המועצה הארצית: לבחון הקמת מתקן הגז בים
בלחץ ארגוני הסביבה והתושבים החליטה המועצה הארצית לבחון את הקמת מתקן הגז הטבעי גם על גבי אסדה בים. חלופה נוספת שתיבחן היא אתר בעכו. המתקן הימי התקבל חרף התנגדות רשות הגז שטענה כי הוא יעלה למשק 10 מיליארד שקלים ויעכב את הגז
הלחץ הממושך עבד: בתום דיונים שארכו שעות ארוכות החליטה היום (ג') המועצה הארצית לתכנון ובנייה
לבחון את האפשרות להקים את מתקן קליטת הגז הטבעי על גבי אסדה בים. ההחלטה התקבלה ברוב של 11 חברי המועצה מול 9 מתנגדים.
לצד זה, המועצה החליטה גם לבחון אתר נוסף בעכו, במקום בו שכן בעבר מפעל תעשיות אלקטרוכימיות. באתר זה, נותרה קרקע מזוהמת שניזוקה בעקבות פעילות המפעל, ואשר העלות לניקויה מוערכת בעשרות מיליוני שקלים. משמעות ההחלטה היא כי עתה ייבחנו מחדש שתי החלופות הללו במסגרת תסקיר סביבתי - שרק בסופו תתקבל החלטה סופית לגבי האתר המתאים ביותר.
מתקן קליטת הגז מתעתד לקלוט את הגז הטבעי שיזרום מהקידוחים הימיים מול חופי ישראל - בהם "דלית", "תמר" וככל הנראה "לוויתן".
ההצעה להקים את המתקן על גבי אסדה קודמה לאחרונה במרץ על ידי תושבי המועצה האזורית חוף הכרמל ורשויות נוספות, וכן על ידי ארגוני הסביבה ובראשם החברה להגנת הטבע. בעבר הועלתה האפשרות להקים את המתקן על גבי אסדה, ואף נמצאה ישימה, אך בשל התנגדות רשות הגז לנושא – ירדה מן הפרק.
עוד בנושא:
- רשות העתיקות: לא נאפשר מתקן גז בחדרה
- תסקיר היזמים קובע: חוף דור הוא המתאים ביותר
- שר החקלאות: מתקן קליטת הגז - רק באסדה בים
- התושבים מוחים: לא רוצים מתקן גז ליד הבית
חוות הדעת הרשמית של רשות הגז בנושא קבעה כי טיפול בגז הטבעי על גבי אסדה בים יגרור עיכוב רב בלוח הזמנים של הפרויקט, יחייב שימוש בדלקים מזהמים וגם יעלה כ-10 מיליארד שקלים למשק. למרות זאת, כאמור, החליטה היום המועצה הארצית לבחון מחדש את האפשרות הימית.
מול חוות הדעת הזאת, סיפקו לאחרונה תומכי האסדה חוות דעת מנוגדת. מומחה ותיק מתחום הגז בשם לסלי ניקולס, שפועל בתחום כבר כ-50 שנה, הובא לארץ לאחרונה על ידי מטה המאבק של תושבי חוף הכרמל. לבקשתם, בחן ניקולס את הנושא וגיבש חוות דעת לפיה אסדה בלב ים היא החלופה הטובה ביותר מבחינה בטיחותית ואסטרטגית וכי לא צפויה במתקן ימי בעיית אמינות אספקה
ארגוני הסביבה מברכים
משמעות ההחלטה היא כי כעת תיבדק התאמתם של שני האתרים החדשים במסגרת תסקיר סביבתי - שרק בסופו תתקבל החלטה סופית בנושא. פרקיו הראשונים של התסקיר, שמומן על ידי היזמים "נובל אנרג'י" ו"דלק", הסתיימו כבר לפני מספר חודשים. במסגרתם נבחנו ודורגו שש החלופות שהיו על הפרק עד כה.
החלופה הראשונה הייתה באזור חדרה, מצפון למכון טיהור השפכים; חלופה נוספת הייתה במחצבה של מושל עין איילה למרגלות הכרמל;
חלופה שלישית היא בסמוך למחלף קיסריה; חלופה רביעית היא במתחם תחנת קליטת הגז באשדוד ושתי החלופות האחרונות הן באזור חוף דור.
בימים האחרונים המליצה ועדת העורכים, גוף מייעץ למועצה הארצית, לקדם את חלופת חדרה. אולם חלופה זו נמצאה בעבר בלא בטיחותית בשל קרבתה לאזור התעשייה בעיר, לתחנת דלק ולתחנת הכוח אורות רבין. כמו כן, לידי Ynet הגיע מסמך המגלה כי בחודשים האחרונים ביצעה רשות העתיקות בדיקה מקיפה בנושא – ומצאה כי באתר חדרה ישנן עתיקות בעלות ערך מדעי שאינן מאפשרות עבודות.
החברה להגנת הטבע, המייצגת את ארגוני הסביבה במוסדות התכנון, נמסר "אנו מברכים את המועצה הארצית על החלטתה לבחון גם את החלופה הימית. למתקן שיוקם יש השלכות לטווח הארוך ולכן יש למצות את מלוא האפשרויות לפני קבלת ההחלטה".
מדוברות מטה המאבק של יישובי הכרמל נמסר בתגובה להחלטת המועצה : "מבחינת תושבי חוף הכרמל, מדובר בהישג אדיר והם מברכים את המועצה הארצית שלא נכנעה לבעלי ההון והיזמים, אשר דרשו להקים את המפעל באזורים מיושבים בעלי אופי כפרי וחקלאי, ולהעמיד בכך בסכנה את תושבי האזור ולפגוע באינטרס הלאומי והציבורי".
מהיזמים נמסר כי הם מצרים על החלטת המועצה הארצית, וילמדו את השלכותיה.