מסתמן: רה"מ יטרפד ההצבעה בהגבלת השכר
ועדת השרים לחקיקה אמורה לדון בצהריים בהצעת הח"כים כץ ויחימוביץ' להגביל את שכר הבכירים במשק, אך נתניהו מנסה לגבש הצעת חוק מתונה יותר: "צריך לפתור את בעיית שכר הבכירים, מבלי שהפתרון יגרום למשק בעיות אחרות. אבקש משר המשפטים לבחון גיבוש הצעת חוק ממשלתית"
מסתמן: ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לא יאפשר להצביע היום (א') בחוק לקיצוץ שכר הבכירים במשק בוועדת השרים לחקיקה שצפויה להתכנס בצהריים. כך נודע ל-ynet מפי שרים שנועדו עם ראש הממשלה הבוקר בישיבת שרי הליכוד ("שרינו") שקדמה לישיבת הממשלה.
- ועדת השרים תדון בהצעה להגבלת שכר בכירים
- הקואצ'ר אלון גל תומך: הצעת החוק הכרחית
- כץ מציע עסקה לחוק שכר הבכירים
ראש הממשלה נתניהו אמר בישיבת שרי הליכוד: "כמובן שכבר היום יש מגבלות רבות על שכר בכירים בחברות הממשלתיות. באשר לשכר בכירים בסקטור הפרטי, אני מוכן לבדוק פתרונות שונים לבעיה. אבל צריך ללמוד את הנושא לעומק. אנחנו פועלים היום בעולם כלכלי גלובלי, וקודם כל צריך לבדוק אלו פתרונות מוצלחים כבר קיימים לבעיה הזאת במקומות נוספים בעולם הנאור.
"צריך לפתור את בעיית שכר הבכירים, מבלי שהפתרון הזה יגרום למשק הישראלי בעיות אחרות. האחריות הכוללת לכלכלת ישראל היא שלי, ולכן אני מתכוון לבקש משר המשפטים לבחון את האפשרות לגבש הצעת חוק ממשלתית בעניין הזה. אני חושב שזה לא יהיה נכון להסתמך על הצעות חוק פרטיות. זה ייתן לנו זמן ללמוד את הנושא ביסודיות ויאפשר לנו לגבש פתרון שלא יפגע בכלכלה ולא יגרום למשקיעים לצאת מכאן".
נתניהו ושר האוצר, יובל שטייניץ, חוששים מכך שחקיקה מסוג זה תגרום לפגיעה קשה במשק. נודע כי בשעה זו הם מנהלים מגעים עם יו"ר ועדת השרים לחקיקה, שר המשפטים יעקב נאמן, כדי לדחות את העלאת הנושא להצבעה.
ראש הממשלה מעוניין לפתור את הבעיה באמצעות חקיקה ממשלתית ולא פרטית, ומבקש לדחות את ההצבעה בשבועיים כדי למצוא דרך להגיש הצעת חוק מתונה יותר מזו שהוגשה.
שר האוצר, יובל שטייניץ אמר לפני ישיבת הממשלה: "נושא שכר הבכירים הוא שערורייתי ומעצבן גם אותי אבל צריך להיות לא רק צודק אלא גם חכם. אסור ללכת להצעות חוק פזיזות ונמהרות שיפגעו בכלכלה. אפילו אובמה נסוג מדרישה שכזו. צריך לנהל את נושא שכר הבכירים באחריות בלי לפגוע בכלכלת ישראל".
אחד השרים המתנגד לעיכוב הדיון בקיצוץ שכר הבכירים אמר: "זאת שערורייה. צריך לעצור את הפערים הבלתי נסבלים האלה שגורמים לפער חברתי עצום בישראל".
שר התקשורת, משה כחלון, ביקר את ההחלטה ואמר בישיבת שרי הליכוד: "עדיף להיות אור לגויים גם אם אין הצעות חוק שכאלה במדינות אחרות. העניין חשוב מבחינה חברתית למדינת ישראל".
זיקה בין שכר הבכירים לשכר העובדים הזוטרים
היום בשעות הצהריים אמורה ועדת השרים לענייני חקיקה לחרוץ את גורלה של הצעת החוק של ח"כ שלי יחימוביץ' (העבודה) וח"כ חיים כץ (ליכוד), המחייבת חברות לקיים זיקה בין שכר בכיריה לשכר העובדים הזוטרים בה.
בוועדת השרים, שקובעת את עמדת הממשלה ביחס להצעת החוק, חברים כ-19 שרים מכל סיעות הקואליציה. שני חברי הכנסת ערכו מרתון פגישות עם השרים בימים האחרונים במטרה לשכנע אותם לתמוך בהצעה. ח"כ כץ אמר הבוקר (א') ל"כלכליסט": "אני מקווה שוועדת השרים תראה בחוק הזדמנות לעשיית צדק חברתי. שכנעתי את כל שרי הליכוד חוץ משר האוצר שטייניץ. ברגעים אלו אני מדבר עם השר מיקי איתן כדי לוודא שגם הוא יתמוך".
כמה שרים אמרו הבוקר כי יתמכו בהצעה, בהם השרים משה כחלון, יוסי פלד ויעקב מרגי. מהצד השני, שר האוצר הודיע כי הוא מתנגד לחוק ולא יתמוך באף חוק בנושא ללא בחינה יסודית.
לפי הצעת החוק, שכרו של הבכיר ביותר בכל חברה לא יהיה גבוה מפי 50 משכרו של בעל השכר הנמוך ביותר. כך, אם השכר הנמוך בחברה הוא 4,000 שקל בחודש, אז שכרו של המנהל (לרבות כלל הטבות והתגמולים) לא יעלה על 200 אלף שקל בחודש. חברה שתבקש לתגמל את המנהל מעבר לכך תיאלץ לשדרג גם את משכורות העובדים הזוטרים.
ח"כ יחימוביץ' אמרה ל"כלכליסט": "אני מקווה שהשרים יזכרו מי הציבור שבחר אותם. הם נבחרו על ידי ציבור של אנשים עובדים ופנסיונרים שכל חסכונותיהם בחברות הללו. הם נעשקים שוב ושוב על ידי מנכ"לים תאבי בצע שלא יודעים לשים לעצמם גבול ומושכים משכורות בלתי נסבלות שפוגעות קשה בשיוויון בישראל".
בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב: "בפועל אין כאן מגבלה על גובה השכר הגבוה בחברה. תמצא ההנהלה, או ימצא הדירקטוריון לנכון להעלות את שכרו של המנהל נוכח הצלחתה של החברה - יועלה שכרו בלא הגבלה, אלא שלצורך כך יועלה בהתאמה גם השכר הנמוך בחברה. באופן כזה יחוזקו גם בעלי דרגות השכר הנמוכות בכך שייהנו מחלק מזערי מהצלחת החברה, יוקטן במידה מסוימת ומצומצמת אי השוויון, ויוצר מנגנון טבעי לריסון שכר בלתי סביר של מנהלים".
לקוחות ייהנו מריבית על יתרה חיובית בבנק
ועדת השרים תדון הבוקר גם בהצעת החוק הקובעת כי לקוחות בנקים ייהנו מריבית חיובית על יתרה חיובית בחשבון הבנק. לדברי מגיש ההצעה, יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ אופיר אקוניס (ליכוד), החוק יאפשר ללקוחות ליהנות מריבית חיובית על כל יתרת זכות בחשבון העו"ש ממש כפי שעליהם לשלם ריבית על כל מינוס בחשבון.
בהכנת הידיעה השתתף תומר אביטל, "כלכליסט"