שתף קטע נבחר

העברית: רוצה לראות את הבחינה? שלם 5 שקלים

באוניברסיטה העברית הכריזו על שירות חדש: הצפייה במחברות בחינה תהיה בסריקה בלבד, ותעלה 5 שקלים למחברת. הסטודנטים טוענים שהשירות אינו חדש, רק התשלום. באוניברסיטה טוענים שתהיה אופצייה לצפייה ללא תשלום, אבל הסטודנטים אומרים שזה לא מה שנאמר להם ויפגינו מחר

בדיקה של מחברת הבחינה לאחר קבלת ציון במבחן היא אחד המעמדים החשובים ביותר לסטודנט המצוי. מילא הלמידה מהשגיאות, אבל שסטודנט יוותר על הסיכוי לאתר טעות בחישוב או הגשת ערעור על הורדה לא מוצדקת של נקודות?

 

הסטודנט יותם גילה ל-ynet כי האוניברסיטה העברית החליטה להקל על הסטודנטים, המרצים והמתרגלים שלה ולסרוק עבורם את הבחינות. זה לא חידוש גדול כי במילא חלק מהבחינות נסרקו עבור הסטודנטים גם בשנים קודמות. אבל משמעות ההליך היא שהאוניברסיטה שמה קץ למוסד "מועדי הערעור" בו הסטודנטים נתבקשו להגיע לחדר מסוים ולצפות בו במחברות הבחינה שלהם.

 

אז החידוש הוא בעצם לא חידוש גדול, אז מה? "השירות שלכאורה 'השתפר' כרוך בתשלום", אומר יותם. "ויעלה 5 שקלים למחברת. בנוסף, על מנת לשלם 5 שקלים אלו עלינו לתת לאוניברסיטה הרשאה לחיוב חשבון הבנק שלנו. זה אמצעי תשלום בעייתי".

 

מטעויות לומדים או על טעויות משלמים?

תאמרו מה זה 5 שקלים. אבל בחישוב פשוט, אם סטודנט ניגש לשבעה מבחנים בסטמסטר, הוא עלול לשלם 70 שקל לשנה על צפייה במחברת הבחינה, או 140 שקל לשנה, אם ייגש לשני מועדי הבחינה (א' ו-ב') של כל מבחן.

 

יותם מסכים. "היות שהציונים חשובים לרוב הסטודנטים יותר מאשר 5 שקל לבחינה", הוא אומר, "כנראה שה'שירות' ה'חדש' פשוט יעלה את שכר הלימוד ב-50 שקל בשנה בממוצע לסטודנט שנבחן בחמישה מבחנים לסמסטר, ובחישוב מהיר יזרים לקופת האוניברסיטה כמיליון (!) שקל בשנה על גבם של הסטודנטים.

 

"הרי, לפחות לפי מה שאומרת האוניברסיטה, בחינת המבחן נועדה לעזור לנו ללמוד מטעויות, אבל מצב כזה יגרום למשל לתלמיד שקיבל 95 לא להסתכל על המחברת שלו, ובכך בכלל לא לדעת במה הוא טעה.

 

"בעצם, מה שהאוניברסיטה אומרת בעצם, שסטודנט שלא ישלם עוד כ-50 שקל בשנה לא יקבל את הזכות לראות את מחברת הבחינה שלו. זאת הרי זכות ברורה של סטודנט ועל זה הוא משלם שכר לימוד. לדעתי, זו סחיטת כסף נטו".

  

העברית אינה לבד בגבייה הזאת

יותם אף מבכה על מותה של האפשרות לעלעל במחברות באופן ידני, ובחינם. "לא יהיה ניתן לצפות בהן ידנית משום שיחד עם הסריקה, המכונה גם גורסת את הדפים", הוא טוען.

 

"זאת אומרת שמי שרוצה לראות את המחברת חייב לשלם על זה, והתשלום הוא לא עבור שירות 'אקסטרה' אלא עבור שירות מאד בסיסי שברור שצריך להכלל בשכר הלימוד. לדעתי, זו לא הדרך הנכונה לנסות לכסות את הגרעונות".

 

ובאמת, מדוע המחיר על סריקה גבוה כל כך? שהרי סריקה פשוטה באגודת הסטודנטים עולה גרושים. האם מגייסים כוח אדם נוסף עבור הסריקה? האם המכונות משוכללות יותר מאלה שבאגודת הסטודנטים?

