שתף קטע נבחר
 

העסיקה גויה בסופ"ש ובראשון - וקיבלה קנס

בעלת חנות מעסיקה בשבתות רק עובדות לא-יהודיות, אבל פקחי התמ"ת פשטו על החנות שלוש פעמים והטילו קנס של 20 אלף שקל, כי העובדת ביקשה לנוח בימי ג' ו-ה' ולא בימי א'. בעלת החנות: "ואם היא הייתה בדת שנחים בה בימי רביעי?" התמ"ת: "החוק קבע ללא-יהודים ימי מנוחה קבועים, והם לא כובדו"

רוצה לעבוד ביום שישי, שבת וראשון, ולקבל חופש ביום שלישי וחמישי? מסתבר שבמדינת היהודים, גם אם אתה גוי, זה אסור. כך עולה מהמקרה של נטשה (שם בדוי, השם המלא שמור במערכת) שעבדה בחנות נעליים בצומת ביל"ו, ו"זיכתה" את המעסיקה שלה בקנס של 20 אלף שקלים.

 

 

"החנות שלי פתוחה בשבתות, כמו רוב החנויות בקניון, כי זה הפדיון הכי גדול, אבל אני מעסיקה בשבתות רק עובדות לא-יהודיה", מספרת מירב (שם בדוי), בעלת החנות, "פקחי התמ"ת מאוד לא אוהבים את העבודה בשבת, ומגיעים לקניון מדי כמה חודשים לפשיטה. לפני שלוש שנים פשטו על החנות שלי ו'תפסו' עובדת שעבדה בשבת, ואחר כך קיבלתי קנס של 5,000 שקלים. היא אמרה לפקחים בזמן הפשיטה ואמרה שהיא לא יהודיה, אבל הם שלחו קנס בכל זאת. ניגשתי לתמ"ת ואמרתי שהיא לא יהודיה, ואז הם ביטלו את הקנס.

 

"אחר כך קרה אותו הדבר בדיוק. השנה הם שוב הגיעו, ולפני שבועיים קיבלתי שוב קנס, הפעם של 20 אלף שקלים. נראה לי שאחרי שביטלתי את הקנס בפעם הראשונה, הם פשוט מחפשים אותי. אני ממש בפאניקה, לא יודעת מה לעשות. מאיפה אני אשלם סכום כזה? ועל מה?"

 

"ואם הייתה בודהיסטית?"

"העובדת, שהיא לא ממש 'נוצריה פעילה' שמבקרת בכנסייה אלא פשוט אישה חילונית שאינה יהודיה, נחה בימי חמישי ו/או שלישי. זה מה שהיא מבקשת במשמרות, ולדעתי זאת זכותה לנוח בימים שבהם היא רוצה. היא מקבלת 36 שעות מנוחה רצופות כמו שהחוק מחייב, ומקבלת שכר של 150% על עבודה בשבת, לפי החוק. אבל בתמ"ת אומרים שאם היא נוצריה, היא צריכה לנוח ביום ראשון. ואם היא הייתה בודהיסטית? או מאמינה באיזושהי דת שמנהיגה מנוחה דווקא בימי רביעי? מה זה משנה להם?" העובדת שוחחה עם ynet ואישרה את טענותיה של מירב, אחת לאחת.

 

בעלת החנות שוקלת הפעם לשלם את הקנס - כדי לא להיקלע לתסבוכת משפטית ולשלם עוד יותר. "הם לא צודקים", היא אומרת, "אבל נראה לי שהפעם אני אשלם, כי גם 20 אלף זה סכום ענק בשבילי ואני לא יכולה להרשות לעצמי שהוא יגדל עוד יותר. חקירה בתמ"ת זה סיפור שלם, זה כאב ראש נוראי, ובינתיים הקנס יתפח ל-30 או 40 אלף".

 

"אין לי שום תענוג מלפתוח את החנות בשבת", מוסיפה בעלת החנות, "אני לא אוהבת את זה, אבל אני פועלת בשוק תחרותי ואם אני לא אפתח בשבת אני אפסיד. אני גם לא מפריעה לאף אחד, הרי הקניון נמצא בצומת ואין כאן שום שכנים שהעבודה בשבת עלולה להפריע להם. והאמת, שאני ממש לא מבינה מה הבעיה בלהעסיק עובד בשבת שמוכן לכך, ובוודאי עובד לא-יהודיה".

 

התמ"ת: מה לעשות, זה החוק

הממונה על אכיפת יחסי עבודה בתמ"ת, חזי אופיר, רואה את הדברים אחרת. "אנחנו פעלנו לפי החוק", אומר אופיר ל-ynet, "החוק קובע שגם לעובד גוי יש זכויות. גם לא-יהודי זכאי למנוחה. יש בעיה דומה גם לערבים שנאלצים לעבוד כל השבוע, ואנחנו מנסים להגן גם עליהם".

 

העובדת טוענת שבעלת החנות הציעה לה לנוח ביום ראשון והיא עצמה העדיפה לנוח ביום שלישי. מה זה אכפת לכם?

 

"ראשית, אנחנו דיברנו אתה והיא אמרה לנו שהמנהלת הודיעה לה כעובדה שהיא תנוח בימי שלישי או חמישי ולא ביום ראשון. שנית, יש חוק במדינה, שקבעה הכנסת, והחוק קובע שעובד לא יהודי יכול לקבל חלופה לשבת בימי שישי וראשון, לבחירתו, ולא בימים אחרים".

 

חוקי העבודה בישראל נרמסים ברגל גסה ובאופן יומיומי. אתם חושבים שהדבר הכי חשוב זה לקנוס בעלת חנות קטנה שהסכימה שהעובדת שלה תנוח ביום שלישי?

 

"אנחנו לא חושבים שזה החוק הכי חשוב. אנחנו אוכפים אותו בכוחותינו הדלים כמו שאנחנו אוכפים 17 חוקים אחרים בתחום יחסי העבודה. כל החוקים חשובים, כי הם חוקים וכי הם מגנים על העובדים. המגבלות שלנו ידועות, אבל אנחנו עושים מה שאנחנו יכולים".


פורסם לראשונה 17/01/2010 15:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים