שתף קטע נבחר

חילוני, הידעת שחתונה באולם חרדי זולה יותר?

תופעה: חילונים חסכניים מתחתנים באולמות וגני אירועים חרדיים ודתיים. האולמות הגדולים נראים מצויין, ומחירי המנות שם נמוכים להפליא - בירושלים משלמים 140 שקל למנה בממוצע, ובמצפה יריחו, מחיר המנות נע בין 90 ל-120 שקל לעומת 250-180 שקל במרכז. ובעלי המקומות? רק מחכים שתבואו

מה דעתכם על חתונה באולם או גן אירועים חרדי? מה, לא? אם כך, נהיה גסי רוח ונתאר את מלוא עוצמת הסטריאוטיפ שמכה כעת בתודעתכם: מקום צפוף בנוף עירוני מדי, אוכל מיושן ומחסור באמצעים טכנולוגיים.

 

ובכן, זה לא לגמרי לא נכון. ישנם אולמות כאלה. אבל יש בנמצא גם אחרים, וחלקם החלו פותחים את שעריהם גם לחילונים, והמחירים שהם מציעים רצפתיים.

 

והכי חשוב: באולמות החרדיים רוצים שתתחתנו אצלם. ואיך מסתדרים שם עם ריקודים מעורבים? פשוט: "זיכוי הרבים" באמצעות אוכל כשר או כשר למהדרין. באולמות בני ברק, הסיכוי שיקבלו אתכם הוא קלוש, אבל בינינו, איזה חילוני ירצה להתחתן בבני ברק? בירושלים, שאולמות סביב לה, זה כבר סיפור אחר.

 

"נוף ירושלים" - אולם ככל האולמות

ב-1966 קם "נוף ירושלים" כאולם לכל דיכפין. אולם במהלך שנות האלפיים, קליינטורה חרדית תקעה בו יתד של בלעדיות. "הסיפור של האולם הוא סיפורה של ירושלים", אומר גלעד, הבעלים. "אין חילוני ירושלמי שאין לו דוד או בן של דוד שהתחתן פה בעבר. בשנות ה-90 זה היה אולם של חילונים. ואז המשקל הכבד של הקהל הפך להיות חרדי".

 

אבל בשנה האחרונה, משהו השתנה במרקם האוכלוסיה שפוקדת את האולם. "יש עלייה במספר החילונים שמגיעים לכאן, בגלל המיתון", הוא טוען. "הפניות הולכות ומתרבות והם באים לפה מכל הארץ. הייתרון הגדול ביותר של האולם הוא הגודל שלו. לא כל אחד עושה אצלנו אירוע, זה אולם מרשים, ולחרדים הוא נחשב אולם יקר.

 

"זה אולם שבאמת יכול להוות דיל מאוד טוב לחילונים, כי הוא אולם יפה, לא מחסן חרדי. הוא מצוייד בכל הרמות האפשריות של אלקטרוניקה מסכים ענקיים סביבו, ציוד ברמת סאונד מאוד גבוהה".

 

המקום מחזיק ב-2 אולמות - האחד עם קיבולת של עד 230 איש והמרכזי עם קיבולת של 1,059 משתתפים. "בחתונות של הנכדה של הרב עובדיה יוסף או של סגן השר פורוש היו כמעט 4,000 איש", אומר גלעד, "שרובם רק מגיעים לברך ולא לוקחים מנות מלאות. זה אומר שאנחנו יודעים להתמודד יפה עם כמויות".

 

בראשית דרכו בעולם החתונות החרדי גלעד נתקל בתופעה שלא תאומן, לשמה התכנסנו: מחירים נמוכים מאוד למנות. "בהתחלה צחקתי, ואז הבנתי", הוא מסביר. "כשאתה מבין שמשפחה מחתנת 8-7 ילדים אתה מוריד בפניהם את הכובע ואת המחירים. יחד עם בתים לילדים - ההוצאות שלהם מאוד גדולות".

 

מחיר ממוצע למנה: 150 שקל

אז מה בדיוק מושך חוגגים חילונים למעוז החרדי הזה? "באים אנשים ועושים חשבון פשוט ומוצאים שההפרש הוא גדול", מסביר גלעד. "היום האולמות החילוניים לוקחים 250-180 שקל למנה. אנחנו לוקחים 150 שקל למנה, ולעיתים נדירות 160 שקל. אז הזמנה לחתונה ממוצעת ל-400 איש תעלה 60 אלף שקל.

