ילדים כצרכנים: "הכי חשוב לי מותגים"
ילדי כיתה ה' בבית ספר במרכז ת"א יודעים כמה עולה אייפון ואיזו חברה ההורים שלהם הכי שונאים. יש להם טלפון סלולרי והם לא מהססים להשתמש בו וגם להוריד טפטים ורינגטונים בלי לדעת בדיוק כמה זה עולה להם. רובם לא חוסכים כסף ודי משתעממים מפרסומות. קווים לדמותו של הילד הצרכן
יום ראשון, ערב יום הצרכן הבינלאומי. 22 ילדי כיתה ה' בבית הספר במרכז ת"א, הסכימו לענות על שאלון שחילקנו להם כדי לבדוק מה ואיך קונים הצרכנים הישראלים הצעירים, ומה הם בכלל יודעים על פרסומות וצרכנות.
"הוא מאוד מושפע מפרסומות", אמרה ל-ynet ש', אמו של הילד ת', אחד מממלאי השאלון, הלומד בבית ספר בגבעתיים. "הוא ראה פרסומות ל'קרמה מן', מוצרי טיפוח לגבר, ומאז הוא מנדנד לי שאקנה לו אותם".
ת': "אני חולה על מותגים. בעיקר על נייקי. הכי חשוב לי מותגים, לא משחקי מחשב. למרות שרוב היום אני בפייסבוק ואני אוהב גם Wii, אקס בוקס וסוני פלייסטיישן".
מה דעתך על פרסומות באינטרנט?
"אני משתדל לא להיכנס לפרסומות לפוקר".
מדי יום, ת' מקבל 5 שקלים לבית הספר והוא רוכש בהם פחיות שתייה או גלידה. חוץ מהסכום הזה, הוא לא מקבל דמי כיס, ולא חוסך כסף, אבל בכל זאת קנה לאחרונה שרשרת לחברה שלו. סלולרי? ב-רור שיש לו.
"יש לי את זה", הוא שולף מיניאטורת אייפון ירוקה זרחנית מתיקו. "זה מה שנקרא מיני אייפון", הוא מסביר. "אני לא שולח סמסים כי יש לי כאן רק אותיות באנגלית - זה טלפון שקנו לי בתאילנד".
מה היה גובה חשבון הסלולרי האחרון שלך?
"160 שקל".
אימו של ת': "בנייד שלו הוא נזהר, אבל כשהוא לוקח את הנייד של אמא הוא לא נזהר".
בכמה כסף אתה מוריד רינגטונים ותמונות?
"20-15 שקל כל פעם, סך הכל".
מה הכי חשוב לך כצרכן?
אימו של ת': "מותגים, למרות שאני קונה לו בפוקס. והוא מאוד לא אוהב שאני קונה לו שם".
ת': "נכון אני לא סובל אותם, כי זה לא שווה, זה לא מותג. אני אוהב אייר ג'ורדן, קוויק סילבר. הכי חשוב לי כצרכן זה להיות היחיד שיש לו משהו. אני אוהב להיות בִלעדי בבגדים שלי. אני רוצה זוג נעליים שאין על אף אחד".
סלולרי מגיל 3
מהתשובות לשאלון שחילקנו לילדי הכיתה, עולה שהם משתעממים מפרסומות, אבל חושבים שהן חשובות, מחזיקים בטלפון סלולרי, חולמים על סקייטבורד ובגדים, יודעים כמה עולה אייפון, אבל לא יודעים כמה עולה רינגטון שהם מורידים באינטרנט.
את/ה קונה דברים לבד או עם ההורים?
רובם העידו שהם קונים גם לבד וגם עם ההורים.
על מה את/ה מוציא/ה הכי הרבה כסף? או מה קונים לך הכי הרבה?
לפחות 5 השיבו: בגדים, 3 ענו אוכל, ואחד גם ציין "למרות שאני לא אוכל". שניים השיבו: ממתקים או מאפים ואחד מהם גם ציין "ההורים שלי לא קונים לי כלום". השאר ענו: אייפוד וסקייטבורד; כלי רכב; ספרים; משחקים; ומוצרי אלקטרוניקה; ואחד ענה: "כל מה שאני רוצה".
מה את/ה הכי אוהב/ת לקנות?
שלושה השיבו סקייטבורד, חמישה ענו: בגדים, והיו גם תשובות כמו: נגן מדיה, דברים לאייפוד, טיסנים ו"דברים של ילדים".
איזו חברה ההורים שלך הכי שונאים?
שלושה ענו: HOT, שניים השיבו: yes, שניים אחרים: פלאפון, והיו גם שניים שציינו: שופרסל. שאר התשובות היו: סלקום, אופיס דיפו, הדואר, "לא יודע", ו"הם לא שונאים חברה מסוימת".
כמה עולה המבורגר?
רוב המשיבים ענו: 15 שקל או בין 10 ל-20 שקל. שניים קבעו: 38 שקל (אכן, מחיר ארוחה בבורגר ראנץ'), והיו גם אלה שענו: 5 שקל, ו"אני לא אוכל המבורגר".
כמה עולה אייפון?
רוב הילדים קלעו וענו בין 3,000 ל-6,000 שקל. ידיעת המחיר מעידה כי המוצר הוא חלק מעולמם. היה גם מי שענה: "עולה הרבה".
האם את/ה קונה דברים באינטרנט?
רובם, למעט שלושה, השיבו בשלילה. אחת אפילו ענתה: "לא, כי תמיד עובדים עלי".
יש לך טלפון סלולרי?
"ברור" ו"כן ברור"! היו התשובות. לכולם כאחד יש טלפון סלולרי.
אם כן, מאיזה גיל?
המשתמש הוותיק ביותר הוא זה שענה: "מגיל 3". הטרי ביותר, קיבל נייד פרטי בגיל 11. רובם היו בני 10-7 כשקיבלו סלולרי, כפי שענתה אחת: מהרגע בו התחלתי להסתובב לבדי".
מוריד/ה רינגטונים ותמונות? אם כן כמה זה עולה?
נראה שרובם לא יודעים שרינגטונים ותמונות לא תמיד מגיעים בחינם, גם אם הם נמצאים ברשת האינטרנט, משום שחלקם ענו "מהמחשב, בחינם". בגדול נראה כי רוב ילדי הכיתה לא עוסקים עדיין במלאכת ההורדה.
מזמין סרטים בויאו.די או ב-יס לבד?
כן, רובם מזמינים סרטים ועושים זאת לבד.
מה טוב ומה רע בפרסומות?
"מודיעות הודעות חשובות, אך הן חופרות מעט". היתה התשובה הנפוצה. התיאורים: "חופרות" "ארוכות", "בזבוז זמן", "מעכבות תוכניות", ו"משעממות" חזרו על עצמם. אחד ענה: "הרע הוא שהן גורמות לך לרצות משהו שאתה לא רוצה".
ומה טוב בפרסומות לפי הילדים? "כי ככה תוכל לדעת מה לקנות" וכי "הן מגלות לך על מוצר שאתה צריך ולא ידעת עליו".
איך את/ה חוסכ/ת כסף?
מרביתם קבעו בנחרצות שהם לא חוסכים כסף, אולם מסתבר שיש בכיתה גם ילדים עובדים.
ילד אחד ענה שהוא מוכר מוצרים וילדה אחרת כתבה שהיא עושה בייביסיטר ומורידה את הכלבים. וישנו גם ילד שמקבל תשורה תמורת עזרה בעבודות הבית.
חלקם מאפסנים את דמי הכיס שלהם בקופה, ומישהי ענתה: "אני לא קונה הרבה, כך שאני חוסכת".