שתף קטע נבחר
 

נפרדתם? בן הזוג זכאי לנתח מהקריירה שלך

לפי פסיקת בית המשפט נכסי הקריירה אינם שונים משאר הנכסים לחלוקה, כשבני זוג נפרדים, עם זאת אין פסיקה המסבירה כיצד יש לחשבם או לחלקם. מה זה נכסי קריירה? מתי יש לחלקם ומהן אפשרויות החלוקה? בפנים

בשנים האחרונות חלה עליה ניכרת במודעות הציבורית, בעיקר אצל נשים ,ללגיטימיות הדרישה לחלוק את נכסי הקריירה של הבעל עימן, לאחר הגירושין. זאת לאחר פסיקות בתי המשפט למשפחה ופסק דין תקדימי של בית המשפט העליון שהכיר בזכותה של אישה לקבל פיצוי בגין היתרון של בעלה עליה מבחינת התפתחותו ופוטנציאל השתכרותו.

 

 

למעשה, כיום נכסי הקריירה או ה"הון האנושי" מהווים מרכיב נוסף של הנכסים ברי איזון בדיוק כמו הזכיות הפנסיוניות קופות הגמל קרנות השתלמות כספים בבנקים נכסי המקרקעין ויתר הנכסים האחרים שנצברו במהלך החיים המשותפים על ידי שני בני הזוג.

   

מה הם "נכסי קריירה" 

נכסי קריירה הם נכסים בלתי מוחשיים, שאינם ניתנים למדידה כנכס מוחשי, כגון דירה או מכונית. הם משקפים את הגורמים העומדים מאחורי הצלחתו של העסק כגון: מוניטין אישי ("שם טוב"), תארים ודרגות מקצועיות, ואת הרווח המופק מהם בדמותו של כושר השתכרות.

 

מדובר בנכסים הוניים שנצברים, ברוב המקרים, על ידי בעלי מקצועות חופשיים, המנהלים עסק משגשג ומצליח משלהם, בתחום עיסוקם, עסק שרכשו באמצעות תואר אקדמי או השכלה נרכשת והצמיח הכנסה בהווה ופוטנציאל השתכרות עתידי. מדובר בדרך כלל בפסיכולוגים, רופאים, עורכי דין רואי חשבון, ואנשי הייטק.

 

כמה איך ולמי?

אך כיצד אפשר בכלל לחלק את הנכסים האלו בין הצדדים? כיצד אפשר להעריך אותם? ומה לקחת בחשבון כשעושים זאת? כאן הדעות חלוקות, ואין החלטה גורפת בבתי המשפט.

 

כך למשל,לפני מספר חודשיים, הציע ביהמ"ש לענייני משפחה בקריות לראות את תשלום נכסי הקריירה לא כחלוקת נכס של קריירה אלא כהשתתפות בנזק שנוצר במהלך הנישואים בעת שצד אחד לא מימש את יכולותיו המקצועיות וקידומו נעצר בשל ההשקעה בתא המשפחתי.

 

מתי כדאי להוציא מחשבון? כשמתגרשים

הכרעה האם קיימים במערכת הזוגית נכסי קריירה וכיצד מחלקים אותם עולה בעיקר במצבים בהם כושר ההשתכרות של הבעל לאחר הגירושים עולה לאין שיעור על זה של האישה. פער זה קיים כשאחד מבני הזוג מחזיק במקצוע חופשי, ובקריירה משגשגת, אותה פיתח במשך שנות הנישואים, בעוד שהשני סייע לו להגיע להישגים מקצועיים אלה במתן תמיכה ועזרה "מאחורי הקלעים", ומוותר על קריירה משלו. ואולם, בהחלט יתכנו גם מצבים הפוכים בהם האישה היא אשת הקריירה המצליחה והבעל מעונין לקצור בעת הגירושים את פירות הצלחתה.  

 

בפסק דין ראשון מסוגו של בית המשפט העליון מלפני כשלוש שנים נקבע שכושר ההשתכרות שאחד מבני הזוג צבר במהלך שנות הנישואים, על סמך שיפור היכולת האישית, הכישרון והמוניטין שצבר, יחשבו כנכס משותף בחלוקת הרכוש במקרה של גירושים.

 

באותו פסק דין נקבע שהתשלום עבור נכסי הקריירה יהיה תשלום חד פעמי לגרוש/ה ולא תשלום חודשי, אך אין בכך כדי ללמד על שאר המקרים. כמו כן, לא הנחה בית המשפט כיצד תבוצע חלוקה וחישוב נכסי הקריירה במקרים עתידיים.

 

לפי מה מחשבים?

