אחרי הלהבות: הנשרים והחיות חוזרים לגמלא
אין ספק שהשריפה בשמורת גמלא גרמה נזק עצום לבעלי החיים, אבל לאחר שבוע, כבר נראים ניצנים חדשים של התחדשות בשטח. לצד פגרים שרופים מוצאים אנשי השמורה חרקים, שומעים ציוצים של ציפורי שיר והבחינו גם בצבאים, שפני סלע ובדורסים ששבו לקנן
שמורת גמלא מהווה בית גידול למאות מיני בעלי חיים, צמחים ועצים, חלקם מוגדרים בסכנת הכחדה. ברשות הטבע והגנים אמרו כי קשה למנות את מיני בעלי החיים שמתו בשריפה, או להעריך את הכמות, אך ברור שמדור בפגיעה חמורה.
15 הנשרים הצעירים, שחולצו ביום השריפה תחת עשן כבד מהלהבות שאיימו לכלות אותם, כבר חזרו לשיגרה. את מנת המזון הבשרית הם מקבלים על פי הלו"ז הקבוע - פעמיים בשבוע - והם צופים בנעשה סביבם מתוך כלוב האיקלום הגדול הצופה על המצוקים.
לא רק נשרים; בעלי החיים בשמורת גמלא:
באחד העצים הגדולים בערוץ נחל גמלא, שספג מכת חום קשה וכמעט שנשרף כולו, מצאו אנשי השמורה סימן חיובי לכוח של הטבע לספוג מכה קשה ולהתאושש ממנה. על העץ קיננו לפני השריפה צמד חיוויאים, דורסי יום גדולים הניזונים מנחשים ומכרסמים קטנים. "זה בלתי יאומן, אבל למרות האש, הקן שלהם נותר שלם ובתוכו הגוזל שבקע בשלום", סיפרה חורש. "השבוע כבר צפינו באחד ההורים מגיע עם לקן עם נחש ומתחיל להאכיל את הגוזל. עכשיו האתגר הגדול שלנו הוא להמשיך הלאה ולבדוק כיצד השריפה תשפיע על השמורה בזמן הקרוב".
חיוויאי בגמלא. הגוזל והקן שרדו את השריפה (צילום: מאור קינסבורסקי)
"אנחנו לא מתערבים בטבע, מלבד פעולות של גיזום וכריתת ענפים כדי לאפשר למטיילים לטייל בביטחה. אנו מתמקדים בשיקום הדרכים שמובילות לעיר העתיקה, תיקון הגשר ובינתיים, מאפשרים לציבור המטיילים להיכנס לשמורה ללא תשלום עד ל-11 ביוני. גם המצפור וההדרכות חזרו לפעילות סדירה". אמר שטראוס.
- הצילומים באדיבות: פאבלו רודאף,
אורי קולקר,
מאור קינסבורסקי
וניר גייגר