בנק ישראל יוכל לסייע בחירום גם לחברות ביטוח
החידוש צפוי להיכנס לחוק בנק ישראל החדש כאחד הלקחים שהופקו מהמשבר העולמי, ויאפשר לבנק לתת אשראי מיוחד לתאגידים לא פיננסיים כגון חברות ביטוח שנקלעו למשבר המאיים על יציבותם או על פעילותם השוטפת. זאת, בדומה לסיוע שנתן הפד האמריקני לחברת הביטוח AIG
חידוש בחוק בנק ישראל, כאחד הלקחים שהופקו מהמשבר העולמי. הבנק המרכזי יוכל לראשונה להעניק סיוע חירום במתן אשראי מיוחד לתאגידים לא פיננסיים כגון חברות ביטוח שנקלעו למשבר המאיים על יציבותם או על פעילותם השוטפת.
הנגיד סטנלי פישר הסביר היום (א') לוועדת הכספים, כי הוחלט לעגן את רשת הביטחון הזאת בחוק הבנק החדש, דוגמת הסיוע של הבנק הפדרלי בארה"ב לחברת הביטוח הענקית AIG. הסיוע מנעה את קריסת החברה, שהיתה גורמת למפולת בשוק ההון האמריקני.
הוועדה המוניטרית שתקום על פי החוק החדש תקבע את הנסיבות שבהן נדרש הסיוע, את התנאים וכן את אישור רשת הביטחון.
האישור יהיה כפוף לקבלת מידע עד כמה ממשי המשבר באופן שעלול לגרום סכנה ממשית ליציבות החברה או לפעילותה הסדירה. הוועדה לא תאשר את הסיוע אלא בהתייעצות עם רשות ניירות הערך או עם הממונה על אגף שוק ההון והביטוח באוצר.
רשת הביטחון תינתן בתמורה לביטחונות שתספק החברה ובכל מקרה המשך פעילותה באמצעות רשת הביטחון יתנהל בפיקוח משותף של בנק ישראל והגוף הממשלתי המפקח.
בחוק החדש יתאפשר לבנק ישראל להנפיק אגרות מלווה קצר מועד (מק"מ) מסוג חדש – עם תקרת פירעון שלא תעלה על 13 חודשים. ההנפקה תצא רק לאחר התייעצות עם שר האוצר לעומת המק"מים הקיימים שפרעונם מעל 13 חודש המחייבים אישור של שר האוצר.
החוק החדש מתייחס גם ליחסים שבין בנק ישראל לאוצר במעורבותם בשוק ההון. הבנק עושה זאת באמצעות המק"מים בביצוע המדיניות המוניטרית (שערי הריבית והמט"ח). האוצר משתמש בהנפקת אגרות חוב לכיסוי הגרעון בתקציב המדינה.
אישור שר האוצר להנפקת המק"מים מעל 13 חודש נוגע למכירה והרכישה של המק"מים שהממשלה מעורבת בהם. חבר הכנסת חיים אורון (מרצ) טען כי בקטע הזה מתגלגלים כשלושה מיליארד שקל בשנה, לדבריו, "לכיסוי בורות בתקציב" ובשיטה זו מאפשרת הממשלה לממן באשראי פעולות מחוץ למסגרת התקציב.
חידושים אלה המוצעים בחוק טרם אושרו סופית. ועדת הכספים רק דנה בהם וההצבעות בוועדה ובמליאת הכנסת לקריאה שנייה ושלישית צפויות עד ראשית השבוע הבא. מחילופי הדברים שהיו בוועדה עולה שאין התנגדויות לאישור החידושים שנעשו בעצה אחת בין בנק ישראל לאוצר.
הנגיד פישר חזר ודחה טענות של הוועדה לפיהן החוק החדש מכרסם בסמכויות הפיקוח של האוצר על שוק ההון. הוא הבהיר כי זו המשמעות של מתן הסיוע. ח"כ חיים אורון (מרצ) הציע שהבהרה זו תופיע במפורש בחוק, בנוסף לחובה להעביר לבנק את מלוא המידע על החברה ונסיבות המשבר, אחרת "מה תעשו אם נתתם כסף והחברה לא עמדה בתנאים שלכם?".
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר בסיכום, כי הוא עדיין מתרשם שהחוק החדש הופך את בנק ישראל ל"בעל הבית של המערכת". הוא ציין כי רושם זה עולה מסעיפים אחרים, לפיהם החוק לא מחייב את הבנק לדווח או קבל אישורים על צעדים לא מעטים שלו.
"זהו חוק מצוין מבחינה כלכלית", אמר גפני. "אבל אני לא אגן על האוצר אם הוא לא יודע להגן על עצמו כשלוקחים ממנו פיקוח. היום הכל בסדר, כי למזלנו יש לנו שר אוצר טוב ונגיד טוב. אני חושש רק ממה שעלול לקרות בעוד 10-20 שנה, אם חלילה יהיו לנו שר ונגיד פחות טובים, ברמה בינונית. חוק שמקנה לבנק סמכויות כל כך רחבות, עלול להוביל אותנו לאסון".