שתף קטע נבחר
 

"הפחתת מחירי הקרקע לא תועיל לרוכשי הדירות"

נשיא התאחדות הקבלנים מסמן את האשמים בעליית מחירי הנדל"ן: מינהל מקרקעי ישראל. לדבריו, שיטת שיווק הקרקעות של המינהל מנסה למקסם את מחירי הקרקעות על חשבון רוכשי הדירות, ובכך מזיקה גם לקבלנים. מומחה לתכנון ערים: "הורדת מחירי הקרקע עשויה דוורא להביא לרווח גבוה יותר לקבלנים"

חשבתם שהקבלנים מרוצים מעליית מחירי הדירות? תחשבו שוב. "אנחנו לא רוצים שמחירי הדירות בישראל ימשיכו לעלות. אנחנו רוצים שהמחירים יתמתנו על מנת שיותר אנשים יוכלו לרכוש דירות", הצהרה מפתיעה זו נשמעה בסוף השבוע האחרון דווקא מפיו של נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל בטקס חלוקת הפרסים לעובדים מצטיינים בענף הבנייה והעץ. 

 

בשיחה עם ynet אמר בובליל כי קצב עליית מחירי הדירות בשנים האחרונות גבוה מאוד מאחר ששיטת שיווק הקרקעות של מינהל מקרקעי ישראל מנסה למקסם את מחירי הקרקעות. לדבריו, השיטה הזו באה על חשבון רוכשי הדירות, ובכך מזיקה גם לקבלנים.

 

"עליית מחירי הדירות משתקפת בעליית מחירי הקרקעות", אמר בובליל. "אנחנו הקבלנים מתייחסים לקרקע כאמצעי ייצור, כפי שתעשיין מתייחס לחומרי הגלם, ואם הם עולים בצורה משמעותית - זה פוגע בנו". 

 

התוצאה לדבריו, היא שהמחיר שאותו משלמים היום קבלנים על קרקע בערים כמו יבנה או בת ים, עשוי להשתוות למחיר שבו היו מוכרים את כל הדירה באותן ערים לפני כשנתיים-שלוש. "יש קרקעות בבת-ים שנמכרות היום על ידי המנהל ב-800-700 אלף שקל קרקע ליחידה+מע"מ, כאשר לפני 3 שנים אפשר היה לקנות דירה ב-900 אלף שקל", הוא מדגים.

 

"קצב עליית מחירי הדירות בשנים האחרונות היה מעל 20%", אמר. "זה לא תורם לא לרוכשים ולא לקבלנים, מאחר שהרווחים שלנו מגיעים מהבנייה ומהיזמות עצמה. עליית מחירי הדירות מועילה בעיקר לבעלי הקרקעות, כלומר מינהל מקרקעי ישראל, ששולט על יותר מ-95% מקרקעות המדינה. משום כך, הכסף הזה מגיע בסופו של יום למדינה בדלת האחורית בשל עליית מחירי הקרקע והמיסוי".

 

המומחה לתכנון ערים וארכיטקטורה, פרופ' יוברט לו-יון, שבעבר שימש כמרצה בטכניון וכיום הוא חבר במכללה החברתית-כלכלית, אומר בתגובה לדבריו של בובליל, כי הורדת מחירי הקרקע לקבלנים לאו דווקא תשתקף בהורדת מחירי הדירות. "אף לא מבטיח שמחירי הדירות יירדו אם המחיר של הקרקע יירד. אין קשר בין הדברים", הוא אומר.

 

"אם הממשלה תחליט להוריד את מחירי הקרקע בתנאי שהקבלנים יקצו דיור בר-השגה והגדלת היצע הדירות הזולות - אז נראה שינוי. אבל הורדת מחירי הקרקע על ידי הממשלה עשויה להביא דווקא לרווח גבוה יותר לקבלנים. על הממשלה להשתמש בכלי של ההורדת מחיר כדי להשיג ייעדים חברתיים".

 

"להחזיר את מענקי דיור לזכאים"

בטקס שנערך ביוזמת הסתדרות עובדי הבניין והעץ ובחסות הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל, אמר שר הרווחה יצחק ( בוז'י) הרצוג, כי הוא מצר על כך שהרפורמות המתוכננות במינהל מקרקעי ישראל ובוועדות התכנון והבנייה אינן יוצאות אל הפועל, מאחר שלענף הבנייה יש פוטנציאל גדול לצמיחה ולהרחבת היצע הדיור.

 

לדבריו, יש להחזיר את מענקי דיור לזכאים, ליזום תוכנית לאומית להגדלת היצע הדיור וליזום תוכנית לדיור בר השגה לשכבות החלשות. "אני מוטרד מגטאות העוני שיווצרו פה", אמר.

 

חבר הכנסת יעקב כץ (כצל'ה), המשמש כיו"ר ועדת עובדים זרים בכנסת, סיפר כי בשנים 1990-1992, בעת העלייה הגדולה ממדינות ברית המועצות לשעבר, הוצאה לפועל בנייה של 130 אלף דירות בתוך שנתיים, בעת ששימש יועץ של שר השיכון לשעבר, אריאל שרון.

 

לדבריו, בישראל אין בועת נדל"ן, אלא פשוט אין דירות. "כדי שהמחירים לא ימשיכו לעלות - צריך לבטל את הקפאת הבנייה בשטחים, לשחרר קרקעות מינהל במחירים נמוכים ולעודד ישראלים שיבנו את הבתים", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Index open
המחירים מזנקים
צילום: Index open
ניסים בובליל נשיא התאחדות הקבלנים
מומלצים