מש' החקלאות ממליץ לתת לחקלאים קרקע בחינם
עמדת המשרד ניתנה לקראת דיון בכ־4,000 נחלות ריקות במושבים באזורי עדיפות לאומית. במינהל מקרקעי ישראל מתנגדים לרעיון נחרצות. האגודה לצדק חלוקתי: "נחלות בשווי מיליארדי שקלים יעברו למגזר החקלאי בחינם"
משרד החקלאות ממליץ לאפשר לחקלאים לאייש נחלות ריקות במושבים, ללא תשלום למינהל מקרקעי ישראל וללא הגבלה של שווי הנחלה - כך עולה ממסמך פנימי שהעביר המשרד למועצת מקרקעי ישראל. המסמך, שהגיע לאגודה לצדק חלוקתי, נשלח לחברי המועצה לקראת ישיבה בנושא בחודש שעבר.
משרד החקלאות ממליץ כי חברי יישובים חקלאיים במרכז הארץ יחלקו בינם לבין עצמם את הנחלות הפנויות, על פי החלוקה לשטחי המגורים של היישוב, או בדרך של חוזים עונתיים. באשר ליישובי הפריפריה, מוצע כי אלה יוכלו לשנות את ייעוד השטחים להקמת הרחבות קהילתיות. לדברי ד"ר אלכסנדר קדר מהאגודה לצדק חלוקתי, "יש להצר על כך שהמשרד לא מקדם את האינטרס הציבורי. לפי מסמך זה, נחלות בשווי מיליארדי שקלים יעברו לידי המגזר החקלאי בחינם".
כ־4,000 נחלות הפנויות כוללות שטחים למגורים ולמבני משק, וגודלן נע בין דונמים אחדים לכמה עשרות דונמים. לפני כשנתיים הגיע הדיון על הנחלות למבוי סתום. בישיבה בשנת 2007 הבהיר מינהל מקרקעי ישראל כי יש לשווק את הקרקעות הפנויות במכרז, משום שלא ייתכן כי מצד אחד יימכרו מגרשים במאות אלפי שקלים, ומצד שני יקבלו חקלאים נחלות בחינם.
ממינהל מקרקעי ישראל נמסר: "עמדתנו היא כי אין לאייש נחלות פנויות במרכז הארץ ללא תשלום. אין טעם להקצות נחלות של 30 דונמים בחינם".
משרד החקלאות: לא נחלק במרכז
במשרד החקלאות מכחישים כי ההמלצה נוגעת למרכז הארץ: "באזור המרכז, שבו מצויות כ־10% בלבד מהנחלות שאינן מאוישות, אין המשרד מקדם את איושן. ההפך הוא הנכון: על פי מדיניות המשרד - אם לא אוישו עד כה, יש לבטלן. המשרד מעוניין שקרקע המתפנה תשמש כקרקע לעיבוד חקלאי.
"עם זאת, ביישובים באזורי עדיפות לאומית, שבהם איוש הנחלות לא מתאפשר מסיבות אלה ואחרות, מוצע להגשים יעדי קליטה באמצעות הרחבות קהילתיות, תוך עמידה בכללים המקובלים במינהל מקרקעי ישראל".