"אני הכוכב הנולד של לפני 50 שנה"
"מר טלוויזיה" חוזר למסך בערב חד פעמי, כדי לספר את סיפור חייו - הסיפור של כולנו. בגיל 78, חיים יבין נמנע מלשוב לתוכנית קבועה (גם לא במקום לונדון וקירשנבאום), מרוצה מערוץ 1 (אך מודאג מהיום שאחרי המונדיאל) ולא מצפה לרייטינג גבוה לסרטו
חיים יבין חוזר לערוץ 1. אמנם רק לערב אחד, אבל הכותרות הללו, העוסקות בחזרתו לרשות השידור, תמיד משעשעות אותו. הערב (ד') ישודר בערוץ הסרט "מר טלוויזיה", המתאר תחנות בחיי האיש שהביא לכל בית בישראל את האירועים הכי גדולים במשך 40 שנה. במילים אחרות, הביוגרפיה המקצועית של יבין שנשזרת בהיסטוריה של מדינת ישראל.
בגיל 78, מוצא עצמו יבין עסוק מתמיד. לאחרונה הוציא את ספרו האוטוביוגרפי "עובר מסך", מגיש תוכנית שבועית ברדיו ללא הפסקה ועובד על סדרה חדשה לערוץ 2. בין לבין, הוא גם מוצא את הזמן לדבר על סרטו שיוקרן הערב (ד', 21:45, ערוץ 1), שיזמה רשות השידור. "הסרט מלווה אותי ומפגיש אותי עם כמה מהדמויות הבולטות בחיי. הוא מלווה את חיי וזה בעצם סיפורה של המדינה. ההיסטוריה שלנו שלובה בהיסטוריה שלי: המהפך של 1977, מלחמת לבנון, הסכמי השלום בתוספת חיי היום יום והעבודות הדוקומנטריות שאני עושה עד היום".
את הסרט, שנפתח במהדורת "מבט" האחרונה של יבין, אליה הוא מתייחס באומרו "זה נראה כאילו כולם באים להלוויה שלי", ביים ערן טורבינר, שעבד בעבר תחת שרביטו של יבין בסדרות "ארץ המתנחלים" ו"תעודה כחולה".
יבין. "לא התערבתי בכלל" (צילום מתוך הסרט)
"הוא יצר סרט שדן בהתלבטויות שלי, שהן התלבטויותיו של ישראלי ממוצע. ימין ושמאל, העובדים הזרים מול הוותיקים, יהודות וחילוניות. הקונפליקטים הרבים שאנחנו חיים בהם. הוא היטיב להראות את המצב של בין המצרים, בתוך הכאוס הזה שאנו חווים פה".
התערבת לו בעבודה? בתכנים?
"לא הייתי שותף לבחירת החומרים. כשהרשות הציעה את הסרט לקח זמן עד שנבחר הבמאי, אבל ביני לבינו יש כימיה מסוימת. חשבתי לעצמי שאם הוא יעשה דברים שלא ימצאו חן בעיני, אני אתן לו מכה על היד ואגיד שלזה אני לא מוכן. בסופו של דבר הוא עשה הכל, לקח על עצמו משימה ואני לא התערבתי בכלל. גם לא בבחירת שם הסרט, 'מר טלוויזיה'".
וזה מחמיא או מביך?
"לא אני נתתי לעצמי את הכינוי הזה. אני מתייחס לזה בחיוך סלחני. אפשר להגיד שזה מביך אבל מחמיא".
אתה עובד על סדרות שעוסקות בנושאים כל כך בוערים: ערביי ישראל, מתנחלים, חיילי צה"ל. למה לא הלכת לפוליטיקה?
"את ההצעה הראשונה ללכת לפוליטיקה קיבלתי כבר ב-1977. אני לא חושב שאני מתאים לזה. אני מרגיש יותר טוב במדיום שאני עוסק בו. אני אוהב את זה יותר. הייתי הולך לאיבוד בפוליטיקה, למרות שהוצע לי מקום ריאלי בכנסת".
אולי אתה פשוט נהנה מהכותרות ומהמקום הבטוח הזה?
"אני אגיד לך ממה נהניתי. שיעשע אותי שהופעתי ערב אחד כממלא מקום ב'לונדון את קירשנבאום' בערוץ 10, וקיבלתי גל כזה של אהדה. אמרו לי 'טוב שחזרת', ובכלל לא זו היתה כוונת המשורר, אלא רק הגעתי על תקן ממלא מקום. זה מרים קצת את האגו, אבל אני לא משלה את עצמי.
קירשנבאום ולונדון. "הם טובים ממני" (צילום: יוסי צבקר)
"אני לא חושב שזה רעיון טוב שאנסה להיכנס לנישה שכזו, בוודאי לא במקרה של לונדון וקירשנבאום, הם יותר טובים ממני בתחום הזה. היו גם הצעות מערוץ אחר לתוכנית בסגנון כזה, אבל אני לא מתחרה בחברים שלי. היה טוב - וטוב שהיה".
למה לא שלחו את יורם ארבל למונדיאל?
בימים אלה, כמו כל ישראלי ממוצע, מבלה יבין שעות לא מעטות בצפייה בשידורי המונדיאל, שנעטפו באולפן מיוחד ונוצץ, בערוץ הוותיק שהיה הבית שלו במשך עשרות שנים. "קודם כל שאפו", הוא אומר ביחס למתרחש ברוממה. "אני מסיר את הכובע, ואני חושב שהם עושים עבודה טובה. השידורים מעניינים. הטענה היחידה שלי היא שהם לא מספקים מספיק גולים.
ארבל. "שדר הספורט הטוב ביותר שיש לנו" (צילום: עופר עמרם)
אני צוחק, כי זו לא אשמתם כמובן, אבל אני מצר על דבר אחד - שלא שלחו את יורם ארבל למשחקים. הוא שדר הספורט הטוב ביותר שיש לנו, וזה חבל מאוד. חוץ מזה - עבודה לתפארת. הבעיה היא מה שיקרה ביום שאחרי? מה יקרה כשייגמר המונדיאל וכל הזוהר ייעלם, והערוץ יצטרך לחזור לימים האפורים שבהם הוא מתמודד מול ערוצי הבידור הישראלים עם כל צרותיו? זו השאלה הגדולה, אם הוא יצליח".
אז לא נותר אלא לקוות שהסרט אודותיך יזכה לרייטינג גבוה, בעקבות מקפצת הרייטינג של המונדיאל.
"במידה מסוימת רייטינג לא נוגע בי, אבל אני לא אשקר. הייתי רוצה שיראו אותו צופים רבים.
אני לא משלה את עצמי. זה סרט ארוך, ואני לא בטוח שזה יקרה. הסרט מרגש וזכה לתשבחות, זו חוויה לכל אחד מהאנשים שליוו אותי במשך השנים. אבל זה דוקומנטרי, לא משחק כדורגל, ולכן אין לצפות למספרים גבוהים. נדמה לי שבמקביל משדרים את 'כוכב נולד'. אני יכול להתחרות ב'כוכב נולד'? אני הכוכב הנולד של לפני 50 שנה".