חלוקת ההון האנושי ונכסי הקריירה היא בעייתית. הערכת שוויו של אדם כ'עובד' אינה מביאה בחשבון גורמים משתנים הנובעים מהחיים או מהטבע האנושי. למשל, עורך-דין יכול לחלות ולסגור את משרדו. רופא יכול לקוץ בעבודתו ולהרגיש, כי אין לו יותר אנרגיה ויכולת לטפל באנשים. בית-מרקחת יכול לקרוס כלכלית מחמת השקעות לא נכונות, או בשל כך שבסביבתו נפתחו מספר בתי-מרקחת מתחרים נוספים. רואה-חשבון יכול לאבד מספר לקוחות גדולים ה'מחזיקים' את משרדו, והכנסתו יכולה להיות נמוכה יותר מהוצאותיו בפועל.

 

כל העסקים הללו יכולים לסבול מהפסדים הנובעים ממיתון, מעודף בעלי מקצוע וכך הלאה, סיבות היכולות להסביר הידרדרות או קריסה מוחלטת של עסק. כל אלו הם אירועים שהינם בגדר הצפי, אינם נדירים, קורים חדשות לבקרים. כיצד זה משתלב עם חבותו של אדם לשלם סכומי עתק חד-פעמיים, או סכומים חודשיים עיתיים בגין 'נכסי הקריירה'"?

 

במקרה זה, הפסיקה עדיין בחיתוליה. אם מדובר בסכום חד-פעמי, ששולם לבת הזוג, יהיה קשה לדרוש אותו בחזרה לעומת זאת, כשמדובר בתשלום עיתי, אולי יהיה ניתן לעצור אותו במקרה של כשל עסקי בעתיד.

 

לא רק עצמאים - נכסי קריירה של שכירים

לפני כמה שנים התגרש זוג לאחר מספר רב של שנות נישואין. במהלך הנישואים למד האיש לימודים אקדמאיים וסיים בהצלחה תואר ראשון במדעי המחשב, הבעל עבד כשכיר בחברת היי טק וצבר זכויות כספיות שונות. האישה לעומת זאת, החלה ללמוד גם היא לימודים אקדמאים לתואר במדעי המחשב אך פרשה במהלכם, עקב גידול הילדים וטיפול במשק הבית. האישה התקשתה למצוא מקום עבודה וגם כשמצאה מקום עבודה, שכרה נפל בהרבה מזה של בעלה.

 

לאחר שבן זוגה עזב אותה עבור אשה אחרת, פסק בימ"ש למשפחה בבאר שבע במשפט הגירושים שאין מחלוקת כי השתכרותו של האיש, ולכאורה גם כושר השתכרותו העתידי היום עולים משמעותי על זה של האישה. לפיכך, נפסק, שיש לבודד מן הכישרון האישי הטבוע באיש את מרכיב ההשכלה והניסיון אותם רכש במסגרת לימודיו ועבודתו בתקופת הנישואים, בשעה שהאישה לא יכלה לעשות כן, כיון שהקדישה את מירב משאביה לניהול הבית, גידול הילדים ופינוי זמן

לבן זוגה.

 

ייתן לאשה לשעבר תמיכה לקריירה עתידית 

בית המשפט פסק שבן הזוג לשעבר ישלם לאישה 26 אלף שקל בגין שכר לימוד של שנתיים ובנוסף ישלם לאישה סכום של 2000 ש"ח בחודש למשך 2 שנות לימודיה. זאת, כדי למנוע פגיעה בהכנסת האשה בשל הלימודים. בכך, קבע, יינתנו הכלים הכלכליים בידי האישה להשלים את התואר האקדמאי, יצומצם חוסר השוויון שנוצר בין הצדדים ותינתן הזדמנות לאישה להגיע ליכולת השתכרות זהה לזו של האיש.

  

ניתן לראות שיש ניסיון של הפסיקה המוכרת ליצור שוויוניות בין בני הזוג בעת גירושין, באמצעות חלוקת נכסי הקריירה של בן הזוג שיש בידו פוטנציאל השתכרות גדול יותר, או שהשיג הישגים שנותנים לו עדיפות על פני בן הזוג האחר. זאת, בין אם מדובר בשכירים ובין אם מדובר בעצמאים.

 

אבל, כאמור, במקרה של פגיעה בקריירה של בן הזוג לאחר הגירושים, עלולים להיווצר חוסר סימטריה ואי שוויון מובהקים. זה ישתנה, בתקווה, כשהשטח הנרחב לפסיקות עתידיות בכל הנוגע לחישובם, ולגורמים ולשיקולים שיש לקחתם בחשבון בחלוקת נכסי קריירה יצטמצם וייקבעו כללים ברורים יותר לכך.

  

הכותב, עו"ד רונן דליהו, הוא  בעל משרד העוסק בדיני משפחה ומשמש יו"ר ועדת משפחה בוועד מחוז ת"א של לשכת עוה"ד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עו"ד רונן דליהו
צילום: אייל פישר
מומלצים