שתף קטע נבחר
 

מעשן? למעסיק מותר לתת לך שכר נמוך יותר

יום ללא עישון שמח. מעשנים? מותר לפסול אתכם כמועמדים למשרה, לנכות לכם את זמן הפסקות העישון, למנוע עישון שלא בהפסקה המיועדת, ואף לתבוע את המעסיק על הרעת תנאים אם הוא קיבל לעבודה מעשן והגדיל את הנטל על שאר העובדים

יום ללא עישון - מקומות עבודה ללא מעשנים? היום, ה-31 במאי, חל יום ללא עישון ואין זמן טוב מזה לברר את זכויות הלא מעשנים בעבודה, חובות המעסיקים לאחרונים, והאם "אפליה" בעבודה על בסיס עישון היא אכן אפליה. החדשות למעשנים - הן לא טובות.

 

 

כך לדוגמה, גם מה שנראה על פניו כאפליה לא חוקית, אינה תמיד כך: לפני כמה שבועות נחת לו דבר דוא"ל מעניין בתיבתי. הייתה זו הצעת עבודה במשרד ייבוא כלשהו, כשבכותרת ובחלק העליון ביותר של הטקסט נכתב:

 

יודגש: לא מתקבלים עובדים מעשנים. זהו משרד ללא עישון! 

 

כפי ששמתם לב, טרחו להדגיש עובדה זו גם במלל וגם בעיצוב. רק אחר כך הגיע הסבר על התפקיד המוצע; הדרישות המקצועיות, תכונות האופי הנדרשות, ימי העבודה ושעות העבודה והכוונה עמומה לגבי תנאי שכר. אך האם זה חוקי? מתי זה חוקי, והיכן? מנהל פורום עבודה ופנסיה בפורטל משפטי, עו"ד גל גורודיסקי, ענה לשאלותינו ומנכ"ל אתר BossProblem וביה"ס להצלחה בעבודה, אורית-קלייר ארזי, הסבירה לנו את צד המעסיק.

 

לדברי ארזי ההגיון ב"אפליית" מעשנים הוא ברור ומוצדק מ-2 עיקריים:

  • יעילות בתפקיד - החוק למניעת עישון במקומות עבודה ובמקומות ציבוריים מחייב את העובד לפגוע ברצף התפקוד שלו, בשל התמכרותו המחייבת הפסקות במהלך העבודה.
  • פוגע בשאר הצוות. לעיתים חלל העישון מרוחק מאוד והפגיעה בעבודה והנטל על הקולגות הם משמעותיים.
  • אווירה עכורה. הקולגות עליהם נופל הנטל עלולים לחוש מירמור ולהתקומם כנגד האפליה - ובצדק. מה שנתפס כנורמה חברתית מובנת מאליה - שיש לאפשר למעשנים לצאת לעשן, למעשה פוגע בצוות באווירה ובארגון.

 

אז מה עושים?

לדברי ארזי, "על המנהלים להיות מודעים לכך ולפעול לצמצום אי השיוויון כלפי הלא מעשנים. אפשר לשמור על שיעור נסבל של מעשנים בצוות, העדפה מתקנת וצ'ופרים ללא מעשנים, הישארות זמן ארוך בעבודה, או החלטה שלא מעשנים בזמן העבודה, למעט ההפסקה הקצובה לכך".

 

היא מוסיפה ש"אם מעשנים כבדים יכולים להתאפק 12 שעות בטיסה לארה"ב, עובד יכול להתאפק 4 בעבודה (בין ההפסקות". כמו כן, אומרת ארזי שהמעשנים נוטים יותר להיעדרויות ומחלות - ו"זה בהחלט צריך להשתקף בשכר דיפרנציאלי שמטיב עם הלא מעשנים, באופן גלוי וידוע לעובדים".

  

אך האם שכר דיפרנציאלי על בסיס עישון הוא חוקי? האם מותר שלא לשכור אותך בשל היותך מעשן, או לנכות משכרך עקב הפסקות העישון? לעו"ד גורודיסקי אין חדשות טובות למעשנים מבינינו.

