הצד המשפטי: 10 טיפים להשלמת עסקת נדל"ן
רוכשים ושוכרים רבים אינם מקפידים לבצע בדיקות מספיקות לפני ביצוע עסקאות נדל"ן. לפניכם עשרת כללי הזהב שחשוב להקפיד עליהם מבחינה משפטית לפני חתימה על העסקה
משקי בית רבים מדי ניגשים לעסקות נדל"ן כמו רכישה ומכירה של בתים ודירות, עסקות שכירות וגם רכישת נדל"ן להשקעה - בקלות ראש יחסית, ללא ביצוע מספיק בדיקות ומבלי להבין שהם עלולים לסכן את כל חסכונותיהם. אגב מדובר באותם האנשים שלא ירכשו כלי רכב יד שניה בשווי של 50 אלף שקל, מבלי להשקיע מאות שקלים ושעות ארוכות על בדיקות.
הפעם, במעין "מבוא משפטי", ריכזתי כאן שורה של עצות משפטיות, אם תרצו - עשרת הדברות שיש להקפיד עליהן לפני ביצוע עסקת נדל"ן.
- כדאי מאוד להמנע מחתימה על זכרון דברים. זהו מסמך מחייב שעלולות להיות לו השלכות כבדות. עדיף להתאפק עד שעורך הדין יכין חוזה מסודר.
- אפרופו עורך דין - הקפידו שיהיה לכם אחד משלכם. הדבר נכון לעסקות מכירה וגם לעסקות שכירות. זכרו שעורך הדין שמביא הצד השני, יהיה תמיד קרוב יותר אליו וייתכן שחלק מהסעיפים יוטו לטובתו. אם אתם מתעקשים שלא להיעזר בעו"ד - בעסקות שכירות מומלץ שתציצו לפחות בחוזה שכירות סטנדרטי שמוצע לעיון ברשת.
- הבדיקות בעיריה הן חלק חיוני ממסלול הבדיקה: שם תגלו אם הבנייה חוקית ותתוודאו שאין תוספות בעייתיות ושאין הפתעות מתוכננות בשכונה.
- רצוי שהדירה תהיה רשומה בטאבו, אף שחלק גדול מהדירות בישראל אינן רשומות. תוכלו לבדוק אם הדירה רשומה ומה מצבה באחת מ-9 לשכות טאבו. ניתן כיום לחסוך את הביקור הפיסי במקום תמורת תשלום של כמה עשרות שקלים לחברות המתמחות בהוצאת הנסח ורישום הדירה במקומכם. את פרטי כל הלשכות והחברות הפרטיות – תמצאו כאן.
- ניתן לרכוש גם דירה שאינה רשומה, אבל במקרה כזה, עורך הדין שלכם יצטרך לנקוט בצעדים מתאימים.
- כל סעיפי החוזה נתונים למיקוח. גם במקרה של רכישת דירה מקבלן, אין לקבל את התירוץ של "חוזה סטנדרטי" ויש להתנגד לסעיפים שאינם נראים לכם ולעורך דינכם.
- כדאי להיערך למקרה של איחור במסירת הדירה, וקבוע סכום פיצוי חודשי קבוע, כדי שהקבלן יממן לכם את עלויות השכרת הדירה החלופית עד לקבלת הדירה החדשה.
- ההגנה הטובה ביותר על כספכם היא ערבות בנקאית על פי חוק מכר (דירות).
- אל תוורתו על הערבות הבנקאית לפני שתירשם הערכת אזהרה לטובתכם על הדירה.
- קבוצות רכישה שמבטיחות לרוכשים לוותר על הרווח הקבלני וכך לחסוך בעשרות אחוזים ממחיר הדירה, הפכו לטרנד בשנים האחרונות. אבל כדי להגיע להנחה המובטחת ולבדוק האם היא ברת קיום, חובה לבצע בדיקות מיוחדות, שפסיחה עליהן עלולה לייקר מאוד את העסקה ואף גרוע מזה. כנסו לכאן כדי לצפות בכללי הזהירות והבדיקות לקבוצות רכישה.
לצד כל העצות הללו, יש לזכור כי רכישת דירה זה צעד אסטרטגי מורכב, שאין בכוחה של כתבה אחת – טובה ככל שתהיה – לכסות את כולו. לכן, בנוסף לכל ההמלצות, מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי מקצועי.
הכותב הינו מחבר הספר "לרכוש דירה בלי להיפגע" ועורך אתר www.mydira.co.il
התמקחו על סעיפי החוזה
צילום: jupiter
מומלצים