אני הבא בתור? סימנים מקדימים לפיטורים
לעתים אנו בטוחים שחרב הפיטורים כבר הונפה עלינו ועתידה לנחות בקרוב. איך מזהים סימנים מוקדמים לפיטורים ומה אפשר לעשות כדי למנוע אותם או להתמודד עמם?
חושש שמתכוונים לפטר אותך? למי שמרגיש איום - אמיתי או דמיוני, יש כמה דרכים בהן אפשר לבדוק מה מצבך בחברה, וגם לנסות למנוע את רוע הגזירה. אפשר ליזום שינוי תפקיד בתוך החברה, לשפר ביצועים מקצועיים, לחזק מיתוג עצמי כלפי פנים וכלפי חוץ, או לחפש עבודה אחרת בזמן שעדיין מועסקים. אז מהי הדרך הכי אפקטיבית להתמודד עם החשש ועם המציאות?
אולי זה רק בראש שלך. יכול להיות שזה קיים רק אצלך בראש, ושכל הדיבורים המתלהטים סביבך על משבר כלכלי, מיתון, פיטורים והחבר'ה במשרד שמריצים ספקולציות על מי יפוטר בהמשך - יצרו אצלך היסטריה דמיונית. אתה משוכנע שהבוס ששכח להגיד לך בוקר טוב בעצם מתעלם ממך במכוון, ושלא זימנו אותך לפגישת הנהלה כי המנהלים למעשה רוצים לבדוק מי יחליף אותך בתפקיד, ושכל מבט שנועצת בך המזכירה נובע מכך שבקרוב היא תאלץ למסור לך מכתב פיטורים.
אז מה צריך לעשות כדי למנוע ממצב זה להפוך לנבואה שמגשימה את עצמה?
- אל תכלה את כל זמנך בחיפוש אחר סימנים מקדימים ובחקירות צולבות במשרד - אך שמור על עיניים פקוחות.
- אל תתחיל להוריד הילוך ולהפסיק להשקיע בפרויקטים.
- אל תתנהג בכעס ובעצבים לסובבים אותך, כי אתה מניח שהם "מסתירים" ממך מידע.
- אל "תיידע" את הבוס שאתה יודע שתפוטר בקרוב ותגרום לו לחשוב שאולי זו הזדמנות טובה לשקול שוב את העסקתך בחברה.
טובה הידיעה מאי הידיעה
מחבר הספר "יש לי עבודה בשבילך", צביקה ברגמן, אומר שטובה הידיעה מאי הידיעה: "לא פעם נופלים הפיטורים על ראשו של העובד כרעם ביום בהיר. במקרה כזה ההלם הראשוני הוא מוחלט ומכיוון שכך גם ההתאוששות קשה יותר. כמו למחלה או תאונה גם כאן ניתן למצוא סימנים מקדימים רגע לפני 'שהפטיש נוחת על הראש'".
אספנו את הסימנים שצריכים להדליק לכם נורות אזהרה:
-
אחד מעובדי החברה, זה יכול להיות עובד חדש או קולגה ותיק, מתעניין כיצד אתה מבצע מטלה זו אחרת בפירוט רב וכמה פעמים.
- מנהלים או מקורבים לקבלת ההחלטות עושים עיקוף סביב מקום עבודתך כשהם הולכים לשירותים, למטבח, או סתם לאורך המשרד.
-
אתה שומע, קורא או יודע דברים שהחברה במצב לא טוב. ייתכן שהתייעלות ופיטורים בדרך.
-
רב סרן שמועתי מתחיל להסתובב אצלך בעבודה ובפיו בשורות איוב על פיטורים קרובים.
- יותר ויותר מטלות מועברות לקולגות שלך בעוד ששולחנך מתרוקן.
- המשימות שאתה מקבל הופכות להיות קצרות טווח - התכנונים לטווח ארוך כבר לא עברים דרכך.
- התבקשת לבצע חפיפה לעובד נוסף, מבלי שגדל נפח הפעילות.