 

האם מעסיק רשאי לשאול בראיון עבודה אם המרואיין מעשן?

 

"אם מעביד אוסר על עישון בשעות העבודה או שעניין העישון רלוונטי לסוג העבודה, הוא רשאי לשאול על עישון. יחד עם זאת, אם אין מדובר במקרים יוצאי דופן של מניעת עישון כאורח חיים נדרש לעבודה, העובד זכאי שלא לענות לשאלה ובלבד שיעמוד בנהלי מקום העבודה הנוגעים לעישון.

 

"בכל מקרה חוק שוויון הזדמנויות בעבודה אינו מתייחס לעישון אלא אוסר אפליית עובד או דורש עבודה מחמת מינם, נטייתם המינית, מעמדם האישי, הריון, טיפולי פוריות, טיפולי הפריה חוץ-גופית היותם הורים, גילם, גזעם, דתם, לאומיותם, ארץ מוצאם, השקפתם, מפלגתם או שירותם במילואים, קריאתם לשירות מילואים או שירותם הצפוי בשירות מילואים". 

 

אם כך, המעסיק אף יכול לשאול גם כמה סיגריות מעשן העובד.

 

"מעביד רשאי לשאול כמה סיגריות העובד מעשן אולם העובד אינו חייב להשיב".

 

אם העובד חושש שייפסל אם לא ישיב - האם הוא רשאי להסתיר את האמת?

 

"לעובד מותר לא להשיב, אולם אם הוא מוסר תשובה שקרית עלול העובד להיפסל על חוסר אמינות. לכן מומלץ להימנע מכך".

 

האם למעסיק מותר לפסול עובד רק משום שהוא מעשן?

 

"אי העסקת עובד מעשן אינה אפליה בקבלה לעבודה, כיוון שהעישון אינו אחד מהנושאים שהם נושא לאפליה אסורה. עם זאת, למעביד חובה לקיים את המשא ומתן לקראת הסכם העבודה בתום לב וחל עליו איסור לפגוע בפרטיותו של העובד לרבות בנושאים שאינם קשורים לעבודה. לכן, מותר למעביד לדרוש שעובד לא יעשן בשעות העבודה אולם בעיקרון הוא אינו רשאי להגביל את העובד בשעות אחרות (למעט במקרים מיוחדים כגון דרישה מספורטאי לאורח חיים ספורטיבי)".

 

האם מעסיק רשאי לנכות שעות עישון בגין היעדרות מהעבודה?

 

"חוק שעות עבודה ומנוחה קובע כי ביום עבודה של שש שעות ולמעלה, זכאי עובד להפסקה של ¾ שעה לפחות, ובכלל זה תהיה הפסקה רצופה אחת של חצי שעה לפחות. בעת ההפסקה רשאי העובד לצאת מהמקום שבו הוא עובד, אלא אם נוכחותו במקום העבודה היא הכרח לתהליך העבודה או להפעלת הציוד והשימוש בו, והעובד נדרש על ידי מעבידו להישאר במקום העבודה, ובמקרה זה ייחשב זמן ההפסקה כחלק משעות העבודה, דהיינו - יזכה את העובד בתשלום.

 

"אם העישון גורם לכך שעובד נעדר מעבודתו מעבר לשעות ההפסקה ובניגוד לשיעור המשרה המוסכם או באופן שמפחית את מספר השעות המוסכם אזי המעביד רשאי לקזז את שעות העישון מהשכר".

 

האם מעסיק חייב לתת הפסקות עישון?

 

"לא. הוא לא מחוייב במתן הפסקות מעבר לחובתו לתת הפסקה רגילה, בה יוכל העובד לעשן מחוץ למקום העבודה אם אין מקום עישון במקום העבודה".

 

האם מותר למעסיק לתת שכר דיפרנציאלי תוך הנחה שהעובד יחלה יותר, או מבזבז זמן על עישון?

 

"עישון אינו אחד הפרמטרים בגינם אסור להפלות עובד - לכן אין מניעה לתת שכר נמוך יותר למי שמעשן".

