שתף קטע נבחר
 

משמעות החוק: שכרו של אלי יונס יירד ב-85%

הצעת החוק להגבלת שכר הבכירים אמורה להביא לצניחה בשכר המנכ"לים במשק. אם החוק יעבור, הוא יגרום למנכ"ל פרטנר, דוד אבנר, שעלות שכרו הסתכמה אשתקד בכ-20 מיליון שקל, ומנכ"ל מזרחי טפחות, שעלות שכרו הגיעה לכ-18.6 מיליון שקל, להסתפק בכ-2.7 מיליון בלבד

הצעת החוק של ח"כ שלי יחימוביץ' וחיים כץ, שהיתה אמורה לעלות היום (א') לדיון בוועדת השרים לענייני חקיקה להגבלת שכר הבכירים - אמורה להביא לירידה דרמטית בהכנסתם של המנכ"לים בחברות הגדולות במשק. כך עולה מהשוואה בין שכר הבכירים בפועל ובין השכר שאמור להיות להם לפי הצעת החוק.

 

חברות הנסחרות בבורסה חייבות לדווח לציבור על שכר הבכירים שלהן. לפי הדו"חות הכספיים של החברות הבורסאיות לשנת 2009, שיאן השכר של השנה שעברה היה מנכ"ל פרטנר הפורש, דוד אבנר, שקיבל שכר, בונוסים, אופציות ומענקים שונים ומשונים בעלות שכר שנתית של 19.8 מיליון שקלים, כלומר, 1.65 מיליון שקלים בחודש. כ-3 מיליון שקלים מהשכר היו מענק שניתן לאבנר על שנת 2006, כך שניתן לעשות לו "הנחה" ולקבוע כי עלות שכרו עמדה אשתקד בסביבות ה-17 מיליון שקלים "בלבד", כלומר, משהו כמו 1.4 מיליון שקלים בחודש.

 

הצעת החוק קובעת כי השכר המירבי בחברה לא יעלה על פי חמישים מהשכר הנמוך ביותר. מוקדנים בפרטנר משתכרים למעלה מ-5,000 שקלים בחודש, ויחד עם התנאים הסוציאליים ומענקי המכירה שהם מקבלים, עלות שכרם יכולה להגיע לכ-6,000 שקלים בחודש ויותר. אבל לרוע מזלו של המנכ"ל, הצעת החוק חלה גם על עובדי קבלן בחברה, כך שעלות שכרו, אם החוק יעבור, לא תעלה על פי 50 מעלות שכר שכר המנקות והשומרים במשרדי החברה בראש העין.

 

שכר המינימום עומד כיום על כ-4,200 שקלים בחודש למשרה מלאה. לזה יש להוסיף את תשלומי המעסיק לביטוח הלאומי ואת הוצאות הנסיעה של העובד, וניתן להעריך כי עלות השכר של עובד הקבלן נמצאת באזור ה-4,500 שקלים בחודש. 4,500 כפול 50 הם כ-225 אלף שקלים בחודש - 2.7 מיליון שקלים בשנה. אם הצעת החוק תעבור, יצטרך, איפה, מנכ"ל פרטנר הבא, אלי גליקמן, להסתפק בעלות שכר של כ-225 אלף שקלים בחודש בלבד, פחות משישית משכרו של אבנר אשתקד.

 

אלי יונס כבר לא יצטרך להתנצל

במקום השני בטבלת שיאני השכר נמצא מנכ"ל בנק מזרחי טפחות, אלי יונס, עם עלות שכר שנתית של 18.6 מיליון שקלים, או כ-1.55 מיליון שקלים בממוצע לחודש. אם הצעת החוק תעבור, ויונס יישאר מנכ"ל הבנק, הוא ייאלץ לצמק את עלות שכרו, כאמור, לסביבות ה-250 אלף שקלים בחודש (כ-2.7 מיליון שקלים בשנה), כלומר, להוריד אותו בכ-85%.

