שתף קטע נבחר
 

"אם לא נעשה דבר, מחירי הדירות יכפילו עצמם"

המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו, אמר לערוץ 2: "רוכשי הדירות חייבים להבין שעליהם להיות מוטרדים לא רק ממחיר המשכנתא אלא גם ממחיר הדירה". בנוגע לפרשת דני דנקנר אמר: יצאנו חבולים, אך יצרנו בתחום הבנקאי מערכת של איזונים ואיומים

"ההנחיה האחרונה שלי בעניין המשכנתאות באה להצביע על הבעיה של מחירי הדירות הגבוהים. אם כולנו נשב ולא נעשה דבר, מחירי הדירות יכפילו עצמם תוך כמה שנים" - כך אמר אתמול (שבת) המפקח על הבנקים רוני חזקיהו בתוכנית "פגוש את העיתונות" בערוץ 2. 

 

זו ההתבטאות הראשונה של חזקיהו בנושא, לאחר שבשבוע שעבר העביר לבנקים טיוטה להתייעצות שדורשת מהם להגדיל את ההפרשה לחובות מסופקים על משכנתאות שניתנות ביחס מימון שגבוה מ-60%.  

 

לדברי חזקיהו, "ההוראה אולי תייקר בהמשך את מחיר המשכנתא לחלק מהאוכלוסייה, אבל רוכשי הדירות חייבים להבין שעליהם להיות מוטרדים לא רק ממחיר המשכנתא אלא גם מהמחיר שהם משלמים על הדירה. מחירי הדירות התייקרו ב-20% בשנה וחצי האחרונות. מישהו צריך היה להתעורר, ולכן פעלנו כפי שפעלנו".  

 

לגבי הביקורת של שר השיכון, אריאל אטיאס, לגבי הנחיית בנק ישראל, אמר חזקיהו: "אפגש עם שר השיכון ואשכנע אותו שיש אי-הבנה מסוימת לגבי ההנחיה. אנחנו לא מגבילים זוגות צעירים מלקחת הלוואות, אבל יכול להיות שחלק מהם ישלמו ריבית מעט גבוהה יותר. מה שר השיכון היה עושה אם, למשל, נגיד בנק ישראל היה מחליט להעלות את הריבית? האם הוא היה משכנע אותו לא להעלות את הריבית? אני מציע שיאפשרו לי לעשות את העבודה שלי כדי לשמור על המערכת הבנקאית והפיננסית, ואולי למתן את העליות במחירי הדירות".

 

המפקח ציין כי הטיפול שלו במחירי הדירות, דרך עקומת הביקוש, הוא מוגבל. לדבריו, "יש כלים אחרים לטיפול בבעיה, כמו למשל דרך מיסוי. שמעתי שיש כוונות לפעול בכיוון הזה, ואני מברך על כך".  

 

בהתייחסו לסוגיית שכר הבכירים במערכת הבנקאית אמר חזקיהו: "בעיית שכר הבכירים במשק מטרידה אותי, וטיפול בבעיית שכר הבכירים בבנקים היא גם התפקיד שלי. אני חושב, גם ברמה האישית, שהשכר מופרז וצריך לטפל בו. במקביל, אני צריך לוודא שהתגמול העודף הזה לא מאיץ את המערכת הבנקאית והמנהלים לקחת סיכונים עודפים.

 

"כבר באפריל 2009, הוצאתי הנחיות בעניין למערכת הבנקאית לבדוק את תוכניות התגמול ולטפל בהן. באופן כללי, אני חושב שלא צריך לעשות דבר דרך חקיקה. לאחרונה הנושא הזה עלה לכותרות ונמצא על שולחן הדיונים. אם בסופו של דבר הדיונים לא יביאו לפתרונות, אני חושב שאני יודע מה לעשות". 

 

"איבדנו אמון ביו"ר בנק הפועלים"

חזקיהו גם התייחס להדחת יו"ר בנק הפועלים, דני דנקנר, לפני כשנה, על פי דרישת בנק ישראל, לאחר כמה חודשים של מאבק יצרי בין בנק ישראל לבין בעלת השליטה בבנק הפועלים שרי אריסון. מאז, נפתחו נגד דנקנר שתי חקירות משטרה - האחת נוגעת לכהונתו בבנק הפועלים והשנייה לעסקת קרקעות שבין תעשיות מלח לבין מינהל מקרקעי ישראל.

 

לדברי חזקיהו, "איבדנו אמון ביו"ר בנק הפועלים כתוצאה משורה של אירועים שהיו בתפקוד שלו. אנחנו לא התעסקנו בצד הפלילי, ולא זה מה שהנחה אותנו בעניין הזה. יכול להיות שחלק מהעניינים שהיו בעינינו תפקוד לקוי, ייהפכו לעניינים פליליים. בשביל זה יש משטרה שבודקת. אני עסקתי בתפקוד יו"ר הבנק ויציבות הבנק, ומכוח זה חשבתי שראוי להחליף את דנקנר". 

 

חזקיהו הוסיף כי "בהחלט לא היו לנו חיים קלים במאבק הזה, ובמידה מסוימת יצאנו ממנו חבולים. אבל בכל דבר רע יש גם דברים טובים: ברמת התוצאה השגנו את מה שרצינו ומעבר לכך השגנו במערכת הבנקאית כולה הבנה שיש פיקוח שמסתכל ולא מפחד לקחת צעדים מאוד דרסטיים שלא לקחו אותם בעבר. זה בפני עצמו יצר מערכת חדשה של איזונים ואיומים בין המפקח למפוקח. זה שכרנו".

פורסם לראשונה 29/05/2010 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המפקח על הבנקים, רוני חזקיהו
צילום: גיל יוחנן
מומלצים