שתף קטע נבחר
 

ת"א תתחדש: בעלי בתים מכוערים יחוייבו לשפץ

בעלות על בית בתל אביב תישא מעתה גם אחריות, ולא רק זכות נחשקת: מועצת העיר צפויה לאשר סופית חוק עירוני המחייב בעלי בתים מכוערים לשפץ את חזית ביתם. במידה ויסרבו, העירייה תשפץ בעצמה ותתבע החזר. מה יכלול החוק החדש והאם ניתן להתחמק ממנו?

בבעלותכם בית בתל אביב ואתם שוקלים לשפץ? החל מהערב (ב') תהיו חייבים: חוק עירוני חדש שצפוי לעלות היום לאישור מועצת העיר, קובע כי בעלי דירות ובתים ברחבי תל אביב יהיו מחויבים לשפץ את חזית ביתם, במידה ויתגלו בו סימני כיעור או סיכונים בטיחותיים. החוק מתייחס רק לבתים בני 15 שנים ומעלה, ובעלי הבתים שיסרבו לעמוד בדרישת העירייה לשפץ, ייתבעו על ידה בבית משפט לאחר שהעירייה בעצמה תשפץ את המבנה.

 

 

לפי ההערכה, עלות של שיפוץ בסיסי של חזית בבניין של 4 קומות יכולה להגיע לעשרות אלפי שקלים, ולדירה - אלפי שקלים. לאחר אישור החוק תקבע העירייה היכן הוא ייושם בשלב הראשון, כאשר אחת האפשרויות העומדות על הפרק היא צירים ראשיים ואזורים מוזנחים בדרום העיר.


 

לפני 3 שנים אישרה מועצת העיר את החוק במתכונתו המקורית, אך משרד הפנים סירב לאשר אותו. מאז ניהלו אנשי העירייה והמשרד מו"מ למספר תיקונים בחוק, ולאחר שיאושר במועצה הוא צפוי לקבל גם את אישור המשרד ולהיכנס לתוקף תוך מספר חודשים. בניגוד לחוק המקורי, הפעם חודדה האבחנה בין שיפוץ שיחייב היתר לפי החוק החדש, לבין שיפוץ שיחייב היתר בנייה לפי חוקי הבנייה.

 

עוד הוסכם בין העירייה למשרד הפנים כי בניגוד להצעת החוק מ-2007, בה הגורם היחיד שבחן את השגות בעלי הבתים היה מהנדס העיר, הפעם תוקם ועדה שתדון בהשגות, בה ישבו מנכ"ל העירייה, גזברה, וכן אדריכל חיצוני מטעם מועצת העיר.

 

לוועדה, אליה יוכלו בעלי הבתים להגיש את השגותיהם (תוך 60 יום מקבלת הדרישה), תהיה הסמכות לקבל השגות אלה ולקבוע כי דרישת העירייה לשיפוץ אינה מוצדקת - ולמעשה בטלה. בזמן הליך הטיפול בהשגה יוקפא הליך דרישת השיפוץ. בעלי הבתים יוכלו להגיש השגות החתומות לפחות בידי 75% מבעלי הדירות בבניין.

 

דוודים ואנטנות נטולי שימוש יוסרו

העירייה, כאמור, תשפץ בעצמה חזיתות בתים מכוערות, במידה ובעלי הדירות יסרבו לעשות זאת בעצמם, ותגיש נגדם תביעה לתשלום עלות השיפוץ. במידה ואכך יקרה הדבר, העירייה תפתח בשלב הראשון בתביעה לקבלת מקדמה בשיעור של שליש מעלות השיפוץ, על מנת להתחיל במימונו, ורק בשלב השני, בגביית יתר הסכום.

 

במידה ורק חלק מהדיירים יסרב, העירייה תממן את החלק של "סרבני השיפוץ", ותתבע רק אותם. במצב שבו העירייה תשפץ בעצמה, היא תתבע תוספת של 15% מעלות השיפוץ כדמי תקורה. כמו כן, העירייה תעניק סיוע כספי לתושבים זכאים, שיתבטא במתן הלוואות נוחות לצורך השיפוץ, לפי תבחינים שייקבעו.

 

החוק החדש מסביר כי שיפוץ עשוי לכלול מרכיבים שונים כגון צביעה, טיוח, סיוד, סתימה, מילוי, ציפוי, עיבוי, חיפוי, חישוף, שינוי מקום צנרת חיצונית, גינון, גידור, מסתורי אשפה, עבודות להגנה מפני חלודה, סדיקה רטיבות או מים. עוד הוא כולל: תיקון, צביעה או החלפה של חלונות, הוספת אדני חלון וכרכובים, שמשות, דלתות, מעקות, ארובות, סורגים, מרזבים, תריסים, אדניות ושלטים.

 

כמו כן, החוק ידרוש להסיר דוודים או אנטנות נטולי שימוש, והסתרתם של כבלי תקשורת, טלוויזיה או חשמל על ציודם הנלווה. לפי החוק, במידה ובעל הדירה יסרב להכניס לביתו נציג או עובד מטעם העירייה לצורך מימוש דרישת השיפוץ, תוכל העירייה להוציא עבור כך צו מבית משפט.


פורסם לראשונה 11/07/2010 21:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משרד הפנים צפוי לאשר את החוק המתוקן
צילום: איי פי
מומלצים