רק 8% מהחברות מעסיקות חרדים. במי האשם?
מנתוני התמ"ת עולה שלמרות ש-90% מהמעסיקים מעריכים שלחרדים כישורים מתאימים - הם נמנעים מהעסקתם. למה? כי 95% חושבים שיהיה קשה לשלבם בסביבה מעורבת. מצד שני 65% מהמובטלים החרדים לא מוכנים לעבוד בסביבה מעורבת
8% בלבד מהחברות מעסיקות עובדים חרדים. זאת, על אף שכ-90% מהמעסיקים מעריכים שלמרבית החרדים כישורים מתאימים לתפקידים שונים בעסק. כמו כן, 95% מהם מעריכים שמכיוון שאין במקומות עבודה הפרדה בין נשים לגברים, קשה יהיה לשלב בהם עובדים חרדים. כך עולה מניתוח שערך מינהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת נכון לשנת 2009-2010.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
- שיעור אי-התעסוקה אצל גברים חרדים זינק פי 3
- "מבחני מיון מפלים ערבים, חרדים ואתיופים"
עם זאת, האשמה אינה רובצת בהכרח רק לפתחם של המעסיקים: 65% מהמובטלים החרדים מצהירים כי אינם מעוניינים לעבוד בעסקים מעורבים בהם אין הפרדה בין המינים או שרוב העובדים בהם אינם חרדים.
מנתוני התמ"ת עולה ששיעור התעסוקה הכללי של המגזר החרדי בכללותו (נשים וגברים) הינו 43.2% (סך העובדים בפועל לחלק סך האוכלוסייה החרדית). שיעור המשתתפים בכוח העבודה (סך העובדים בפועל יחד עם המובטלים שאינם מוצאים עבודה , אך מעוניינים בכך, לחלק סך האוכלוסייה החרדית) עמד על 48.5%. לשם השוואה, שיעור השתתפות בקרב האוכלוסייה החילונית גדול פי 1.6 ועומד על 79%.
הנשים החרדיות משנסות מותניים
בממוצע רב-שנתי שיעור התעסוקה של גברים חרדים עמד על 37% בלבד. זאת, בעוד שיעור התעסוקה של גברים חילונים-מסורתיים עומד על כ-80%. ומה על אלו המעוניינים בעבודה בקרב החרדים - אך לא מוצאים? שיעור הגברים החרדים המובטלים עמד על 10%. זאת, בהשוואה ל-7% בקרב הגברים החילונים-מסורתיים. 31% בלבד מהנשים החרדיות עובדות במשרה מלאה (35 שעות שבועיות ומעלה) בהשוואה ל-71% מהגברים החרדים העובדים במשרה מלאה.
הנשים החרדיות תורמות לכלכלת המשפחה - אך גם כאן ניכר פער משמעותי בין האוכלוסייה החרדית לשאר הציבור: שיעור התעסוקה של נשים חרדיות עמד על 49%. זאת, בעוד שיעור התעסוקה של נשים חילוניות הוא כ-70%. שיעור המובטלות החרדיות עמד על 13% בהשוואה ל-9% אבטלה בקרבהנשים החילוניות והמסורתיות.
רמת ההכנסה הממוצעת למשק בית חרדי עומדת על כ-6,100 שקל בחודש והיא נמוכה במחצית מההכנסה החודשית הממוצעת למשק בית שאיננו חרדי העומדת על כ-12 אלף שקל. השכר החודשי הממוצע של אישה חרדית עמד על כ-3,700 שקל בלבד בהשוואה לשכר החודשי הממוצע של אישה חילונית אשר עמד על 5,700 שקל (פער של 54%) . השכר החודשי הממוצע של גבר חרדי עמד על כ-6,100 שקל בעוד שהשכר החודשי הממוצע של גבר חילוני עמד על 8,950 שקל (פער של 46%).
עוד עולה מהניתוח שכ-56% מהחרדים מוגדרים כעניים. על אף העובדה כי שיעור האוכלוסייה החרדית נע בין 8-9% מכלל האוכלוסייה בישראל, מהווים החרדים כ-19% מכלל העניים בארץ.
היכן עובדים החרדים?
עבודה במגזר הציבורי - אחוז גבוה מהמועסקים בציבור החרדי עובדים בשירותים ציבוריים, ובעיקר בתחום ההוראה והחינוך בתוך המגזר החרדי פנימה, התופעה רווחת בייחוד בקרב הנשים. זאת, כש-72% מהמועסקות בענפים אלו. מתוכן, כ-70% עובדות במשרות חלקיות. 45% מהגברים החרדים מועסק אך הוא בשירותים הציבוריים.
עבודה בתעשייה - 13.7% בלבד מהגברים החרדים מועסקים בענפי התעשייה בהשוואה ל-22.3% מהגברים החילונים. 4.8% מהנשים החרדיות מועסקות בענפים אלו בהשוואה ל-11% מהנשים החילוניות-מסורתיות.
נתונים מגזריים ומגמות
גודל האוכלוסייה - גודלה של האוכלוסייה החרדית מגיע לכ-650 אלף אנשים, המהווים בין 8%-9% מכלל האוכלוסייה בישראל . האוכלוסייה החרדית בגילאי העבודה (20-64) מונה כ-235 אלף נפש (מתוכם כ-120 אלף גברים). אוכלוסייה זו גדלה בשיעור שנתי ממוצע של 7%, זאת בשל הריבוי הטבעי הגבוה.
זרמים באוכלוסייה החרדית - הערכות הן כי האוכלוסייה החרדית בישראל מחולקת על-פי זרמים באופן הבא: 33% מהחרדים משתייכים לזרם הליטאי, 29% מהחרדים משתייכים לזרם החסידי, 21% משתייכים לזרם הספרדי, 10% הנם חרדים בלתי מזוהים ו-7% הנם חרדים-לאומיים.
האוכלוסייה בהסדר "תורתו אומנות" - כיום נמצאים בהסדר זה כ-55 אלף גברים חרדים, והם היוו בשנת 2008 כ-11% משנתון הגיוס לצה"ל, בעוד שבשנת 1994 הם היוו כ-6% בלבד משנתון הגיוס.
התלמידים החרדים במערכת החינוך היסודי - תלמידי מערכות החינוך החרדית (על גווניה השונים ובגילאים שונים) היוו בשנת 2009 כ-15.5% מכלל התלמידים במערכת החינוך היסודי בישראל ושיעורם גדל למעלה מפי 2 בעשור האחרון בחינוך היסודי.
מגמות בגידול הדמוגרפי - בתמ"ת גורסים כי אם תמשך מגמת הגידול הדמוגרפי שאפיינה את העשור האחרון תהווה האוכלוסייה החרדית בגילאי העבודה העיקריים (25-64) בשנת 2030 כ-17% מקבוצת גיל זו. כיום מהווה אוכלוסייה זו כ-6% בלבד מקבוצת גילאי העבודה.