 

השלישי בטבלת שיאני השכר הוא מנכ"ל כימיקלים לישראל, עקיבא מוזס, שעלות שכרו הגיעה אשתקד לכ-12.8 מיליון שקלים, או כ-1.07 מיליון שקלים בממוצע לחודש. למזלו של מוזס, כי"ל אינה מעסיקה כיום עובדי קבלן, ובהסתדרות מעריכים כי עלות שכרם של עובדי הייצור הזוטרים ביותר בחברה עומדת על כ-6,000 שקלים בחודש. שכר המנכ"ל יוכל להגיע בכי"ל, אם החוק יעבור, לכ-300 אלף שקלים בחודש, או כ-3.6 מיליון שקלים בשנה. מוזס, או מי שיבוא אחריו, יאלץ לסבול מנפילה של כ-70% בלבד בעלות שכרם.

 

במקום הרביעי נמצא מנכ"ל בנק הפועלים, ציון קינן, עם עלות שכר שנתית של 11.7 מיליון שקל - כ-975 אלף שקלים בממוצע לחודש. קינן אמור, איפוא, להסתפק בפחות מרבע שכרו הנוכחי. מנכ"ל מכתשים אגן לשעבר, אברהם ביגר, שמכהן כיום כיו"ר החברה, השתכר אשתקד כ-10.8 מיליון שקל, שהם כ-900 אלף שקלים בממוצע לחודש. במפעלי מכתשים אגן מועסקים גם עובדי קבלן, ולכן גם ביגר יאלץ להשלים עם ירידת שכר של קרוב ל-700 אלף שקלים בחודש.

 

אחרי ביגר נמצא בטבלת שיאני השכר מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, עם עלות שכר של כ-10.4 מיליון שקל, או כ-870 אלף שקלים בחודש. בחברה לישראל, שהיא חברת אחזקות, אין עובדים המועסקים בשכר מינימום, אך הצעת החוק לוקחת בחשבון גם את השכר בחברות בנות של החברה הנידונה, ולכן גם שכרו של גלעד - או מי שיחליף אותו - יושווה לשכרם של העובדים הזוטרים ביותר בצים ובכי"ל. שכר המנכ"ל יירד, במקרה הטוב ביותר מבחינתו, לכ-300 אלף שקלים - ירידה של קרוב ל-70%.

 

להתראות ל-3.5 מיליון שקלים בשנה

הסעיף המכיל את החוק גם על חברות בנות אמור לדכדך גם את עמי אראל, נשיא חברת האחזקות דיסקונט השקעות, מקבוצת אי.די.בי. אראל, שעלות שכרו הגיעה בשנה שעברה לכ-9.4 מיליון שקלים - 783 אלף שקלים בחודש. הצעת החוק אמורה להגביל את עלות שכר בכירי אי.די.בי לפי 50 מעלות שכרו של העובד הזוטר ביותר בסלקום, שופרסל, מכתשים, נשר וכל שאר החברות הבנות של הקבוצה, ובקיצור - כ-250 אלף שקלים בחודש בלבד, ואראל יצטרך להיפרד מהכנסה חודשים ממוצעת של יותר מ-600 אלף שקלים בחודש, או כ3.5 מיליון שקלים בשנה.

 

אם החוק יעבור, זה יהיה גם גורלם של מנכ"ל דיסקונט גיורא עופר (9.2 מיליון שקל בשנה שעברה, כ-770 אלף שקלים בחודש), מנכ"ל בזק אבי גבאי (8.9 מיליון שקלים בשנה שעברה), ומנ"כל לאומי, גליה מאור (8.1 מיליון שקלים בשנה). אפילו מאור תצטרך להיפרד, אם החוק יעבור, מהכנסה של למעלה מ-5 מיליון שקלים בשנה. אם מאור תחשוב ששכרה החדש הוא נמוך מדי, היא תיאלץ להתערב בשכר העובדים הזוטרים שמעסיקות חברות הקבלן המועסקות עבור הבנק, ולהעלות אותו בהתאם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יוני רייף
מנכ"ל מזרחי טפחות, אלי יונס
צילום: יוני רייף
צילום: סיון פרג'
דוד אבנר מנכ"ל פרטנר
צילום: סיון פרג'
צילום: גלעד קוולרצ'יק
קופאיות רשתות שיווק סופרמרקט קופאית סופר
צילום: גלעד קוולרצ'יק
מומלצים