מפגש ענקים: עמוס נחום יצא לדייט עם לוויתן כחול
הלוויתנים הכחולים, המגיעים לאורך של כ-33 מטר, נחשבים לחיות הגדולות ביותר בעולם. צלם הטבע עמוס נחום פגש את היונק העצום ממרחק נגיעה. "צללתי לצידו ותוך כדי תנועה, צילמתי אותו מחליף איתי מבטים", הוא מספר. התמונות לפניכם
צלם הטבע, עמוס נחום, לא נח לרגע ומגיע לכל קצוות העולם בעקבות אהבתו לחיות הגדולות. אחרי שחלק חיוכים מלאי שיניים עם עמלץ לבן במקסיקו, שחה עם נחש אנקונדה צהוב בנהרות ברזיל, פגש מקרוב עשרות דגי חרב מסוג מרלין מפוספס צדים טונה ותיעד כלב ים נמרי טורף פינגווינים באנטארקטיקה, הוא הוסיף עוד חלום לרשימה הארוכה. מפגש עם המלך הגדול של האוקיינוסים, היונק הגדול ביותר בעולם: הלוויתן הכחול.
מבחינתו של עמוס נחום (59), המתגורר בארה"ב ומגיע לביקורים בישראל מדי שנה, משלחות הצילום שהוא מארגן כדי לחשוף את האנשים לקיומן של החיות הגדולות, מהוות מבחינתו, לא רק אמצעי פרנסה, אלא שליחות ממדרגה ראשונה למען הגדלת המודעות למצבן של החיות הגדולות בטבע.
"קשה היום לחשוף אנשים שמוצפים בגירויים אינסופיים, מהטלוויזיה, אינטרנט והקולנוע, למקד את תשומת הלב שלהם לסוגיה חשובה כמו הסביבה וחיות הבר. דווקא דרך המפגשים שלי עם חיות הבר וחשיפתם לציבור, אני יכול לגרום להם לאהוב, לכבד ולהפוך לשגרירים למען החיות הגדולות", אומר נחום. "אנחנו צריכים להילחם ולהגן על מה שנותר בכדור הארץ למען הדורות הבאים".
החודש, יצא נחום עם משלחת צילום לאוקיינוס השקט, באזור באחה, קליפורניה במטרה לתעד לוויתנים כחולים וחזר עם תמונות מרהיבות מתחת למים, אותן הוא חולק לראשונה עם גולשי ynet. זו לא הפעם הראשונה שהוא מצלם את היונקים הגדולים. אך בפעמים הקודמות הוא תיעד אותם גם באמצעות קיאק מעל פני הים או באמצעות סיורים אווירים עם מטוס קל.
"הים היה שטוח ורגוע, חלק ובעל גלים רכים. כמעט ולא היתה רוח, רק שקט סביב. היינו במים כמעט כשעה, דרוכים בתוך הקיאקים לקראת רגע המפגש עם הלוויתנים", מספר נחום. "שלושה לוויתנים כבר חלפו מתחתינו ולידינו, אך היו מהירים מדי כדי שנוכל לעקוב אחריהם עם הקיאק".
מחליף מבטים עם לוויתן כחול באורך של כ-21 מטר
המין לווייתן כחול (Balaenoptera musculus), נחשב לגדול ביותר מבין מיני הלוויתנים ועשוי להגיע לאורך של עד כ-33 מטר ולמשקל של כ-130 טון. עד שנת 1965 ניצודו מאות אלפי לוויתנים כחולים למטרות ציד מסחרי, עד שהוטל חרם עולמי ומנע את המשך הציד.
כיום על פי נתוני איגוד השימור העולמי (IUCN) נותרו פחות מ-12,000 פרטים בלבד של היונקים הימיים, הנתונים בסכנת הכחדה.
אוכלוסיית הלוויתנים הכחולים בצפון האוקיינוס השקט לא הצליחה להתאושש גם לאחר שהציד המסחרי נפסק, אך עם זאת, נצפו סימנים מעודדים לריבוי גבוה בקרב האוכלוסייה הידועה באזור קליפורניה. בארה"ב מוערכת אוכלוסיית הלוויתנים הכחולים בכ-2,000 פרטים והיא נחשבת לגדולה בעולם.
לדברי נחום, בעת שהמתינו ללוויתנים בלב ים, החלו זרמים חזקים והם נסחפו עימם. "כמעט ונרדמתי בזמן הציפייה ללוויתנים על הקיאק, כשלפתע נשמעה נשיפה חזקה שהעירה אותי. הבטתי לצדדים וראיתי לוויתן ענק במרחק של כ-90 מטר מאיתנו", הוא מתאר את החוויה.
שניים מאנשי המשלחת היו קרובים יותר מנחום ללוויתן הכחול. הוא המליץ להם לנוע לעבר הלוויתן. "הצעתי בחום לאדם שהיה איתי בקיאק שכדאי שנתרחק מעט ימינה, מנתיב השחייה של הלוויתן. תוך מספר שניות, ראיתי והרגשתי את הגלים הקטנים הראשונים סביב ראשו של הלוויתן. הוא היה מתחת לקיאק שלנו", מספר נחום. "החלטתי לקפוץ למים עם המצלמה וצללתי לצידו צלילה חופשית והספקתי לתעד אותו".
נחום מלא יראת כבוד ליצור הענק שהגיח סביבו. כשהלוויתן החל לעלות שוב אל פני המים, נחום עלה אף הוא כדי להספיק לנשום ולצלול בחזרה. "הלוויתן החל להסתובב שמאלה והסתכל עלי. צללתי לעומק של 25 מטר ושוב מבטינו נפגשו. אחזתי את מארז המצלמה בחוזקה תוך כדי תנועה וצילמתי אותו מחליף עימי מבטים", מסכם נחום את החוויה. "אחרי שלושה ימים ו-12 שעות שביליתי במים בנסיונות חוזרים ונשנים לצלם לוויתן, מחר כנראה שזה יהיה תורו של אדם אחר לנסות את מזלו לפגוש מקרוב לוויתן כחול. זה די קשה לעשות זאת אם נשארים בבית או במשרד", הוא צוחק.
- לאתר "חיות גדולות"
של עמוס נחום