שתף קטע נבחר
 

רומנטיקה חייתית: סילבסטר הטיגריס עובר לצרפת

הטיגריס הסומטרי הנדיר בן השנה וחצי, יעזוב בקרוב את ביתו בגן החיות התנ"כי בירושלים ויטוס לצרפת כדי למצוא אהבה ולהקים משפחה חדשה. בטבע נותרו כיום פחות מ-400 טיגריסים סומטריים עקב ציד וסחר באיברי החיות

שנה וחצי אחרי שהגיע לעולם וננטש על ידי אימו חנה. סילבסטר, גור הטיגריס הסומטרי הקטן גדל והפך לטורף נאה ומרשים בגן החיות התנ"כי בירושלים. בעוד כשבועיים ימים הוא יעזוב את  ישראל אל ביתו החדש בגן החיות באמנוויל, בצרפת, שם מחכה לו נקבת טיגריס, בתקווה כי יצליחו להקים משפחה חדשה.
 
הטיגריס הסומטרי הוא תת-מין שנמצא בסכנת הכחדה חמורה. על-פי ההערכות של קרן הטבע העולמית (WWF) באי סומטרה חיים פחות מ-400 טורפים מהמין הנדיר. ציד ומסחר בלתי חוקי באיבריהם עבור תעשיית התרופות המסורתיות בסין ובהודו מאיימים על הישרדותו של בעל החיים הייחודי הזה.  

 

המאמצים להביא דור חדש של טיגריסים סומטריים לעולם בגן החיות בירושלים לווה בקשיים רבים. אימו של סילבסטר, חנה, נולדה בספארי בר"ג ואביו, אביגדור, בגרמניה, השניים הצליחו לאחר תקופה ארוכה להתרגל זה לזו ולהזדווג. אך שתי ההמלטות הראשונות, הבהירו כי האם אינה מסוגלת לטפל בכוחות עצמה בשלושת הגורים והם מתו. בהמלטה השלישית ב-2009, נולדו שני גורי נוספים.

 

בגן נערכו הפעם להמלטה והציבו באזור הלינה של הטיגריסית מצלמת מעקב כדי שיוכלו לעקוב אחרי מבלי להפריע לה. לאחר עשרה ימים בהם טיפלה האם בגורים בכוחות עצמה, היא חזרה לסורה ונטשה אותם. עד שהבחינו אנשי הגן במתרחש, מת אחד הגורים. האחר שרד, אך מצבו היה קשה.

 
צילום: ניר גייגר

 

 

האם נטשה, המטפלים נכנסו לתמונה

בגן החיות החליטו להתערב באופן חריג ולהציל את הגור ממוות. סילבסטר הוצא מאזור הלינה של האם והובהל לטיפול רפואי במרפאת הגן. לאחר שמצבו התייצב החלו צוות מטפלי הגן לעבוד מסביב לשעון בטיפול בגור. הם האכילו אותו באופן ידני, שמרו על חום גופו וניקו אותו.
 
בשבועות הראשונים לחייו, הוא זכה לסיקור תקשורתי עולמי והפך לכוכב היום בגן בקרב העובדים והמבקרים. משקלו של סילבסטר עלה והוא התחזק בהדרגה. את לילותיו הוא בילה מחוץ למרפאה הווטרינרית ושהה באופן זמני בביתה של וטרינרית הגן, ד"ר נילי אבן-מגן, ובביתו של שמוליק ידוב, המנהל הזואולוגי בגן. מדי בוקר הם החזירו אותו לגן החיות, שם שהה במרפאה תחת השגחה.

 

בתום כחודשיים ולאחר שנגמל מעט מהצורך לשתות חלב כל שעתיים והצליח לישון את הלילה בגפו, הוא עבר למרפאה לסלסלה מרופדת בתוך כלוב בטוח. גם חצר נפרדת אורגנה לזאטוט הטורף מהוריו, שהיתה סגורה לקהל המבקרים, אך איפשרה להוריו לראות ולהריח אותו.  דניס סמית', מנהל מחלקת הטורפים טיפל בסילבסטר ועקב אחר התפתחותו התקינה.

 

"כמה שהוא חמוד ומקסים, זכרנו בכל רגע שמדובר בחיית בר שתגדל להיות חתול עצום", מסבירה אבן-מגן. "הנעמנו לו את הזמן במשחקים, חברה וגירויים רבים כי בכל זאת הוא גור אנרגטי. בעוד שהאם התעלמה ממנו לחלוטין, דווקא האבא הגיע ליצור עימו קשר. בסופו של דבר, לאחר שלושה חודשים הוחלט לגדל אותו ללא מגע יד אדם". 

