שתף קטע נבחר

בליינים ומוכרים מוחים: לא נותנים לשתות בארץ

בעקבות אישור החוק האוסר על מכירת אלכוהול בלילה, צעירים שותי אלכוהול, שנאלצים לקנות וודקה זולה מוחים: "הלובי נגד האלכוהול פוגע בבריאותינו ובכיסינו". בפיצוציות אומרים: "זה חוק לא אכיף, שיהפוך את כולם לעבריינים". ובעל פאב מבקש: "אל תפגעו ברוב בגלל המיעוט"

זו שנה לא קלה לציבור שותי האלכוהול בישראל שהכנסתו ממוצעת ומטה מכך. בשורות קשות נפלו על הציבור הגדול הזה כמו אבני דומינו: חוק המיסוי על האלכוהול, איסור על שתייה ברחוב, והצעת החוק להגבלת מכירת מוצרי אלכוהול בחנויות ובתחנות דלק בין  23:00 ל-6:00, שאושרה היום.

 

המחוקק מעוניין למזער את הפתולוגיות החברתיות: נהיגה בשכרות והתגודדות של צעירים שיכורים ואלימים ברחובות. אבל בליינים צעירים, אנשי פיצוציות ופאבים טוענים: הצעת החוק הנוכחית, וחוק מיסוי האלכוהול שקדם לה, פוגעים בשותים האחראים, אלה שאינם מיליונרים. זו חקיקת בת יענה, הם אומרים, שנמנעת מטיפול בבעיה האמיתית: מה התקלקל בחברה שלנו, שהבידור העיקרי של בני 16 או 20 הוא ללכת לדפוק את הראש עד אובדן הכרה מוודקה זולה.

 

"זה יהיה חוק קסדת האופניים מספר 2", אמרו לנו בליינים צעירים על הצעת החוק להגבלת מכירת אלכוהול בשעות הלילה. "יש חוקים שאי אפשר לאכוף אותם". אדם הקשור לעולם הפיצוציות מצהיר: "החוק הזה יהפוך את כולם לעבריינים ואת כל הפיצוציות למאורות פשע. אתה לא יכול להגיד לאנשים להפסיד 50% מהרווח שלהם, כי הם ימציאו אלף שיטות לעקוף את החוק הזה. פיצוציה יכולה להרוויח בשלוש דרכים: למכור אלכוהול, להלבין כספים, או לשמש כתחנת סמים. עכשיו שהמחוקק יחליט ממה הוא רוצה שירוויחו הפיצוציות".

 

אלסקה XL עולה 14-11 שקל בלבד

הצעת החוק נולדה מסיטואציית לילות שכיחה: צעירים "מתדלקים" בכניסה למועדונים, משום שהאלכוהול בפנים יקר מדי עבורם. אחת התוצאות של חוק המיסוי על האלכוהול, היא שוודקות הביניים התייקרו והוודקות הזולות הוזלו עוד יותר. כך אירע שקומבינציית התדלוק הנמכרת ביותר בפיצוציות היא אלסקה XL. יהונתן, עכבר מועדונים בשנות ה-20 לחייו, מסביר איך זה עובד:

 

"XL זה משקה אנרגיה, ואלסקה זה מנת וודקה אישית של 100 מ"ל - כוסית פלסטיק עם כיסוי אלומיניום, כמו מים שמקבלים במטוס. לא מדובר בוודקה איכותית בלשון המעטה, אבל פחית XL וכוס אלסקה עולות יחד 14-11 שקל, בעוד שבעבר הן עלו יחד 18 שקל. אז בטח שזה מה שאנחנו קונים. בפיצוציות מוכרים את זה גם מעורבב וגם בנפרד. כבר במסיבה האחרונה, בעל פיצוציה אמר לנו: 'שאשים לכם את זה בשקית'? כי חלק מהאנשים שתו בחוץ והמשטרה עצרה אותם ולקחה להם את זה".

 

מה דעתך על הצעת החוק?

 

"רוצים למנוע נהיגה בשכרות, אז אני מבין את איסור המכירה בתחנות דלק. אבל מה זה קשור לפיצוציות? מי שיש לו רכב, יקנה לפני 23:00, יטמין את האלכוהול במכוניתו וישתכר בחניון. אני, שאין לי רכב, או שאקנה לפני המסיבה, או שאקנה במסיבה ואשלם פי 4. כך או כך, עדיין אצרוך אלכוהול. גם הפיצוציות יעקפו את החוק: הן יתחילו למכור טוסטים ויאמרו שהן מסעדה. זה חוק שאני מקווה שלא יאכף בשום צורה".

 

"מי ששותה באחריות נדפק מזה"

החוק מבקש למנוע רכישת אלכוהול נחות בלילות, אבל צעירים אחראיים רבים רוכשים אלסקה, פרפקט, קגלביץ' ברחוב, בלית ברירה. "התוצאה היא שילדים קונים וודקה זולה יותר, והופכים שיכורים מהר יותר. וגם דוקרים אחד את השני מהר יותר", טוענת לירון, צרכנית אלכוהול שרוצה לשתות טוב, אבל המציאות כופה עליה לשתות רע. "ילד בן 16 ישתה 5 מנות אלסקה, ויוציא רק 55 שקל ועכשיו הוא שיכור מת. החברים שלי מקיאים מאלכוהול זול, אני הרגשתי לא טוב יומיים אחרי השתייה.

