המ' להגנת הסביבה: המפעל בעכו "לא מזהם"
גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה יפתחו בחקירה פלילית באשר לנסיבות השריפה במפעל "חוד מתכות" בעכו, אך ציינו כי בשנים האחרונות הוא עומד בכל התקנים ואינו פולט זיהום אוויר חריג. מנהלת המחוז: "אנחנו שבעי רצון מהתפקוד השוטף בו מבחינה סביבתית". ארגוני הסביבה, שזוכרים את עברו המזוהם מתעקשים: הוא קרוב מדי לבתים וצריך להרחיקו
המשרד להגנת הסביבה יפתח כבר הערב (שבת) בחקירה פלילית בנוגע לשריפה שפרצה במפעל "חוד מתכות" בעכו. השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הורה לראשי משרדו לגלות כיצד נגרמה השריפה במפעל, ומה גרם לזיהום האוויר הכבד שהתפשט באזור בעקבותיה. במפעל מתיכים פסולת מתכת לייצור ברזל - תהליך שבמסגרתו נפלטים בדרך כלל לאוויר חומרים רעילים ומסוכנים - ולכן הוא נמצא תחת מעקב צמוד של אנשי המשרד.
ועם זאת, גורמי המקצוע במשרד - ובראשם מנהלת מחוז הצפון דורית זיס - ציינו כי האירוע הנוכחי אינו משקף את התנהלותו השגרתית של המפעל ובאופן כללי הוא מתפקד באופן תקין ועומד בתקני זיהום האוויר. באשר לזיהום האוויר - למרות שתחילה הורו לתושבים בסביבת המפעל להסתגר בבתים, מבדיקות ראשוניות עולה כי ריכוזי זיהום האוויר באזור עד כה מאוד נמוכים. בערב, ישנו חשש שהזיהום ירד לשכבות הנמוכות יותר, ובמשרד ממשיכים לעקוב אחר נתוני איכות האוויר באזור.
המ' להגנת הסביבה: המפעל לא מזהם בדרך כלל
בשיחה עם ynet אמרה זיס: "צריך להפריד בין התפקוד של 'חוד מתכות' לבין האירוע היום. המפעל הזה מתפקד טוב, עומד תמיד בתקנים ואף למעלה מכך, ואנחנו שבעי רצון מהתפקוד השוטף בו מבחינה סביבתית". זיס ציינה כי בתוך שטח המפעל ממוקמות שתי תחנות ניטור לבדיקת חלקיקים, ובנוסף קיימת תחנת ניטור בסמוך לארובה ותחנה נוספת בקיבוץ כפר מסריק הסמוך.
"התחנות הללו מספקות לנו מידע שוטף על החומרים שנפלטים מהמפעל ועל איכות האוויר בסביבתו, והבדיקות שלנו מראות כי מדובר במפעל שאינו חורג ואף נמצא באופן קבוע בריכוזים נמוכים מאוד של חומרים – סביב ה-50 אחוז מתחת לתקנים", אמרה זיס.
זיס הדגישה כי אנשי מחוז הצפון במשרד להגנת הסביבה מבצעים בנוסף לכך גם בדיקות אקראיות בסביבת המפעל, וכי לצד זה מתבצע לאורך כל השנה מעקב מקצועי אחר האופן שבו המפעל מתנהל. המעקב הצמוד נדרש בשל אופי הפעילות במפעל - התכת המתכות שכאמור כרוכה בפליטות חומרים מסוכנים. "בין השאר עלולים להיפלט בתהליך שכזה מתכות שונות, דיאוקסינים או חומרים אורגניים, ולכן חשוב לוודא שאין חריגה", אמרה זיס, אך שבה והדגישה כי "זהו מפעל שעומד בדרישות; אנחנו לא מצאנו בו חריגות".
אחרי השריפה - ריכוזי זיהום "נמוכים מאוד"
באשר לאירוע הנוכחי, במחוז צפון ציינו כי השריפה פרצה בערימת גרוטאות שעמדו בשטח המפעל. מדובר בגרוטאות מתכת שיועדו להתכה אך טרם עברו מיון, ולכן נשרפו שם גם חומרים כגון פלסטיק וגומי שבדרך כלל לא אמורים להישלח לכבשני המפעל.
משעות הבוקר נפרשו אנשי המשרד ואנשי איגוד ערים גליל מערבי בסביבה במספר ניידות ניטור, לבדיקת ריכוזי החלקיקים באוויר. לדברי זיס, "הריכוזים שמצאנו עד כה הם מאוד נמוכים, כי מדובר בעשן מאוד גבוה שעולה מעל ליישובים. בשעה שתיים וחצי היתה עליה בריכוזים בכפר מסריק, אבל עכשיו זה כבר ירד בחזרה ועומד בתקן ואנחנו ממשיכים לעקוב".
במשרד הבהירו כי הסכנה לבריאות התושבים באזור תלויה בעוצמת הרוח ובכיוונה וכי כרגע הוזזו ניידות הניטור לכיוון הקריות. "לפי שעה לא נראה כי ישנה סכנה, אך בלילה ישנה סכנה של הצטברות חומרים בשכבות הנמוכות ולכן נמשיך לעקוב".
המפעל שארגוני הסביבה אוהבים לשנוא
"חוד מתכות" שבקריית הפלדה בעכו קיים כבר משנות ה-50 אך פעל עד לפני כשבע שנים בבעלות תאגיד כור, בשליטת המדינה. קרבתו לקיבוץ כפר מסריק, והעובדה כי בשנת 2006 גילה המשרד להגנת הסביבה חריגות גבוהות מאוד של חומרים מסוכנים הנפלטים ממנו, הפכה אותו בשנים האחרונות לסמל למאבקם של ארגוני הסביבה בצפון.
מפעלים ותושבים:
- ארגוני הסביבה: לא להרחיק מפעלים - לשפר אותם
- אין טעם להעתיק את המפעלים ממפרץ חיפה / אוראל נאמן
- מידע על מפעל מזהם? לכו חפשו (ולא תמצאו)
בארגון הסביבה "הקואליציה לבריאות הציבור" ניהלו מאבק עיקש וארוך כנגד המפעל, ודרשו מהרשויות להעתיק את מיקומו. בשנת 2006 אף הוגשה על ידי תושבים תביעת ענק כנגד המפעל שהסתיימה בהסכם פשרה. יצויין כי יושב הראש לשעבר של הארגון, יזהר רשף ז"ל, התגורר בכפר מסריק וסבל ממחלה קשה ממנה נפטר אשתקד.
בשנה האחרונה, על אף הנתונים המקצועיים המצביעים על תפקודו התקין של המפעל, התקיימה מול שערי המפעל הפגנה של תושבי האזור, ששבו ודרשו כי הוא ייסגר ויועבר למקום אחר. את ההפגנה הובילו פעילי הקואליציה ופעילי עמותת "אזרחים למען איכות סביבה בגליל".
מה אומרים על כך במשרד? "במצב אידיאלי, אם מישהו היום היה רוצה לפתוח מפעל חדש במקום הזה, הייתי בודקת את המרחקים מהאוכלוסייה ונותנת המלצות להתרחק", משיבה זיס. עם זאת, לדבריה, "מדובר סך הכל במרחק מקובל בהרבה מדינות".