טלמון נגד לין: אולי נבטל את חברות העבדים?
נשיא לשכת ארגוני העצמאים - לה"ב, יהודה טלמון, תקף בחריפות את נשיא לשכות המסחר, אוריאל לין, בעליה של חברת לין-ביכלר, על רקע תמיכת האחרון בהעלאת שכר המינימום, ואמר: "פתאום לין הוא מגן העובדים?" שר הרווחה, יצחק הרצוג, חשף שבכוונתו לדרוש 700 מיליון שקל תוספת לתקציב הרווחה
בכנס בנושא חקר יחסי עבודה שהתקיים אתמול (ה') בקמפוס הנמל של אוניברסיטת חיפה סערו הרוחות סביב נושא העלאת שכר המינימום מ-3,850 שקל ל-4,600 שקל. נשיא לשכת ארגוני העצמאים - לה"ב, יהודה טלמון, תקף באופן חריף את נשיא לשכות המסחר, אוריאל לין, שהשתתף אף הוא בכנס, על רקע תמיכתו של האחרון בהעלאת שכר המינימום.
- השרים אישרו את חוק העלאת שכר המינימום
- בנק ישראל: לא להעלות שכר מינימום, המשק ייפגע
- דעה: ואתם משלמים למנקה בבניין שכר מינימום?
"אולי במקום נבטל את חברות העבדים, חברות כוח האדם? אמר טלמון, בכוונו ללין שהוא בעל חברת כוח האדם לין-בכלר. טלמון ספק צחק-ספק זעם על התנהלותו הלא עקבית של לין. "לין הרי פרש מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים על רקע חוקי העבודה החדשים (המשפרים את מצב העובדים. ג"ק) - ופתאום הוא מגן העובדים? מה קרה?".
טלמון אמר שהוא "לא בעד ניצול עובדים ושכר נמוך. אבל משכר המינימום נגזרות מדרגות השכר. רבים מהמעסיקים הקטנים והבינוניים לא יוכלו לעמוד בכך וייאלצו לסגור או לפטר עובדים".
הרצוג: "כלכלני האוצר הקשיבו לביקורת, ועברו הלאה"
שר הרווחה, יצחק הרצוג, טען: "זה שקר וכזב שאפשר לחיות מ-3,850 שקל לחודש (רמת שכר המינימום הנוכחי. ג"ק). יש להעלות את השכר בחקיקה כי אף אחד לא יגדיל את השכר "בהסכמה".
לדברי הרצוג, זו הדרך היחידה לשנות את מצב העוני בישראל, "כששיעור העניים גבוה אצלנו פי 2 מבארגון המדינות המפותחת, ה-OECD". לטענת שר הרווחה, עדיף היה לעשות זאת באמצעות מס הכנסה שלילי, אבל "האוצר לא רוצה - זה בוטל עם תוכנית וויסקונסין. כל מי שהתוכנית עזרה לו חזר להבטחת הכנסה".
שר הרווחה חשף שבכוונתו לדרוש תוספת של 700 מיליון שקל לתקציב הרווחה בדיוני התקציב, ו"הרבה מאוד כסף לביטוח לאומי, לנכים, לחד הוריות ולסוגיות נוספות". לדבריו, "ה-OECD הציג בפנינו תמונת מראה מרתקת של הכלכלה והמשק והתעסוקה בישראל".
הרצוג תקף בנאומו את האוצר: "ישראל מוציאה כ-5% פחות מהתקציב בהשוואה למדינות ה-OECD על רווחה. כלכלני האוצר הקשיבו לביקורת של מומחי הארגון על כך, עשו סימן וי - ועברו לדברים אחרים".
הרצוג הבטיח לקדם חוק במתכונת חוק לרון לעידוד נכים לצאת לשוק העבודה - גם לנשים חד הוריות. "נשים חד הוריות המשתכרות מעל 2,500 שקל - לא מקבלות את הקצבה, אני מתכוון לשנות זאת", אמר.
הסתייגות בהסתדרות מהעלאת שכר המינימום
בנוגע למצוקת העסקים הקטנים והבינוניים, שהועלתה על ידי טלמון, אמר הרצוג כי היא צריכה להתדיין בפורום השולחן העגול (של המעסיקים, ההסתדרות והאוצר).
עם זאת, נציין שצד העובדים, ההסתדרות, בפורום השולחן העגול מסוייג מאוד בכל הנוגע להעלאת שכר המינימום. לשאלה מה עמדת ההסתדרות בנושא, סירב עו"ד אמיר בשה, מהאגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, להתייחס באופן ישיר לסוגייה, אך אמר ש"להסתדרות יש מגמה ליצור שכר מינימום ענפי בהסכמים ענפיים וקיבוציים (ולא בחקיקה)".
עם זאת, ח"כ לשעבר, ומרצה במכללת רופין, עו"ד ענת מאור פנתה להסתדרות בדרישה לתמוך בהצעת החוק להעלאת שכר המינימום וטענה ש"לא די בהסכמים ענפיים. אנו המדינה הכי ענייה עם הפערים הכי גדולים (ב-OECD. ג"ק), ובמקום להתרפק על קבלתנו לארגון כפי שעושה הממשלה - כדאי להתחיל ולצמצם את הפערים".
ביום רביעי פרסם בנק ישראל ש-1 מכל 7 עובדים נעשק על ידי המעסיק בשל אי אכיפת החוק - ומאור ציטטה מנתוני ה-OECD כדי להבהיר עד כמה המצב גרוע. לדבריה, בניגוד לתמונה שמנסים ליצור מכיוון שר האוצר וראש הממשלה, "ישראל משקיעה באכיפה 0.02% מהתקציב - בשאר מדינות ה-OECD השיעור מהתקציב גבוה פי 20. יש פי 6 מפקחים לעובד בשאר מדינות הארגון - בהשוואה לישראל. צריך לשנות זאת".