 

"אם אני מוסיף עוד 10,000 שקל והופך את האולם לארמון או לטאג' מאהל, ומוסיף עוד אלף שקל על התאורה העיצוב והאווירה, כשמותקנת פה אחת ממערכות התאורה המתקדמות בארץ, אז עדיין חסכתי כ-40 אלף שקל לעומת אירוע במקום אחר. אנשים מרהטים דירה בסכום הזה. ובטח שנשארים עם חבילה מאוד מכובדת של כסף ביד. הרי חילונים יודעים לתת מעטפות".

 

מה זה אומר עיצוב ואווירה?

 

"עיצוב חופה ושולחן, עיטורים ושזירה של פרחים ברמות שונות מסביב לכל האולם. אם מוסיפים גם בר אקטיבי - זה עולה בין 2,000 ל-6,000 שקל. לחרדים יש במקום זה כיסא כלה. ללא תוספת תשלום, מקבלים גם מסכים, מצלמת רחף, תאורה זזה וצבעים, ונהיה אקשן.

 

"הרי 250 שקל למנה זה מטורף. שמעתי על מקומות שמגיעים גם ל-440 שקל למנה. לאנשים אין כסף ואף לא בטוח היום, לא בי-ם לא בת"א ולא בשום מקום. ועם דודות זקנות שמביאות מתנות או 150 שקל אתה מוצא את עצמך בפריסת חובות".

 

נקודת תורפה: לאולם יש מטבח משלו. ואי אפשר להזמין קייטרינג מבחוץ. "יש לנו אמריקן סרוויס של מטבח ישראלי ים-תיכוני, והודות לקהל שמגיע מצרפת גם נגיעות של אוכל צרפתי", מסביר גלעד. "קבלת הפנים שלנו היא אחת הגדולות בתחום האירועים. אני מפעיל 3 מנהלי אירוע בערב בכל אירוע.

 

כמה זמן מראש צריך להזמין מקום?

 

"החרדים מזמינים אולם בין חודשיים וחצי ל-3 חודשים מראש. מאוד קרוב לזמן החתונה, אז אנחנו עובדים על ממוצע של כ-3.5 חודשים לפני. אם בגני האירועים של המרכז מוכרים עכשיו לספטמבר, אנחנו מוכרים למאי. זה טוב למאחרים או לנתקעים, תרתי משמע".  

 

אבל החילוני המצוי, הנפוץ, זה שרוצה להרשים את השכנה שלו, עלול להירתע מאולם עם קונוטציות חרדיות. כי חרדי זה לא שיק. "תגידי לחילונים שאין יותר אולמות פנוים - ועדיין הם לא יכנסו לאולם חרדי", הוא מסכים.

 

"זה כי רוב המתקנים החרדים הם ברמה אפס. אבל אלי מגיעים מנשר, מזרעית ומאילת. אולי ירושלים מספקת חוויה שאין כמוה. יש משהו באוויר הירושלמי, בקדושה, בפסטורליה, באותנטיות".

 

אבל בטח שלא כל האולמות החרדיים מקבלים חילוניים לחגיגות אצלם.

 

"ברוב האולמות יקבלו חילונים. בעיקר בקרב אלה שהיו פעם חילוניים - כי יש מגמה של חזרה לציבור החילוני. חזרה למקורות".

 

"ירוק בעיר": אין הבדל במחיר בין רביעי לחמישי

ב"ירוק בעיר", פאלאס לשעבר, בתלפיות, תשלמו על מנה כ-140 שקל בממוצע. האולם עבר שיפוץ בעת האחרונה. כעת, עם צמחייה ומזרקה הוא נראה כגן אירועים מקוּרה. גם הוא החל דרכו כאולם חילוני למהדרין, וגם הוא התחרד - מגישים בו מזון בהכשר בהכשר בד"ץ העדה החרדית, והרוב המכריע של אורחיו מגיעים מהציבור הדתי והחרדי. אבל כעת טיפין טיפין, פונים אליו גם זוגות חילוניים.


