הטריפל של בזק בדרך: הכל בחבילה אחת
בקרוב ניתן יהיה לרכוש מבזק חבילה הכוללת קו טלפון, חיבור לאינטרנט, שיחות בינלאומיות וחיבור לטלוויזיה בלוויין. משרד התקשורת קבע כי כי בזק תוכל להציע חבילה הכוללת שירותים של החברות הבנות, רק אם מחירה הכולל יהיה זהה לסיכום מחירי המוצרים המרכיבים אותה
משרד התקשורת הודיע היום (ג') כי רשיונותיהן של חברת בזק והחברות הבנות שלה יתוקנו, כך שבקרוב תוכל הקבוצה להציע לצרכן חבילת מוצרים הכוללת שירותים של החברות הבנות.
כך, למשל, תוכל קבוצת בזק להציע חבילה הכוללת קו טלפון וחיבוריות לאינטרנט מטעם בזק, שירותי סלולר מטעם פלאפון, קישוריות לאינטרנט ושיחות בינלאומיות מטעם בזק בינלאומי, וחיבור לטלוויזיה ללווין מטעם YES. כיום מורשית רק חברת HOT להציע חבילות משולבות (טריפל) הכוללות טלוויזיה רב ערוצית, תשתית אינטרנט וטלפוניה פנים ארצית, אולם לבזק גם פעילות סלולר (פלאפון), שיחות בינלאומיות וקישוריות אינטרנט (בזק בינלאומי) שאינן קיימות עדיין בהיצע של HOT.
עם זאת, המשרד הטיל על בזק מספר הגבלות, ובהן הדרישה שמחירה הכולל של החבילה יהיה זהה לסיכום מחירי המוצרים המרכיבים אותה בנפרד אם היו נרכשים לבדם – עובדה ההופכת את החבילה למוצר שמעניק נוחות ללקוח, אך לא חיסכון במחיר. חבילה זו מכונה "חבילה פריקה", כיוון שכל אחד מרכיביה ניתן לרכישה באותם תנאים גם כשהוא "מפורק" מהחבילה.
לעיקרון זה קיים סייג אחד – באם תבקשנה החברות הבנות של בזק (פלאפון, בזק בינלאומי ו-YES) להציע חבילה הכוללת רכיבים של כל החברות, כאשר המוצר היחיד של בזק עצמה המשולב בחבילה הינו תשתית ה-ADSL, יותר להן להציע מחיר זול יותר על החבילה לעומת מחיר כל אחד ממרכיביה לחודש, כיוון שבזק עצמה מוכרת לצרכן את תשתית ה-ADSL במחיר שונה מזה שמשלמים ספקי האינטרנט הפועלים מולה.
כל חבילה שכזו נדרשת לקבל אישור פרטני מצד המשרד לפני הצעתה לציבור, והמשרד יוכל אף לפסול חבילה שכזו באם ימצא שגוף מתחרה אינו מציע כיום חבילה זהה מצידו.
דרישה נוספת היא לאפשר קיום חבילה הכוללת גם ספקים מתחרים – כך, למשל, בחבילות הכוללות קישוריות לאינטרנט, שיחות בינלאומיות או שירותי טלפון על האינטרנט, תידרש בזק להציע במקביל לחבילה הכוללת רק את מוצרי החברות הבנות שלה, גם חבילה הכוללת את שירותי החברות המתחרות באותו רכיב, כלומר סמייל, נטויז'ן ויתכן שבעתיד גם הוט ופרטנר, לו יקבלו חברות אלו רישיונות לאספקת קישוריות אינטרנט (הוט) ושיחות בינלאומיות (פרטנר). בזק תחוייב להציע את אותם רכיבים מטעמה ושאינם מטעמה בתנאים זהים ללקוח.
עוד נקבע כי בזק תחויב לשווק את החבילה המאושרת לתקופה של חודשיים לפחות. היתר זה יכנס לתוקף בפניה למגזר הפרטי בלבד, אולם במשרד התקשורת מציינים כי מתבצעת פעילות לאפשר היצע מוצרים שכזה מבחינה רגולטורית גם במגזר העסקי.
המקור לאישור היצע החבילה המשולבת נטוע במדיניות שגיבש משרד התקשורת ב-2004, לאחר בדיקת הנושא בידי ועדה בראשות הפרופ' ראובן גרונאו שהגישה מסקנותיה ב-2003. בהמלצות נכתב כי בעת שנתח השוק של בזק בתחום הטלפוניה הפנים ארצית ירד אל מתחת ל-85% בתחום הפרטי או העסקי, תוכל החברה לפנות לשר התקשורת בבקשה לאשר לה מכירת חבילה משולבת שכזו באותו מגזר שבו ירד נתח השוק שלה.
כבר באמצע 2008 הגיע נתח השוק של בזק בשוק הפרטי אל מתחת ל-85% והחברה פנתה לשר התקשורת דאז, אריאל אטיאס, לאשר לה מכירת חבילות משולבות, אולם רק בשבועות האחרונים, כמעט שנתיים לאחר הבקשה המקורית, הגיעו הצדדים להסכם באשר לפרטים המדוייקים של האישור.
בתקופה שחלפה ירד נתח השוק של בזק אל מתחת ל-85% גם בתחום העסקי, וכאמור משרד התקשורת בוחן כיום את בקשת החברה להיתר דומה במגזר זה. ירידת נתח השוק במגזרים הללו איפשרה גם לחברה הבת בזק בינלאומי להגיש בקשה לפעול בתחום הטלפוניה הפנים ארצית, במודל שבו פועלות מתחרותיה, סמייל ונטויז'ן, כלומר העברת שיחות על גבי תשתית אינטרנט.
החברה קיבלה אישור להציע שירותי טלפוניה אלו במגזר הפרטי והעסקי, אולם המשרד מסרב להרחיב את רשיונה כך שתוכל לספק למגזר העסקי שירותי טלפוניה מתקדמים יותר, בטענה כי פעולה זו תגרום ליתרון יחסי לקבוצת בזק על פני מתחרותיה.