העובדים הערבים בהיי-טק: 500 מתוך 150 אלף
בדיון שנערך בוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת התברר כי שיעור העובדים הערבים במפעלי ההיי-טק בישראל הוא שליש האחוז. יו"ר התאחדות עובדי תעשיות העילית טען: מהמגזר הערבי אין כמעט היצע של עובדים מתאימים
בכל מפעלי ההיי-טק בישראל מועסקים רק שליש אחוז של עובדים ערביים - כ-500 בסך הכל מתוך כ-150 אלף עובדים. נתון זה נמסר אתמול (ד') לוועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת בדיון על הסיבות למיעוט העובדים הערביים בענף היוקרתי שמציע שכר מהגבוהים במשק.
יוזם הדיון, ח"כ חנא סוויד (חד"ש), אמר כי שילוב של יותר עובדים ערביים יעלה את השכר הממוצע לעובד, שבמגזר הערבי עומד על כ-5,000 שקל, לכ-8,000 שקל, שהם רמת השכר הממוצע במגזר היהודי. "השילוב ייצור גם מעורבות חברתית", אמר סוויד.
"אין הפלייה מכוונת", הגיב לטענות אלה בצלאל גרינברג, יו"ר התאחדות עובדי תעשיות העילית. לדבריו, "התעשייה עובדת על מצוינות, והכוונה היא למצוא לכל תפקיד את העובד המתאים והמצטיין. אבל מהמגזר הערבי אין כמעט היצע של עובדים, כנראה בגלל שרק 2%-3% מהסטודנטים הערביים לומדים מחשבים".
ח"כ טלב אלסאנע (רע"מ) טען כי "צריך לשנות את דפוסי המחשבה של המנהלים בהיי-טק שמקובעים בסטריאוטיפים ופוסלים מראש מועמדים ערביים". ח"כ איתן כבל (עבודה) טען, ש"הבעיה היא לא רק בהיי-טק. זו המציאות. אם המדינה כמעט שלא מעסיקה ערבים במגזר הציבורי, איך אנחנו יכולים לבקש זאת מהמגזר הפרטי"?
יו"ר הוועדה ח"כ מאיר שטרית (קדימה) ציין בסיכום הדיון כי 76% מבעלי התארים האקדמאים בארץ, כולל הערבים, משובצים בעבודה, וחייבים להגדיל את חלקם גם בהיי-טק. הוא דרש מהאוצר לדווח לוועדה על ביצוע החלטת הממשלה שאימצה השנה תוכנית חומש לפיתוח כלכלי של המגזר הלא-יהודי בתקציב של 778 מיליון שקל.
הוועדה קראה לממשלה להקים במסגרת התכנית מרכזים למחקר ופיתוח טכנולוגיים ביישובים הערביים, לעודד סטרט-אפים במתן מענקים לקליטת עובדים ערביים, ולכונן במשרד התמ"ת מסגרת לאיתור, הכשרה והשמה של עובדים ערביים לתחום ההיי-טק. שטרית הודיע שיקיים ישיבת מעקב אחר התקדמות התכנית בהשתתפות השר לענייני מיעוטים אבישי ברוורמן.
פער של 30% בשכר בין ערבים ליהודים
צילום: index open
מומלצים