המעסיק מימן לילדך קייטנה - האם תשלם מס?
ברשות המסים קובעים שהשגחה על ילדי העובדים היא הטבה החייבת במס. גם רו"ח יורם שיפר טוען שהמחוקק חסם הכרה בהוצאות השגחה על ילדים במס. עם זאת, בחברת המידע העסקי חשבים טוענים שברשות המסים טועים
המעסיק שלך סבסד או מימן לילדי העובדים קייטנה בקיץ והנה מגיע תלוש השכר ואתה מבחין שהסבסוד נזקף כהטבה החייבת בתשלום ממשכורתך - שהצטמקה. אך האם זה חייב להיות כך?
בעוד שבחברת המידע העסקי חשבים קובעים שמכיוון שמדובר בשירותים ומוצרים הנתפשים כחיוניים למילוי תפקידו של העובד, היא אינה צריכה להיחשב כהטבה החייבת במס בתלוש המשכורות של העובד; לעומתה, מצנן רו"ח יורם שיפר ממשרד זיו, שיפר ושות' רואי חשבון, את ההתלהבות וטוען שהמחוקק ומס ההכנסה חסמו בפועל את האפשרות שהוצאה כזו תוכר במס. ברשות המסים קובעים נחרצות שהטבות מסוג זה חייבות במס, למעט יוצא דופן אחד, שאינו תקף להוצאות טיפול בילדים.
לכאורה, אומרים בחשבים, תפישת קייטנה כ"טובת הנאה אישית" אכן מחייבת את המעסיק לזקוף את עלותה כתוספת להכנסת העובד ולמסות את הכנסתו הכוללת בהתאם לסכום ברוטו החדש. אפשרות נוספת היא שהמעסיק יגלם את ההוצאה לצורך מס כדי שהעובד יהנה ממלוא שווי הקייטנה ואז עלותה למעסיק עלולה להיות כפולה מן העלות בפועל.
אך, אומר רו"ח ועו"ד אריאל דרייפוס מחברת חשבים, למעשה, לאור פסיקות ביהמ"ש האחרונות ופקודת מס ההכנסה, בפועל העובד אינו חייב בתשלום מס על סבסוד המעסיק, וזאת, גם אם המעסיק לא יגלם זאת במס. הדבר משתקף, לטענתם, גם בהכרת בית הדין לעבודה בפעילויות חברתיות (כגון ימי גיבוש) כחלק בלתי נפרד מן התעסוקה. בכך, יוצאת חשבים חוצץ נגד קביעת רשות המסים.
ומהם הנימוקים שמציינת החברה? "ניתן לראות בעלות הקייטנות לעובדים כהוצאה מוכרת ממס, שכן חלק ממטרתן הוא השגחה על הילדים בשעה שההורים נמצאים בעבודה. בית-המשפט העליון, שתמך בתפישה זו, אף נימק את החלטתו בכך ששעות הפעילות והחופשות של הגנים ובתי-הספר אינן תואמות תמיד את שעות העבודה ואת חופשות העובד, ולפיכך נאלצים הורים רבים למצוא מסגרות פעילות לילדיהם בזמן שהמסגרות הרגילות אינן פועלות. ומאחר שנקבע כי הוצאה בגין קייטנה תוכר בניכוי, אזי כאשר המעסיק מממן הוצאה זו לא יהיה צורך בזקיפת שווי לעובד", טוען דרייפוס.
רו"ח שיפר: המחוקק שם רגל
רו"ח שיפר ממשרד רואי החשבון זיו, שיפר ושות' לא מסכים עם הטענות והנימוקים בדבר הכרה במס של קייטנות לילדי העובדים. "אומנם פסיקת ביהמ"ש בנושא ורד פרי פתחה פתח לתפישה לפיה עלויות ההשגחה על ילדי הורים עובדים מוכרות במס, אך אין זה אומר שזה ניתן לביצוע. בפועל חסמו המחוקקים ומס ההכנסה את הדרך להכרה בהוצאה זו, למעשה רק ורד פרי נהנתה מהפסיקה בעניינה ובעקבותיה נחסמה הדרך להכרה בהוצאות מסוג זה למעט פיצוי מינורי שעיקרו במתן נקודת זיכוי להורים עובדים".
"באותו אופן אין קייטנה מהווה הוצאה מוכרת במס לעצמאים ולבעלי עסקים אשר מממנים לילדיהם קייטנה או מעון. וזו גם הסיבה שלא ניתן להכיר בתשלומים לביה"ס, לשמרטף או לכל השגחה אחרת על ילדי עובדים בשעות העבודה. אלו ייאלצו להסתפק בהטבות שנתן המחוקק להורים עובדים. לעת עתה ייאלצו העובדים להסתפק בהטבות המעטות שנתן להם המחוקק".
ומה אומרים ברשות המסים?
עו"ד שי אהרונוביץ', הממונה על מסוי יחיד בלשכה המשפטית ברשות המסים מסר ל-ynet שאכן יש מקרים המוגדרים בחוק בהם העובד לא ישלם מס על הטבה שניתנה לו מהמעסיק, מבלי שהדבר יהיה נתון לטוב ליבו של האחרון. זאת, "אם לא ניתן לזקוף את ההטבה לעובד ספציפי, למשל במקרים כיום כיף, גיבושון וכך הלאה, בהם לעיתים לא ניתן לדעת כמה עובדים ומי מבני משפחותיהם השתתפו, או את זהותם".
"במקרה זה, אומר אהרונוביץ', "העובד לא ישלם מס על ההטבה, בין אם השתתף באירוע ובין אם לאו". הוא מבהיר שגם במקרה זה ישולם מס על ההטבה, אך על ידי המעסיק, ומבלי שהוא יוכל לחייב את העובד במס.
אך אהרונוביץ מדגיש שלא ניתן לעשות זאת במקרים בהם מדובר בהוצאות שמרטפות על ילדי העובדים: "המחוקק בתקנו את החוק בעקבות פסיקות בית המשפט קבע שהוצאת שמירה על ילדים אינה מוכרת במס. כך שהאפשרות היחידה שבגינה העובד לא ישלם מס על ההטבה היא אם המעביד עצמו יישא בנטל ויגלם את חבות המס בשכר העובדים מרצונו הוא".