל המנוסה תפס פיקוד
צילום: דובר צה"ל
צוות זק"א באזור האסון
צילום: דנו מונקוטביץ זק"א באסון בהאיטי
חוששים מפני רעש נוסף
צילום: AFP
מומלצים