שתף קטע נבחר
 

אטיאס מתכנן רפורמה בתמ"א 38: "היא נכשלה"

שר השיכון מציע להגדיל משמעותית את כמות הדירות שיוכלו קבלנים להוסיף לבניינים שיחוזקו מפני רעידת אדמה במסגרת התוכנית, במטרה להפוך אותה לכדאית יותר. לפי התוכנית של משרד השיכון, המדינה תסייע לקבלנים לחזק מבנים בפריפריה באמצעות מסים שתגבה מחיזוק בניינים במרכז

משרד השיכון מציע להגדיל בתוספת מדורגת של אחוזי בנייה את הכדאיות הכלכלית של תכנית המתאר הארצית (תמ"א 38) לחיזוק מבנים ולהגברת עמידותם ברעידת אדמה, שנבנו לפני 1980. התמריצים החדשים נועדו לעודד יזמים להשתלב בתכנית. עד כה הם נרתעו ממנה בגלל חוסר כדאיות, בעיקר לחיזוק המבנים באזורי הפריפריה, להם נשקף הסיכון החמור ביותר בגלל קרבתם למוקדי הרעש האפשריים.  

 

 

התמריצים החדשים נכללים בהמלצות מחקר שהמשרד הזמין ומימן בעקבות החלטת ועדת ההיגוי של תמ"א 38, והם הוצגו היום (ב') בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת. שר השיכון אריאל אטיאס אמר לוועדה כי "התכנית המקורית נכשלה. היא מתאימה בקושי למרכז הארץ. חייבים תכנית חדשה, מטלטלת ומהפכנית, מהסוג שאנחנו מציעים, אחרת לא נוכל לרחוץ בניקיון כפינו אם חלילה יקרה הגרוע ביותר".

 

תמ"א 38 המקורית מציעה רישוי מהיר ובעיקר הנחות במסים על היתר לבניית קומה אחת נוספת בתמורה לחיזוק המבנה. תמריץ זה משתלם רק לגבי 100 אלף יחידות דיור באזורי המרכז החדשים מתוך כ-800 אלף יחידות הזקוקות לחיזוק בכל רחבי הארץ. אלא שגם במרכז אין קופצים רבים על הפרויקט. מתחילת התכנית ב-2005 הוגשו תכניות לחיזוק 190 מבנים, מתוכן אושרו 93 בלבד.

 

המחקר שערכו חברות סיטילינק השקעות ופז הנדסה וכלכלה ממליץ להגדיל את הכדאיות הכלכלית ליזם בתוספת אחוזי הבניה בשתי אפשרויות. המחקר מעריך כי תוספת של קומה וחצי לבניין קיים תגדיל כמעט פי 3 את מספר יחידות הדיור המחוזקות מ-100 אלף ל-285 אלף, ותוסיף להיצע הדירות בארץ כ-95 אלף יחידות, בהן אלפי פנטהאוזים בעלי ערך רב. אפשרות זו תשתלם בתל אביב, בערי השרון ובחיפה.

 

אפשרות שנייה למרכז הארץ, היא תוספת של 2.5 קומות לבניין קיים שתאפשר חיזוק על בסיס כלכלי משתלם לעוד 140 אלף יחידות דיור קיימות, ובניה של 45 אלף דירות חדשות. בשתי האפשרויות יחד יחוזקו 425 אלף יחידות דיור קיימות ו-140 אלף יחידות חדשות שיוקמו כתוצאה מזכויות הבניה החדשות. אפשרות זו תהיה כלכלית בעיקר בירושלים, בפתח תקווה, בחולון ובבת ים. 

 

ובאשר ל-70 אלף הדירות באזורי הפריפריה החלשים, בעלי הסיכון הגבוה להיפגע, לגביהם תנאי תמ"א 38 הקיימת אינם משתלמים ליזמים בגלל ערכי הנדל"ן הנמוכים, ממליץ המחקר לסבסד את עלויות חיזוק המבנים, חלקם מ"קופה סגורה" אליה יוזרמו הכנסות המדינה מהמסים המופחתים על תוספות הבנייה אשר יינתנו ליזמים עבור חיזוק המבנים במרכז הארץ, והיתר במימון האוצר.  

 

המחקר מעריך כי הכנסות המדינה למבנה מחוזק במרכז הארץ מתוספת דירות, יהיו בין 900 אלף ל-1.2 מיליון שקל, ויותר. אומדן עלויות החיזוק של מבנה בפריפריה (כולל בניית פיר מעלית ושיפוץ הבניין), הוא כ-2.1 מיליון שקל. במילים אחרות – חיזוק שני בניינים במרכז יאפשר חיזוק בניין אחד בפריפריה רק מהכנסות המסים. העלות תוזל בהזמנה אחת למספר מבנים כך שהשלמת המימון מהאוצר תהיה נמוכה.

 

בתשובה לביקורת שעלתה בוועדה לפיה התמריצים המיועדים למרכז הארץ מיטיבים עם התושבים העשירים באזורים אלה, ציינה ברוריה שור מפרויקט תמ"א 38 כי המבנים הזקוקים ביותר לחיזוק באזור תל אביב הם מסוג השיכונים שהוקמו מסוף שנות ה-50 ברמת אביב, באפקה וברמת החייל, "אמנם על קרקע בעלת ערך נדל"ני גבוה אבל באיכות בנייה של מעברות".

 

יו"ר הוועדה ח"כ דוד אזולאי (ש"ס) האיץ במשרד האוצר לתמוך בתכנית החדשה, כולל במימון. "זה עניין של פיקוח נפש. נזקי רעידת אדמה, כמו זו שראינו לאחרונה בהאיטי וצ'ילה, יעלו למדינה על חשבון משלם המסים פי כמה וכמה מהעלות של תמ"א 38 החדשה, שלא לדבר על אובדן חיי אדם שאין להם מחיר". הוא תבע להביא את התכנית לאישור ועדת השרים שהוקמה להיערכות לרעידת אדמה.

 

אזולאי תמך בהצעת אחד היזמים המעוניינים להשתלב בתכנית, להקים רשות מיוחדת ליד משרד השיכון שתרכז בידה את הסמכויות ליישום התכנית במקום הפיזור הקיים בין המשרדים. "אנחנו נאלצים להילחם מול כמה רשויות. כל אחת עומדת על זכויותיה, כאילו לא מדובר במיזם משותף עם אינטרס אחד של זכות הפרויקט להתממש", אמר היזם אייל הוכמן. אזולאי רק הציע להסוות את הגוף המוצע תחת השלט של "מרכז מידע", אחרת הרשויות השונות יעשו יד אחת – נגד הקמת הרשות המתחרה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר השיכון אריאל אטיאס
צילום: ששון תירם
מומלצים