"ירוק בעיר" (צילום: רועי רוחלין)

 

"עכשיו אנחנו רוצים שזה יהיה אולם לכולם", אומר ישראל, חרדי מבעלי המקום שרוב עובדיו חובשי כיפה סרוגה. "אנחנו רוצים להחזיר את הקהל הלא דתי לאולם. הרמנו גם את הרמה של האוכל והבאנו את אליהו יונתנוב, שהיה השף של מלון המלך דוד 25 שנה. ויש גם את היתרונות שלנו כאולם מנוסה שמשרת קהל חרדי: צוות מלצרים בוגר, ומחירים נמוכים".

 

אז כמה בדיוק עולה להתחתן ב"ירוק בעיר"? אם תגודדו בו 350-300 אורחים תשלמו 140 שקל למנה. אם יגיעו 700 אורחים תשלמו 110 שקל בלבד. על פחות מ-300 אורחים תשלמו כ-170 שקל.

 

ל"ירוק בעיר" אולם קטן שיכול לאכלס עד 450 איש, ואולם גדול עם קיבולת של עד אלף איש. התפריט שם בשרי בלבד, אבל אפשר להביא קייטרינג מבחוץ. אין הבדל במחירים בין הקיץ לחורף ושימו לב: אין הבדל במחירים בין רביעי לחמישי כי לחרדים אין משמעות לסופ"ש.


"ירוק בעיר" (צילום: רועי רוחלין)

 

"אז החילונים מגיעים, אבל לא בהמוניהם", מודה ישראל. "כי הם חושבים שהרמה אצל החרדים לא כל כך גבוהה. אבל כשהם באים לבחון, הם מתפלאים ומתרשמים לטובה. הרמה אצלנו לא יותר נמוכה מבאולמות אחרים. יש לנו מערכת הגברה מעולה, תאורה משתנה - שכן חרדים מעדיפים תאורה חזקה וחילונים עמומה וצבעונית, ובקיץ נתקין גם מסכים".

 

נוף הירדן: 120-90 שקל למנה

שימו לב - גם במקומות החביבים על דתיים המחירים נמוכים להפליא. "נוף הירדן" – אולם וגן אירועים במצפה יריחו, מארח חרדים ודתיים גם יחד.

 

"משפחות חילוניות מתקשרות ולא מעוניינות לחגוג אצלנו כי המחיר נמוך", אומר משה מיימון, מבעלי האולם וגן האירועים נוף הירדן. "כפיתרון עבורם, אנחנו אומרים לאנשים שיגידו שהמנה עלתה להם 200 שקל".


"נוף הירדן" (צילום: ר.פלהיימר)

 

האולם וגן האירועים נמצאים במצפה יריחו, 15 דקות נסיעה מירושלים דרך כביש מספר 1 בואך ים המלח, והם ממוקמים על המצוק המפורסם שם, "אחד המקומות המדהימים בארץ", טוען משה מיימון.

 

"ואין סיבה לחשוש להגיע לכאן. דפנות המתחם הן מזכוכית וכשהאורחים יושבים בו, פניהם פונים אל הנוף. רוב האוכלוסיה שחוגגת במקום היא דתית אבל יש גם משפחות חילוניות".

 

כמה עולה מנה אצלכם?

 

"המחירים אצלנו נעים בין 90 ל-120 שקל. מנה בחתונה של 200-300 איש עולה 100 שקל. וככל שהחתונה גדולה יותר, מחיר המנה זול יותר, כשהתקרה שלו הוא 120 שקל והוא יורד ל-90 שקל בהזמנה של מעל 700. וזה כולל מערכת הגברה, תאורה ועיצוב. יש כאלה שמשדרגים - מביאים יותר פרחים, למשל. המוזיקה והצלם נעשים בהזמנה עצמאית.

 

"לאחרונה חגג אצלנו זוג מארה"ב. הם שכרו מטוס, הביאו לכאן עם כל המשפחה עשו חתונה מדהימה, שילבו טיול בארץ, חזרו לחו"ל, ואמרו לי: 'יצא לנו יותר זול ממה שהינו עושים בניו יורק'".

 

איך באמת עובדים במחירים האלה?