 

קיבלת קולגה מעשן - הרעת תנאים

גורודיסקי מתייחס גם להשפעת סוגיית העישון על יתר העובדים אשר אינם מעשנים.

 

עובד לא מעשן, שנאלץ להתמודד עם יותר עומס עבודה כיוון שהוא עובד יותר זמן, ומחליף את המעשן בזמן ההפסקות - האם חוקי שידרוש שכר גבוה יותר?

 

"שכרו של העובד ושעות עבודתו, כל עוד אינם בניגוד לחוק העבודה המגן, הם עניין להסכמה בין העובד למעביד. עובד שנאלץ לעבוד יותר עקב שעות עבודה ארוכות או עקב עומס רשאי כמובן לפנות למעביד לבקש תוספת והמעביד רשאי לסרב".

 

אך מה אם התחלף קולגה שלו - וכעת יש קולגה מעשן?

 

"אם למשל עמית לעבודה שאינו מעשן מתחלף בעמית מעשן ועקב השינוי נאלץ העובד להגדיל את העומס או את שעות העבודה, עשוי הדבר להיחשב להרעת תנאים המזכה את העובד בזכות להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים".

 

האם אפשר לתבוע מעסיק על עישון פסיבי בחדרי מדרגות?

 

"האחריות על עישון בחדרי מדרגות תלויה בבעלות על השטח (למי השטח שייך - בין אם הוא בשכירות או בבעלות). למשל: אם אני בעלת משרד, השוכן בקומה ה-7, בבניין משרדים, ודלת הכניסה למשרד נמצאת בקומה, אזי אין לי אחריות על מה שקורה בחדר המדרגות - במקרה כזה צריך להתלונן בפני הנהלת הבניין או הבעלים שלו. לעומת זאת אם כל הבניין הוא המשרדים שלי - אז האחריות היא עליי - המעסיק".

 

ומה אם התגודדות המעשנים היא בכניסה לבניין - בשטח ציבורי?

 

"במקומות ציבוריים אין איסור עישון על פי החוק, לכן לא צריכה להיות בעיה עם עישון בכניסה לבניין".

  

האם צריך בדומה לנציבת הטרדה מינית, נציב עישון פסיבי?

"ייתכן - השאלה צריכה להבחן במונחי עלות תועלת ובכלים חברתיים ולא משפטיים". 

 

התחום האפור

ומה בנוגע להצעת העבודה בראשית הכתבה? המשרה הזו ושאר המשרות במשרד ניתנות ללא מעשנים בלבד. וזה כלל לא משנה לאותה החברה אם העישון נעשה בזמן העבודה או לא - אלא גם בזמן הפרטי של העובד. מה עניינו של המעביד מה עושה העובד בביתו? האם זה חוקי? ממבט ראשון, רבים מכם יאמרו שזה מנוגד לחוק - אך לדברי עו"ד גורודיסקי, על אף תשובתו קודם לכן, לפיה המעסיק לא רשאי להגביל את העובד בשעות מחוץ לעבודה - גם מקרה זה עשוי להיחשב כחוקי.

 

לדבריו, "בנסיבות אלו אין תשובה חד משמעית: מצד אחד מעביד אינו רשאי לפסול עובד בגלל מנהגים הנוגעים לחייו הפרטיים שאינם משפיעים על עבודתו. לכן, לפי עמדה זאת, מעביד אינו רשאי לפסול עובד שישיב בראיון העבודה כי אינו מעשן בשעות העבודה. מצד שני, המעביד עשוי לטעון שהעישון גורם למחלות קשות ולסרטן ומקצר את החיים וזה נוגד את מדיניות המעביד להעסיק עובדים בקביעות ברציפות לטווח זמן ארוך - ולפי עמדה זו זה לא מנוגד לחוק".


פורסם לראשונה 30/05/2010 23:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוצה עבודה? תפסיק לעשן
צילום: Index Open
עישון פאסיבי מחוץ לבניין? אין מה לעשות
צילום: רויטרס
קיבלו מעשן לעבודה - ואתה סובל? הרעת תנאים ופיצויים
צילום: index open
עו"ד גל גורודיסקי
מומלצים