- עובד חדש מופיע באזור בתפקיד לא מוגדר, ומתעקש להיות בסביבת העבודה שלך.
- אתה לא מוזמן לפורומים וישיבות מערכת שהיית מוזמן אליהם בעבר.
- הממונה עליך רמז לך, או לקולגות, שאינו מרוצה מעבודתך, שאתה "קופא על שמריך", או שאתה לא מצליח להשתלב באיזשהו שינוי ארגוני, מבני או תפישתי, שבוצע.
- צומצם מספר אנשי הצוות שבמחלקה שאתה עובד בה או ממונה עליה.
- האם הוציאו אנשים להכשרה - ואותך לא? ביטול של לימודים, השתלמויות קצרות, נסיעות ,קשרים עם לקוחות הם סימן נוסף שהדרך החוצה סומנה.
- אתה מתבקש לבצע גיבוי למסמכיך במחשב, כולל רישום סיסמאות; המחשב נבדק או מטופל על ידי אחרים.
- אתה לא מצליח להיכנס למערכות מידע שהיו נגישות בפניך עד כה.
- האם הובא "יועץ ארגוני למטרות קיצוץ עלויות" או משהו דומה?
מה לעשות אם יש אמת בחששות?
אם אתה מוצא יותר ויותר מהסימנים לעיל - אז רבים הסיכויים שמדובר בסימני אזהרה אמיתיים - ועליך לעשות הכל כדי לצאת מרשימת הפיטורים. תוך כדי, ובזהירות, בחן את החלופות המחכות לך בחוץ כדי שיהיה לך לאן ליפול.
דיתי קליין ליאור, מאמנת בכירה למנהלים, מרצה בטכניון ובמרכז הישראלי לניהול, אומרת שברגע שאתה יודע שהחרב מונפת - עליך ליזום פגישה עם המנהל הישיר, העקיף או עם מנהל משאבי האנוש ולברר האם משרתך על הכוונת ומדוע. "מומלץ לבקש תשובות קונקרטיות לסיבת הפיטורין. זה אמנם עלול לפגוע ברגשותיך, אך ניתן ללמוד מכך הרבה מאוד לטובת המשך ניהול הקריירה, התפקידים הבאים והארגונים הבאים בהם תבחר לעבוד, ויחד עם זאת לקחת בעירבון מוגבל את אשר נאמר לך בשיחה בסוג זה".
קליין ליאור טוענת שבמקום לשאול את עצמי "מה אני נדרש לעשות בכדי לצאת מהמצב" - שאלה שמכוונת לפעולות רבות ומגבירה לחץ, צריך להתמקד בתוצאה הרצויה. השאלה צריכה להיות: "מהי התוצאה העתידית הקונקרטית שאם תושג במציאות חיי, תהווה יציאה מהמשבר" - ורק אז לתכנן את הדרך אליה.
טלי ברק, יועצת קריירה ומנחת סדנאות לקידום ופיתוח קריירה בעמותת נטע, מסכימה עם קליין ליאור. אתה צריך לשאול את עצמך: מה אתה רוצה? האם התפקיד ומקום העבודה היו טובים מאד עבורך? האם אתה רוצה מאד להישאר בארגון , אולי בתפקיד אחר? ייתכן שזו הזדמנות להיפרד עם הפיצויים המלאים".
לדברי טלי ברק "אם אתה מאד מרוצה ומעוניין להישאר, ויש סיכוי טוב להישאר בארגון בתפקיד אחר או שיש סיכוי לאחות את הקרע עם הבוס - עליך לבדוק עם הממונה שלך מה הוא מצפה ממך כיום. כדאי להביא הצלחות מהירות, לעשות עבודה טובה במיוחד ולהשקיע יותר מתמיד".
קיצוצים במחלקה? השתלב בתפקיד אחר
בשיחה עם המעסיק בדוק מדוע חשבו דווקא עליך כעל מפוטר פוטנציאלי: אם החברה בקשיים והחליטו לצמצם פעילות או להימנע מלעסוק בתחום שגזל הרבה משאבים - בדוק אפשרות להשתלבות במחלקה אחרת, בתפקיד אחר, תחת ממונה אחר - ובכפוף ליכולותיך.
