בדיקה: התחנה הפחמית תופעל בגז טבעי
השר לנדאו: אנו בודקים, יחד עם חברת החשמל, את האפשרות שהתחנה המתוכננת באשקלון תפעל באופן משולב - או שתופעל בגז והפחם ישמש רק כגיבוי. מטה המאבק נגד הפחמית: מקווים שלא מנצלים את גילוי מצבורי הגז כדי לזרות חול בעיני הציבור
האם התחנה הפחמית תהיה קצת פחות פחמית? בטקס הרמת כוסית לרגל הידיעות על סיכוי למציאת מצבורי גז טבעי מול חופי ישראל, אמר שר התשתיות ד"ר עוזי לנדאו כי במשרדו בודקים, יחד עם חברת החשמל, את האפשרות להסב את תחנת הכוח הפחמית הנוספת שמתוכננת לקום באשקלון (פרויקט D), להפעלה משולבת של גז ופחם.
גורמים במשרד התשתיות אמרו כי הבדיקה, שהחלה זה מכבר, תבקש לברר האם ניתן יהיה להפעיל את התחנה רק בגז - כשההפעלה בפחם תהיה אפשרות הגיבוי בלבד - או שמא ההפעלה תהיה בגז ופחם במשולב, ואז יש לבדוק מהם שיעורי הגז והפחם המתאימים.
"אנחנו וחברת החשמל נמצאים מזה זמן בבדיקה באיזו מידה תוכל תחנה D להפוך לדו-תכליתית - להשתמש גם בגז וגם בפחם... ונבחן אם באמת נוכל להפעיל אותה בגז כראוי", אמר לנדאו.
מחלוקת שגלשה לפסים אישיים
סביב כוונת חברת החשמל להקים את התחנה הפחמית מתחולל מאבק עיקש, שהציב משני צידי המתרס את משרד התשתיות והמשרד להגנת הסביבה - ובמידה רבה את שני השרים, לנדאו וגלעד ארדן.
משרד התשתיות מצדד בתוכנית הפחמית. במשרד הדגישו עד כה שאין מנוס מלהפעיל את התחנה בפחם משום שלא ניתן להגדיל את היקף השימוש בגז בתמהיל הדלקים המשמש את משק האנרגיה הישראלי, מטעמים אסטרטגיים.
מנגד אמרו מתנגדי המהלך שתחנה פחמית תגרום לזיהום אוויר ובעיות בריאותיות בקרב תושבי האזור. ארגוני הסביבה טענו כי השימוש בפחם יגרור פליטה מוגברת של גזי חממה בדיוק בעידן בו מוטלות הגבלות בינלאומית על פליטות שכאלה.
המשרד להגנת הסביבה מתנגד באופן נחרץ להקמת התחנה, וסבור כי יש להמתין עד שיימצאו טכנולוגיות חלופיות "נקיות" יותר, או עד שהיקף הניצול של אנרגיות מתחדשות יגדל וייתר את הצורך בתחנה פחמית. לאחר גילוי מצבורי הגז הקודמים, דלית ותמר, אמרו במשרד כי יש לדחות את התחנה הפחמית עד שיתברר היקף כמויות הגז שבהם.
בסוף השבוע, לאור גילוי המצבורים החדשים, שב השר ארדן וקרא לראש הממשלה ולשר התשתיות לבטל את התוכנית ולהורות על הורדת הנושא מסדר היום. לאחרונה, לאחר מחלוקת חריפה, הצליח ארדן לשכנע את ראש הממשלה להורות על הקפאת אישור התחנה בוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל), עד לדיון מקיף בהשתתפותו.
במשרד התשתיות הסבירו שעמדתם עד כה שהתנגדה להגדלת היקף השימוש בגז טבעי הייתה קשורה לעובדה שמקורו של הגז הוא בחו"ל. כעת, אמרו, נוצר מצב שונה משום שהמקורות הם מקומיים וישראל אינה תלויה במדינות אחרות לאספקת הגז. עם זאת, במשרד ציינו כי מבחינה אסטרטגית, הגדלת השימוש בגז טבעי תיצור בעיה משום שהוא עובר דרך צינור יחיד, שכל פגיעה בו תגרום לשיבושים באספקה.
מטה המאבק נגד הפחמית בירך על הודעתו של לנדאו. "אנו מברכים על כך שמשרד התשתיות הפנים את הסכנות שבהקמת תחנת כוח פחמית נוספת, שהייתה גורמת לזיהום אוויר חמור ולפגיעה כלכלית במדינה.
"התכנית להקמת תחנת הכוח כשהיא מונעת בגז ומגובה בפחם עשויה להביא בשורה אמיתית לתושבים. אולם חשוב לוודא שלא מדובר בניסיון לזרות חול בעיני הציבור, ולהשתמש בגילויי הגז הטבעי על מנת להסוות את התכנית הישנה של הקמת תחנה מזהמת והרסנית לתושבים ולמשק".