שתף קטע נבחר
 
צילום: ירון ברנר

ייצוג לנשים בחברות: למה לא למרוקאים והומואים?

האפליה המתקנת מקלקלת: מנכ"ל לאומי גליה מאור, מנכ"ל הבינלאומי סמדר ברבר צדיק ונשיאת העליון דורית ביניש, לא זכו למישרתן הרמה בזכות היותן חלק מ"ממגזר מקופח", אלא בזכות כישוריהן המצוינים ואישיותן. רק אם נבחר מועמדים על פי מומחיותם ולא מינם, נגיע להחלטות מקצועיות ונכונות

האם אתם יודעים כי בבית ספרם של ילדיי אין אפילו מורה זכר אחד (חוץ מהמורה להתעמלות - משום מה מורים לספורט הם לרוב זכרים). יש כאן חוסר ייצוג בולט למין שמהווה כמעט 50% מהאוכלוסייה. אני כבר כתבתי מכתב תלונה לראש המועצה בבקשה לאסור על בית ספר זה להגיש לבגרות בגין חוסר ייצוג הולם. הרי בלתי אפשרי שחינוך הדורות הבאים יופקד רק בידי מין אחד. בבית ספר זה אפילו מעיזים לצאת לטיולים שנתיים ללא נוכחות גברית אשר תהווה משקל נגד לרוך ולסבלנות של שכבת המורות השלטת... צריך לסגור בית ספר זה וכל דומיו אשר חסרים ייצוג הוגן עד אשר הנושא יאוזן!!! פאתטי לא?

 

 

שפשפתי את עיני בתדהמה כאשר קראתי את המקבילה ההפוכה בדבר עצירת תהליך השטרות החדשים בבנק ישראל בגין חוסר ייצוג נשי בוועדה, מסתבר שישנה וועדה של תשעה אנשים בראשות שופט בה חברים מעצבים, עיתונאים, ארכיאולוגים ועוד... אבל שומו שמיים אין אישה. ובגלל זה עצרו את התהליך, סגרו את הים ומחליפים את המים. אז מה? בבנק הפועלים ההנהלה הראשית היא ברובה נשית, זו סיבה לוותר על האשראי מהם?

 

ממתי הפך הייצוג ההולם תחליף לכישורים? אני מצפה מנבחרי ציבור, הנהלות עסקיות וכל נושא משרה בעצם, להיות בעלי כישורים הנאותים לתפקידם. מאוד פופוליסטי להיות בעד אפליה מתקנת, שכן לרגע זה נשמע הגיוני ותורם חברתית. האם בעצם אנו מבינים שכאשר אנו בוחרים אדם למשרה מסויימת בגין מינו, דתו, צבעו אנו בעצם שמים את כשרונו והתאמתו האמיתית במקום שני?

 

הרי אותו אדם שנבחר צריך לקחת החלטה מסויימת ואם אותו אדם נבחר בגין צבע שערו או כל פרמטר לא קשור אחר, האם יכול להיות שייקח החלטה לא נכונה שתפגע בכלל הציבור ששלח אותו לתפקיד מלכתחילה? אומנם למזלנו לזהות הדמויות שיתנוססו על השטרות אין משמעות כספית, אבל אם דבר שולי שכזה נעצר תארו לכם אילו תהליכים אחרים יותר משמעותיים ייעצרו.

 

החוק הכי שובינסטי שקיים

בעולם הכסף אין אפליה - מנהלת שתביא כסף לבעלי המניות תקודם ותרוויח אפילו אם תהיה גמדה, מנהל שלא ייזום פרוייקטים מוצלחים וידרדר את חברתו יפוטר, ולא משנה עד כמה הוא בעל התכונות "הנכונות". מעולם לא שמעתי ולו הערה אחת על נשיותן של נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש, מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור, מנכ"ל הבנק הבינלאומי, סמדר ברבר צדיק, או ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, רקפת רוסק, ואני גם מקווה לא לשמוע הערות כאלו.

 

מדובר באנשים (בכוונה אני מציין אנשים ולא נשים, המין פשוט לא רלבנטי) בכירים מאוד ומוכשרים מאוד שמרוויחים הון עבור בעלי מניותיהם, ו/או מובילים חקיקה משמעותית. גם יו"ר קדימה, ציפי לבני, ראש עיריית נתניה, מרים פיירברג, וראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, זכו להובלת מפלגות וערים לא מכח שריון אלא מכח אישיותן.

 

מצד שני בואו ניקח כמה אנשים אשר זכו וקיבלו מעמד וכבוד מכח היותן מהמגזר "המקופח" לכאורה. אם תבדקו בין עושי הבושות הגדולים שבכנסת ולוקחי העציצים מופיעים, בעיקר משוריינים בגין היותם נשים או מעדות או מדתות מסויימות. ניקח למשל חברות כנסת אשר עלו מכח שריון נשי ולאו דווקא מכח אלקטורלי או כישרון מוכח. לא אציין שמות אך כולנו מכירים כמה וכמה דוגמאות.

 

בישראל ישנו חוק שמכריח ייצוג נשי בדירקטוריון חברות ממשלתיות. זהו בעצם החוק הכי שובניסטי שקיים. החוק בעצם מרמז שנשים לא יגיעו לשם מכח כשרונן או יכולותיהן, ואנו נצטרך להסתפק בעציץ מסוג נקבה על מנת לעטות אצטלה של שוויון. אין תחליף ללימודים, כישורים ולניסיון רלבנטי. אדם שנבחר לדירקטוריון חברה חייב להיות בעל מומחיות ניהולית, משפטית או רלבנטית לתחום עיסוקה של החברה - רק כך נקבל החלטות מקצועיות נכונות.

 

ולמה רק ייצוג הולם לנשים, יש עוד המון מגזרים לא מיוצגים, בואו נשים בוועדה גם ערבי אחד (יש כבר), דרוזי, שני רוסים, חרדי, דתי, מתנחל, תושב עיירות פיתוח, נמוך, זקן או שניים, הומו, נכה, מרוקאי וכו'. אולי בעצם ננפח כל וועדה וכל דירקטוריון לכדי 120 איש שייצגו את כל המינים והעדות בישראל. אגב חוץ מהכנסת יש גוף כלכלי אחד שפועל עם ועדת מליאה שכזו בעלת 120 חברים - קוראים לו רשות השידור. גוף מדהים ומוצלח עם יכולת החלטות מוכחת...

 

יהודה מודעי הוא מנהל כספים בחברה תעשייתית.

ניתן לשלוח דוא"ל אישי ל- Yehudam7@gmail.com


פורסם לראשונה 28/02/2010 22:35

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מנהלת שתביא רווח - תקודם
צילום: index open
מומלצים