 
עם הזמן, סילבסטר נגמל לחלוטין מחלב גורים ועבר למזון מוצק ובשרי. "בהתחשב בעובדה שהוא שקל בתחילה כ-900 גרם, היום הוא שוקל כ-107 קילוגרם וטורף כשבעה קילוגרם של בשר מדי יום", היא מגלה.  למעט בעיות קטרקט שהתגלו בעיניו של סילבסטר ונפתרו עם הזמן, מצבו הבריאותי של הטיגריס היה תקין לאורך כל התקופה בה שהה בגן החיות.
 

מוצאים שידוך ומתכוננים לפרידה

בעוד שבטבע מצויים פחות מ-400 פרטים, בגני חיות ברחבי העולם  ישנם כ-180 טיגריסים סומטרים. בשני גני חיות בישראל קיימות תוכניות רבייה שמטרתן להגדיל את אוכלוסיית הטיגריסים בשבי - ובעתיד גם בטבע. הטיגריסים הסומטרים חיים בשבי גם בספארי ברמת-גן, שם מצויים צמד טיגריסים (זכר ונקבה) שהמליטו מספר גורים, ביניהם ניתן לציין את עוז הטיגריס שנשלח לניו-זילנד והפך לפני כשנתיים לאב, ואת עוצמה, שהועברה לגן החיות התנ"כי ושמה שונה לחנה.

 

בתחילת השנה החלו בגן למצוא לסילבסטר שידוך הולם. באמצעות סיוע והמלצות ממרכז הטיגריסים העולמי שאחראי על מציאת התאמות גנטיות לזיווג בין טיגריסים, הוחלט להעבירו לגן החיות באמנוויל בצרפת, שם ממתינה לו נקבת טיגריס. בגן כבר יש שגרירה ישראלית נדירה נוספת בדמות רוויטל, אורנג-אוטן סומטרית שעברה לשם לפני מספר חודשים והתאקלמה בו היטב.

  

מגן מציינת כי בחודשים האחרונים, הונח ארגז ההובלה הגדול עימו הובא אביו מגרמניה, בחצר של סילבסטר כדי שיתרגל אליו. "הוא אוכל שם, כשהוא רוצה למצוא מקום מפלט הוא נוהג להסתתר בארגז ומרגיש בו מאוד נוח. זה יתרון גדול כשרוצים להעביר חיה גדולה לארץ אחרת. הדבר בהחלט יקל על ההכנסה שלו, מבלי להזדקק לחומרי הרדמה", מציינת מגן. "עשינו מאמצים גדולים כדי לצמצם את המגע עימו כדי שלא יתרגל לחברה אנושית".

 

לדבריה, דווקא בקרב זכרי טיגריסים שגדלו באופן ידני בגן חיות יש סיכוי גדול יותר להתפתח באופן נורמלי ולגדל צאצאים, מאשר נקבות.

 

"נקבות בשבי לא יודעות לטפל בגורים ומתקשות לעיתים בפעולה בהמלטות הראשונות, לעומת זכר שרק צריך לפגוש את הנקבה בזמן המתאים ולהזדווג עימה".

 

למרות שסילבסטר בילה את זמנו הרחק מהקהל. בגן החיות אימנו אותו מדי יום כשעתיים בחצר הגדולה, כשההורים הוכנסו לאזור המחייה הפנימי. לציבור המבקרים היתה אפשרות קצובה לפגוש את הטיגריס מאחורי הקלעים. מחר (שישי) תיערך בגן החיות מסיבת פרידה מסילבסטר והציבור מוזמן לפגוש אותו ולצפות בו אוכל ומשחק החל מהשעה 12:30 עד 13:30 בחצר הטיגריסים בגן.

 

"הוא חביב ונעים, לא תוקפני ויש לו קשר מיוחד עם המטפלים. אנחנו שמחים ועצובים שהוא עוזב אותנו. כי מה שהדאיג אותנו בכל התקופה שלו איתנו, הוא שנמצא לו בית ובת זוג מתאימה. אם הצלחנו לעשות ביניהם שידוך, מבחינתנו זו התרומה הגדולה שלנו להצלת חיה שכמעט נכחדה מהטבע", היא מסכמת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
107 ק"ג של עוצמה חייתית
צילום: גן החיות התנ"כי
פעם הוא היה גור קטן...
צילום: ניר גייגר
ננטש על ידי האם, גודל על ידי המטפלים בגן החיות
צילום: ניר גייגר
מומלצים