 

"וזה לא שאני רוצה לשתות בתבונה. אבל מאז חוק המיסוי על האלכוהול, קוני האלכוהול הבורגני האיכותי נהנים מירידת מחירים, רק שהצעירים לא שותים ויסקי, הנוער שותה וודקה. ומחירי הוודקה תוצרת חוץ מקטגוריית הביניים, משהו שיחסית לא עושה הנג אובר, עלו מ-40-35 ל-60 שקל לוודקה. אבסולוט ופינלנדיה עולות קרוב ל-100 שקל לבקבוק, בעוד שבעבר עלו 80-70 שקל. חורטיצה עולה 80-70 שקל ונמירוף וודקה אוקראינית סבירה שעלתה פעם 40-35 שקל, עולה כעת מעל 60 שקל. כל אלה נמצאים עכשיו מעבר להישג היד שלי.

 

"כעת, הוודקות בהישג יד, שזמינות לכל נפש, כאלה שעולות 40 שקל, הן רעל תוצרת הארץ. יש להן טעם של פסולת תעשייתית, ספירט. קנינו לאחרונה וודקה כזאת בפיצוציה, עם תיירים אמריקאים שלא האמינו שאנחנו שותים את זה. מדובר במנה שעולה 7-5 שקלים ויחד עם XL עולה בסך הכל 14-11 שקל. זה כלום.

 

"התמחור לא עובד, האכיפה לא רלוונטית, אל תייקרו את המחיר של הוודקה כי הנוער שותה את הוודקה הזולה יותר. כי כרגיל, החקיקה פה פועלת לטאטא את הדברים מתחת לשטיח. הלובי נגד האלכוהול מתעצם: מחירי קטגוריית הביניים עולים, מכירות הפיצוציות יוגבלו משעה מסוימת, ואנשים ששותים ברחוב מוטרדים. הם בעצם פוגעים בי, צרכנית אלכוהול שצורכת בחוכמה. מי ששותה באחריות נדפק מזה. אני לא מיליונרית, וכרגע איני יכולה לקנות וודקה במחיר ממוצע בבר, כדי לא להזיק לעצמי וליהנות. אם אתם רוצים לחנך את הצעירים תחנכו, זו לא הדרך".

 

"אלכוהול מגיע לציבור, לא רק מזיק לו"

אביטל, בעל פאב בתל אביב, טוען שהחוק, שלכאורה אמור לשחק לטובת הברים, לא ישנה בפועל את המצב לטובתם. "כבעל פאב אני לא רואה על הבר אנשים שתדלקו בבית והם לא יתחילו לבוא לפאבים בגלל החוק הזה, הם פשוט יקנו אלכוהול לפני 11 בלילה", הוא מסביר.

 

"אפשר להבין את ההיגיון של הצעת החוק, שאומרת שמוקד האלימות והשכרות הוא בפיצוציות ובתחנות דלק, ולא בפאבים. האלכוהול שם זול יותר, וקל להם לעבור על החוק ולמכור לבני נוער, כי זמן המכירה קצר. גם לא אכפת להם מהתדמית שלהם. אני לא אמכור לילד בן 17 כי אני לא רוצה שישב בכלל בפאב שלי, זה מבריח לקוחות קבועים".

 

"ובכל זאת אני חושב, שחוקי תחנות הדלק והפיצוציות לא יועילו. עובדה שהצעיר שדרס את חשין שתה בפאב ולא ברחוב. ובכלל, בני נוער ונהגים שרוצים לשתות בלילה, ימצאו דרך לעשות זאת". 

 

אביטל חושש גם שבדומה למדינות אחרות הנאבקות בצריכת אלכוהול באמצעות חקיקה, יתחילו השלטונות במדינת ישראל להגביל את שעות הבילוי בברים. "אלכוהול מביא עמו בעיות חברתיות, זה ידוע. אבל כל חברה צריכה לשאול עצמה האם היא רוצה להגביל את הנאת הרוב בגלל התנהגות לא אחראית של המיעוט".

 

"אז השלטון בישראל מעלה מסים, אוסר מכירה בלילה ובסופו של דבר זה פוגע ברוב האזרחים, שאוהבים לשתות ולא מרביצים לאישה שלהם אחר כך, או דורסים אנשים תחת השפעת אלכוהול או דוקרים את החברים שלהם. הרוב נהנים לשבת בפאב בלילה ואחר כך ללכת הביתה ברגל, או באופניים או במכונית שמישהו שלא שתה נוהג בה".

 

"נראה לי שנבחרי הציבור מודעים לזה, אבל זה לא פופולרי היום לומר: רגע, אבל אנשים אוהבים לשתות. אנחנו פוגעים במשהו שהוא חלק מאיכות החיים של ציבור גדול מאוד. במדינות כמו גרמניה, אנגליה או ארה"ב, כשהמחוקק או הקמעונאים מעלים דרסטית את המחירים של אלכוהול, קמה מחאה חברתית. כאן לא נהוג להתייחס לשתייה כאל משהו שמגיע לציבור, אלא רק כאל משהו שמזיק לציבור". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
האלכוהול בבר יקר מדי, אזו קונים בפיצוציה
צילום: גיל נחושתן
לא רק פושעים אוהבים לשתות
צילום: Index open
מומלצים