 

"זו שאלת המיליון דולר שתמיד שואלים. כי הרי אותה מנה במקום אחר יכולה לעלות 200 שקל, 180 שקל ויותר. אז הסיבה הראשונה היא שמתח הרווחים שלנו נמוך. כן, במקומות אחרים מרוויחים הרבה יותר ואצלנו מרוויחים פחות. אין לנו ברירה אחרת, כי למשפחות חרדיות ודתיות יש הרבה ילדים, וצריכים לחתן את כולם אז מחירים גבוהים לא באים בחשבון.

 

"סיבה שנייה היא שהעלויות כאן נמוכות יותר: המיסים הארנונה. במרכזי הערים ההמיסים מטורפים, וגם באזורי הכפר במרכז העלויות עצומות".

 

גמרו את חתונתם ונשאר להם כסף ללימודים

ב"נוף הירדן" אין זיקוקי די נור, כדורים פורחים ומפלים שוצפים. "במרכז יש אולמות הרבה יותר מושקעים מבחינת המראה עם נברשות במיליון שקל", מיימון מודה.

 

"הסגנון פה יותר פשוט. אין לנו מסכים - הנוף הוא התפאורה שלנו. האולם יפהפה, מדהים בפשטותו. החופה נערכת על מצוק בגובה 300-200 מטר וכל יום מגיעים לפה אוטובוסים מלאים, כי אין תייר שיורד לים המלח ולא נכנס לתצפית הזאת ועליה בדיוק ממוקם אולם השמחות.

 

"במרכז מרוב צלחות לא רואים את האוכל. הצלחות אצלנו רגילות ויש עליהן הרבה אוכל טעים ומשביע. הצוות שמח יחד עם המשפחה והאווירה מאוד מאוד טובה".

 

אפשר להביא קייטרינג חיצוני?

 

"יש קייטרינג של האולם והאוכל תמיד טרי ומוגש יפה וברוב המקרים אין צורך להוסיף כסף כדי לשדרג אותו, אז אנחנו מעדיפים שייקחו את הקייטרינג שלנו.

 

"אבל לפעמים, החוגגים מביאים אוכל מבחוץ. היה זוג מהשפלה שהביאו קייטרינג חלבי והיו כאן גם קייטרינג סיני ותאילנד. אבל מי שבא לטעימות משתכנע לקחת את הקייטרינג שלנו כי אי אפשר לרמות בזה. פשלה אחת והפסדת בשיווק".

 

זה לא רחוק?

 

"לא. הארץ קטנה ורוב האנשים מגיעים לפה ברכב פרטי - מת"א ורעננה על כביש 443 וכביש 1 זה יוצא שעה ו-10 דקות. ואם מזמינים אוטובוס מי-ם זה עולה אלף שקל סך הכל.

 

"רק שכמו במערכון של הגשש 'חתונת הדמים' אנשים רוצים להוציא את העיניים אחד לשני. אחרי זה נשארים עם חובות. מגיעים לכאן הרבה חיילים ששירתו באזור והתאהבו בו. הם עושים את עסקת חייהם - גמרו את חתונתם ועוד נשאר להם כסף ללימודים".


"נוף הירדן" (צילום: ר. פלהיימר)

 

נראה שהאולמות והגנים שלעיל יכולים לעכל חילוניים בגלל עבר חלוני או בגלל מתינות. מירי שמעונוביץ', צלמת שנוהגת לצלם בחתונות חרדיות, מסבירה שמרוב האלומות החרדיים - שומר חילוניותו ירחק.

 

"האולמות הגדולים - טובים מאוד", היא מספרת. "אבל לא כולם כאלה. יש אולמות שמציעים מנות ב-3 דולר - כתרומה מארה"ב: מי שמתחתנת שם תורמת כסף כדי שכלה בישראל תוכל ליהנות, והחופה היא במגרש חנייה.

 

"כבר יצא לי לצלם במקום בירושלים, קומפלקס של 3 אולמות, ובכניסה יש שביל ראשי שלצידו שלט: 'מעבר לגברים בלבד'. הנשים הולכות בשביל צדדי כמו במאה ה-19. חילונים לא יבואו לשם וגם דתיים לאומיים לא, הם מעדיפים את גני האירועים שלהם".

 

"הם לא רגילים לחילונים אז הם ישרתו אתכם יותר טוב"

ומה אומרים הלקוחות? עדי, התחתן עם מאיה לפני כחודש ב"ירוק בעיר". "אחי התחתן שם לפני 11 שנים", הוא מסביר. "לכן הלכנו לראות את 'ירוק בעיר', ודווקא באירוע של חרדים.

 

"היינו מרוצים מהטעימות, חוץ מהשתייה: רצינו גם קולה והיה צריך להוסיף 5 שקלים לבקבוק. היתה לנו עוד דרישה: נפגשנו עם השף וביקשנו ממנו לתבלן את האוכל, לעשות אותו יותר חריף עם רוטב מסוים, כי אנחנו רגילים לחריף.

 

"מאוד הופתעתי שבסוף זה יצא בסביבות 140 שקל למנה, עבור 450 איש. במקומות האחרים זה התחיל מ-180 שקל והגיע גם ל-220 שקל, בלי שדרוגים".

 

לא חששת להתחתן באולם שמשרת חרדים? הטעמים והמנהגים שונים.

 

"פחדתי מהשירות. עמדתי על זה שיהיה 2 ממלאי מקום בהמתנה, אם יצטרכו להוסיף כוח אדם. אבל בסוף, הכל הלך כשורה.

 

"לפני תחילת האירוע נתנו טיפ לכל מלצר והם כבר באו בליגה אחרת, כי אצל החרדים לא נהוג לתת טיפ והם לא רגילים לזה.

 

"בעל המקום נתן לנו עוד סוג אחד של סלטים ודאג לכל דבר, הלביש את המלצרים בחולצות חדשות. לדעתי הוא חשש יותר מאיתנו, כי בינתיים אנחנו בין החילונים הבודדים שהתחתנו שם והוא פחד שאם זה ייכשל הוא לא יוכל לבסס את שמו כפירמה בקרב החילוניים.

 

"לדעתי טוב לחילונים לגשת לאירועים כאלה כי הדתיים לא כל כך מבינים איך עושים אירוע וחוששים מכל תגובה שלילית לכן אפשר לקבל תוצאות טובות יותר. לא יזלזלו בכם".

 

ומה אמרו הקרובים שלכם?

 

"הקרובים ביותר חששו בהתחלה, אבל הרוב לא הכירו את האולם ולא הטילו דופי, ובסוף כולם יצאו מבסוטים עד השמיים. וגם אנחנו: כל הסיפור של האולם עלה לנו 63 אלף שקל והיום אולם ל-450 איש זה מינימום 100 אלף שקל".


"ירוק בעיר" (צילום: רועי רוחלין)

 

האם הבחירה באולם כזה משפיעה על גובה הצ'קים? רונה, חילונית שהתחתנה לא מזמן באחד האולמות החרדיים באזור ירושליים סוברת שלא.

 

"אני באה ממשפחה חילונית אבל החתן שלי בא ממשפחה דתית לאומית", היא מספרת. "כשהחברות שלי שמעו שאני מתחתנת בירושלים הן עיקמו את הפרצוף. הן בטח לא הבינו שאני מתחתנת באולם חרדי למהדרין. בסוף כולם הודו שקל היה להגיע לשם מאשר לגן באמצע שדה במרכז הארץ.

 

"אני לא רוצה לפרט, אבל יצאתי מהחתונה הזאת עם הרבה כסף ביד. ולא אני לא מתביישת שהאורחים לא ידעו כמה המנה באמת עלתה. הם נהנו מאוד, האוכל היה טעים באמת. אז לא היה סושי אבל שידרגנו מעט כדי שזה יהיה מושלם.

 

"לדעתי, לא נותנים צ'ק לפי מחיר המנה, אלא לפי מידת הקרבה ולי המקובל. יתכן שחסכתי על האולם, אבל אוציא יותר על שמלה או על ירח הדבש - זה לא עניינו של אף אחד".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
לא רק לחרדים. "ירוק בעיר"
צילום: רועי רוחלין
אין הבדל מחיר בין קיץ לחורף
צילום: ישראל ברדוגו
מומלצים