הסבר לו מדוע זה ישתלם לחברה, למשל:
- אתה מכיר את התרבות הארגונית.
- אתה חש שייכות לחברה.
- אתה מכיר את התחום החדש בו תוכשר לעסוק גם מבחינת הממשק עם שאר התחומים - כפועל יוצא של משרתך הנוכחית.
אל תניח שהמעסיקים כבר חשבו על זה. יותר הגיוני שהם עוסקים כרגע יותר בקיצוצים ופחות בהשמה. ייתכן והם מניחים שאתה מעדיף לעבוד בתפקיד הקודם או בתחום רלוונטי במקום אחר. כמו כן, אם אתה עובד אחד ממחלקה שלמה שפוטרה - אז כיוון שהם לא יכולים להציע זאת לכולם, הם לא יציעו זאת לך - אלא אם תבקש במפורש.
ומה אם אתה חושב שמעוניינים לפטר אותך בשל עלותך הגבוהה לחברה? בחן אפשרות להישאר בחברה תוך כדי הורדת שכר. לאחר מכן, בהתאם לתנאי השוק, תוכל לפעול ולמצוא עבודה אחרת שגם תאהב וגם תקבל בה את המשכורת המגיעה לך בהתאם לתפקיד, לוותק וכדומה.
כשהחזק שורד. ייתכן והחברה מפטרת עובדים בעלי ביצועים בינוניים ומטה - ושמך עלה. כפי שאמרה טלי ברק - התחל ליזום, גרום לממונים להבין שיש משהו שהם פספסו, עשה את עבודתך לעילא, קח אחריות נוספת והשקע את כל הזמן שצריך, היה אדיב, מקצועי ויחצ"ן את מעשיך. זה לא הזמן לאחר לפרזנטציות, לעכב פרויקטים או להבריז מפגישות עבודה. לא תמיד זה יועיל, כיוון שההחלטה מתבססת על ביצועיך במשך תקופה, אך ייתכן וישקלו תקופת מבחן.
ברגמן מצביע על דרכים נוספות בהן ניתן לפעול. לדבריו, "שווה לברר אצל הוועד (אם יש כזה) מה אפשר לעשות, לנסות להפעיל קשרים אישיים מבית או מחוץ על מנת להעביר את הפיטורים רחוק ממך או להשתדל יותר על מנת שהכף תכריע בסופו של דבר לטובתך".
ברגמן מוסיף נימה אופטימית לפיטורים: "בכל מקרה גם אם לא הצלחת למנוע את רוע הגזירה, לאחר ההלם וההתאוששות אתה צריך להרגיש שניתנה לך הזדמנות לשינוי. האמונה כי אתה יכול להעצים את הפיטורים ולהשיג מקום טוב יותר או אולי לפתוח בקריירה עצמאית תחליף את הפחד בתקווה. אולי הדבר הכי טוב שיקרה לך בחיים זה שפיטרו אותך".
עיניים החוצה
זו גם הסיבה שבד בבד עם ניסיונותיך להישאר במשרתך - עליך לשלוח קורות חיים למקומות עבודה פוטנציאליים: סקור את אתרי האינטרנט של החברות השונות, הצטרף לדיוור על משרות דרושים וליישומים חכמים, כגון סוכני משרות, שיידעו אותך על משרות חדשות בשוק, ברר אצל החברים, וקרא את מדורי דרושים. אם אינך בטוח לחלוטין בכוונות מעסיקך - עשה זאת בזהירות המתבקשת. פעל נכון - עדכן את קורות החיים, התכונן לראיונות, ושפץ את המופעים שלך ברשת האינטרנט.
בנוסף, בדוק מה מגיע לך אם החלטת לא להישאר ולקבל את מכתב הפיטורים, בדוק מה מגיע לך כשתפוטר, כגון ימי חופשה, ופיצויים, ואילו הטבות אתה יכול לנצל כל עוד אתה מועסק.