זה לא הוא, גם לא את, זאת המוזיקה המכשפת
נפגשת איתו לחמש דקות בלבד. הוא נראה ממוצע. דיברתם על מוצרי מזון אורגניים. אחר כך הוא אמר שאת נחמדה וביקש ממך את מספר הטלפון. יש סיכוי שתתני לו את המספר? לפי מחקר חדש, תלוי איזה שיר שמעת קודם לכן
אפשר להבין למה האווירה השמלצית הזאת מדברת אל רבים. לא כולם יודעים לבטא בצורה מקורית את הרגשות שלהם. נוח במקרה כזה להשתמש בביטוים מוכנים ומקובלים. במקום להתמודד עם המילים שלא יודעות להגיד, קל יותר ליצור תפאורה רומנטית בעזרת אביזרים מקובלים. לא צריך הרבה בשביל זה. הולכים לחנות וקונים. אפשר אמנם להגיד ש"אין לי מילים להגיד כמה אני אוהב אותך", וזה נכון, אבל איך אפשר להשוות? בתרבות הזיוף שלנו, האמת לא תמיד מצליחה לעשות את העבודה.
ההשקעה מצליחה לחפות על דלות החיזור
העיקר להפגין השקעה. לוקחים את מה שרבים אומרים ועושים, אבל עושים את זה עם המון השקעה, בכסף ובזמן. למשל, שולחים זר פרחים כל שעה, ואז ההשקעה מצליחה לחפות על דלות החיזור.
האם זה עובד? מחקר חדש, שבדק מתוך המכלול הזה רק את האלמנט של המוזיקה, טוען שזה עובד לא רע, לפחות לגבי מדגם של צעירות רווקות, אחרי התיכון.
אני מסביר קודם את הרקע המדעי. אמצעי התקשורת משפיעים עלינו. יש על כך מחקרים רבים מספור. רוב המחקרים בודקים את ההשפעה השלילית של התקשורת, בדרך כלל את התרומה לאלימות בחברה. הממצאים די החלטיים: סרטים אלימים, מילים אגרסיביות של שירי להקות נערצות ומשחקי וידיאו רצחניים יכולים לגרום, כפי שנאמר במרבית המחקרים, לעלייה בסף האלימות, בעיקר של בני נוער.
המחקר החדש, של צוות חוקרים משתי אוניברסיטות - Université de Bretagne-Sud, Université de Paris-Sud - בודק, להבדיל, את הצד החיובי של המדיה. השאלה היא עד כמה שירים רומנטיים (מילים ומנגינה) יכולים להשפיע על הדרך בה נשים צעירות, בגילים 20-18, מתייחסות אל גבר ממוצע מראה. האם הן מוכנות לתת לגברים כאלה סיכוי בעקבות האזנה מוקדמת לשירים רומנטיים?
מוזיקה רומנטית גורמת לגברים לקנות יותר פרחים
מחקר קודם, של חלק מהחוקרים במחקר הנוכחי, בדק את ההשפעה של מוזיקת רקע על קניית פרחים בחנות פרחים. נמצא שמוזיקה רומנטית גורמת לגברים לקנות יותר פרחים. השאלה במחקר החדש היתה באיזו מידה מוכנה רווקה צעירה, לאו דווקא נואשת, מפני שבסך הכל מדובר עדיין מיד אחרי התיכון, תחילת האוניברסיטה, למסור את מספר הטלפון שלה בדייט ראשון לגבר ממוצע (לא נערכה בדיקה מקבילה לגבי גברים). הגבר הממוצע, אגב, נבחר בעזרת בדיקה מקדמית, בה צעירות אחרות, בגילים דומים, דירגו את רמת האטרקטיביות של 12 גברים צעירים.
במהלך ההמתנה, הגבר חייך אל הצעירה, על פי ההוראות שהוא קיבל מראש, ואמר את הדברים הבאים: "השם שלי הוא אנתוני, כפי שאת יודעת. אני חושב שאת מאוד נחמדה ואני תוהה אם את מוכנה לתת לי את מספר הטלפון שלך. אתקשר אלייך מאוחר יותר ונוכל לצאת לשתות יחד באיזה מקום בשבוע הבא".
הולך טוב במקום עם חדר המתנה
מתברר שמוזיקת רקע של שירים רומנטיים מגדילה כמעט פי שתיים את הסיכויים של גבר ממוצע לקבל את מספר הטלפון, לעומת מוזיקת רקע של שירים ניטראליים.
יש למוזיקה רומנטית השפעה רומנטית חיובית. זה מובן מאליו. שאלה גדולה יותר היא עד כמה יש למוזיקה הזאת השפעה חיובית על מכלול ההתנהגויות. האם, למשל, האזנה למוזיקה רומנטית יכולה למתן את ההתנהגות הכוללת שלנו בחברה? האם היא מסוגלת להשפיע עלינו להיות פחות אלימים, יותר אדיבים ויותר קשובים? צוות המחקר מתקשה להתייחס. בלי מחקרים נוספים, די רבים, קשה לדעת.
אפשר להניח בינתיים שרומנטיקה ככלל, ומוזיקה רומנטית בפרט, יכולים לעדן לנו את ההתייחסות אל האחר. אם אמצעי תקשורת אלימים מעלים את סף האלימות בחברה, אז למה לא גם להפך? כמו שגבר ממוצע נראה כגבר מבטיח שאשה מוכנה לתת לו את מספר הטלפון לאחר פגישה של חמש דקות, כך אנשים שנתקלים בהם במהלך היום יכולים להיראות לנו טובים יותר רק משום שאנחנו מאוהבים, או רק משום שאנחנו מרבים להאזין למוזיקה רומנטית.
ננסה, לסיכום, להפיק מכל זה עצה מעשית, אם כי, גילוי נאות, אני ממש גרוע בעצות מעשיות. העצה שלי היא קודם כל לחפש לדייט ראשון מקום עם מוזיקת רקע רומנטית, במיוחד אם אתה קצת יפה וקצת לא יפה, או אפילו פחות מזה. חשוב גם למצוא מקום עם חדר המתנה. שווה להשקיע כסף במקום כזה. אתה מגיע כמובן ראשון ומנחה את המארחת לאלץ את הדייט שלך לחכות לפחות שלוש דקות בחדר ההמתנה, עם המוזיקה הרומנטית של המקום. ואז, לא לדבר עליך ולא עליה. גם לא לשחק במשחקים של אילו היית בעל חיים, איזו חיה היית. מצא נושא לא ישיר, אבל כזה שאנשים נראים טוב דרכו. אפשר לדבר על גובה החצבים בסתיו כמבשר את כמות הגשם בחורף. הולך לא רע. אם הקפדת על ההנחיות עד כאן, הסיכויים שלך טובים יותר.