 

העברית אינה לבד בגבייה הזאת. האוניברסיטה מיישרת בכך קו עם מוסדות אקדמיים אחרים שגובים עבור הסריקה. למשל במכון הטכנולוגי בחולון התשלום עבור צפייה במחברת הוא 4 שקלים, ובבן גוריון 5 שקלים. במכללת נתניה הצפייה היא בחינם אבל זוהי מכללה פרטית ששכר הלימוד בה גבוה בהרבה.  

 

סטודנט אחר אמר לנו שמתוכננת הפגנה כנגד הגבייה הזאת: "נכון שזה מקובל בעוד מוסדות", הוא אומר, "וברור שאם יפריטו את המערכת, הסכומים שנאלץ לשלם גדולים יותר, ולא בטוח שהסכום מצדיק את המאבק.לכן אני חושב שהתאחדות הסטודנטית צריכה לפעול כדי לשנות את המצב בכל האוניברסיטאות".

 

העברית: יהיו עמדות צפייה. סטודנט: שומע על כך לראשונה

מהאוניברסיטה העברית נמסר בתגובה: "האוניברסיטה העברית שמה לה למטרה לשפר את השירות לסטודנטים במתן דרך קלה ויעילה לצפייה במחברות הבחינה סמוך לקבלת הציון מבלי לטרוח להגיע לאוניברסיטה.

 

"האוניברסיטה השקיעה משאבּים רבים לספק את השירות ולפיכך נגבה תשלום עבורו. התשלום נגבה באותה דרך בה נגבה שכר הלימוד. תשלום עבור סריקת מחברות מבחן מקובל במוסדות נוספים להשכלה גבוהה. סטודנטים שאינם מעוניינים להשתמש בשירות, יכולים לצפות במחברת הבחינה ללא תשלום בעמדת צפייה".  

 

אבל יותם טוען בתוקף, שמעולם לא נאמר לסטודנטים על קיומן של עמדות צפייה ועל אופצייה צפייה בללא תשלום.

 

בנוסף יתכן שהצפייה בעמדות תהיה מוגבלת וצפופה, שכן בעברית לא מסרו לנו כמה עמדות צפייה יהיו לסטודנטים? איפה יוצבו? ואם יופעל חדר צפייה, כמה שעות הוא יהיה פתוח?

 

האגודה: "הצפייה ללא תשלום עדיין בדיון. נקיים הפגנה"

יו"ר אגודת הסטודנטים, עפרי רביב, טוען שזו הפעם הראשונה ששומעים באגודה על אופציית הצפייה ללא תשלום, והם מנהלים מו"מ עם האוניברסיטה בעניין הזה כמעט מדי יום מאז נפלה ההחלטה.

 

"עשינו עכשיו בירור מול האוניברסיטה ואמרו לנו שעניין הצפייה ללא תשלום עוד נמצא בדיון. לא יתכן שנשמע על זה לראשונה מכתבת ynet", אומר הדובר. 

 

"לפני כחודש החל מו"מ מול האוניברסיטה בנושא, כשההאגודה החליטה להציב שני תנאים בל יעבור לסריקת הבחינות: 1. שמחיר הצפייה לא יעלה על המחיר הגבוה מבין האונברסיטאות בארץ 5 שקלים, ו-2. שתישאר האפשרות לצפות בבחינות בחינם.

 

"האוניברסיטה הסכימה לתנאים אלו, אך לצערנו היא חזרה מההבנות הללו באופן חד צדדי. הצגנו למנכ"ל האוניברסיטה את עמדת הסטודנטים, ואת התרעומת שאנו חשים למול ההתנהלות, אולם לצערנו המנכ"ל סירבה לחזור בה מהחלטתה.

 

"מדובר בצעד שמשמעותו ייקור שכר הלימוד של כל סטודנט בעוד עשרות שקלים לפחות בכל שנה. תכפילי את זה ב-23 אלף סטודנטים וזה יוצא הון תועפות לאוניברסיטה.

 

"עמדה זו אינה מקובלת על אגודת הסטודנטים באופן מוחלט. בעקבות כך, תתקיים מחר, יום ד', ב-12:00 הפגנת מחאה של הסטודנטים מול בניין המנהלה.

 

"לאגודת הסטודנטים לא ידוע על אופצייה של עמדת צפייה, ולא נאמר לנו דבר על כך. כל עוד האוניברסיטה לא הודיעה לכאורה לסטודנטים על שינוי האפשרות של צפייה בתשלום, או כל דרך אחרת בה תממש האוניברסיטה את ההסכם המקורי עמנו, אגודת הסטודנטים תמשיך לנהוג באופן המתאים להפרת הסכם, ותמשיך למחות על המהלך כולו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
על טעויות (במבחן) משלמים. סטודנט
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים