הפלא ופילו: אוזני המן קלילות
אוזני המן לא חייבות להיות מבוססות על בצק כבד ולא ידידותי למשתמש. רותי קינן העזה לשנות את הנוסחה, השתמשה בבצק פילו והתאהבה: האוזניים שיצאו מהתנור היו יפהפיות, קלילות ומתפצחות. יש לכם אומץ לנסות?
הכל התחיל בשאלה מדוע האוזניים של המן, ברובן הגדול, עשויות מבצק יציקה, בלתי ידידותי בעליל לשיניים ולבית הבליעה. "לא נכון", התגוננתי, "יש אוזני המן מבצק פריך דקיק, עם יחס משופר בין המעטפת למילוי, והן ממש טעימות". "לא מספיק", ענו לי, וצדקו. לא הועילו גם טענותיי בזכות האוזניים העשויות מבצק שמרים – גם כאן, קטרגו באוזני, מדובר במאפה עתיר בצק וחוסם מעיים. אז החלטתי לעשות מעשה, והעזתי לעצב את אותן האוזניים מבצק פילו. יצא מדהים!
היתרונות בעוגיות שהגיחו מהתנור היו כה רבים, עד שגם מי שלא מיודד עם עלי הבצק הדקיקים האלה לא יוכל הפעם להתכחש להם. הן יפהפיות, קלילות, מתפצחות וניתן אפילו לטעון שהן יותר בריאות. בצק פילו כשלעצמו נטול שומן וסוכר. את השומנים מוסיפים במשיחה - כל אחד כאוות נפשו, לפי טעמו ובהתאם לצרכיו. אני השתמשתי בחמאה מומסת, אבל אפשר להשתמש גם בשמן (קנולה מתאים וגם שמן זית בעל טעם עדין). המילוי שבחרתי - אגוזים ודבש בלבד - הולם את הבצק וגם הוא נשאר בתחום הבריא. אין שום בעיה למלא גם בפרג או בכל מלית אחרת. את האוזניים שלי פידרתי באבקת סוכר, והן שמרו על מתיקות מעודנת מאוד. מי שאוהב אותן מתוקות יותר מוזמן לצקת עליהן סירופ סוכר (מבשלים 1/2 כוס סוכר עם 3/4 כוס מים עד 5 דקות אחרי הרתיחה).
ומה בפנים?
מליות מעולות: אוזני המן ב-4 גרסאות
ynet
אם כבר טורחים להכין אוזני המן בבית, כדאי לגוון את המליות ולהכין כמה סוגים. הקונדיטור עמר זרניצקי-דרומי נותן מתכון לבצק בסיסי, מלית פרג קלאסית ולשלוש מליות מיוחדות נוספות: גבינה מתוקה, קרם שקדים עם תותים ומלית קרם שקדים עם פיסוק ופירות יער
קלילות, עדינות ויפהפיות. אוזני המן מבצק פילו (צילום: ירון ברנר)
אוזני המן מבצק פילו במילוי אגוזים
המרכיבים (ל-30 יחידות):
6 עלי בצק פילו
75 גרם חמאה מומסת (או 1/3 כוס שמן)
למלית:
100 גרם אגוזי מלך גרוסים
1/3 כוס דבש או ריבה
1/2 כפית קינמון
לזרייה:
אבקת סוכר
אופן ההכנה:
- מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות). מרפדים תבנית גדולה בנייר אפייה.
- מערבבים את כל מרכיבי המלית.
- מניחים עלה פילו על משטח עבודה, כשהצלע הרחבה כלפי הגוף. מושחים בחמאה מומסת ומקפלים לשניים כלפי מעלה. מושחים שוב בחמאה ומקפלים שוב לשניים, כך שנוצרת רצועה של 4 שכבות פילו ברוחב כ-8 ס"מ. מושחים בחמאה וקורצים מהרצועה 5 עיגולים (הכי נוח לעבור בסכין חדה מסביב לכוס או להשתמש בחותכן עוגיות בקוטר 7.5 ס"מ).
- מניחים 3/4 כפית בערך מהמלית במרכז כל עיגול. מקפלים את השוליים מעל המלית ליצירת משולש. מהדקים היטב את הקצוות.
- מניחים את המשולשים על התבנית ומושחים אותם בחמאה שנותרה. אופים 15 דקות או עד שהם מזהיבים.
- מצננים וזורים אבקת סוכר. אם רוצים אוזניים מתוקות יותר מוזמן מכינים סירופ סוכר: מבשלים 1/2 כוס סוכר עם 3/4 כוס מים עד רתיחה ועוד 5 דקות. יוצקים על האוזניים החמות.
לאוזן שלי שלוש פינות
צילום: ירון ברנר
מומלצים