שתף קטע נבחר
 

יש לך חוב לעירייה? לא תקבל היתר בנייה

רשויות מקומיות מתנות קליטת בקשות להיתרי בניה בתשלום חובות כספיים, אף שהדבר אינו חוקי. יש לכם חוב כלפי העירייה וברצונכם להגדיל את הבית או את העסק? יש מה לעשות

ד', קמעונאי מראשון לציון, ביקש לפני מספר חודשים להרחיב את המבנה בו שוכן העסק שלו. לשם כך הוא הגיש בקשה להיתר בניה לוועדה המקומית לתכנון ובניה בעיר, אך להפתעתו, הוועדה סירבה לקלוט את הבקשה בטענה שיש לו חובות ארנונה, עליהם קיימת מחלוקת בינו ובין העיריה.

 

 

חילוקי דעות בין רשות מקומית לתושב על גובה חובותיו ואף על עצם קיומם, הם עניין לגיטימי, והחוק מעמיד לרשות התושב כלים שונים בכדי למחוק או להפחית את החיוב השגוי לדעתו.

 

אלא שהרשויות מצאו לאחרונה דרך יצירתית לעקוף את החוק ולכפות את התשלום על תושבים שנמצאים מולם בהתדיינות משפטית: כאשר תושב שכזה מגיש בקשה להיתר בניה, הרשות מסרבת לקלוט אותה במערכת. 

 

כיצד זה מתבצע? הגזברות מתנה את מתן האישור לא רק בתשלום האגרה עבור הבקשה, אלא גם בכך שהמבקש לא יהיה חייב לעירייה שום חוב - משום סוג. כאשר הגזברות מסרבת לתת את האישור הנדרש, לא מתבצעת קליטה טכנית של הבקשה.

 

אמצעי לחץ בלתי חוקי

קליטת הבקשה להיתר בניה אינה מבטיחה את קבלת ההיתר המיוחל, אלא מהווה את תחילת המערכה בלבד. זו כידוע, עשוייה להימשך זמן רב לאור בעיות תכנוניות, התנגדויות וכיוצא בזה. 

 

אישור בקשה להיתר בניה מותנה בקיום דרישות מהותיות לביצוע העבודות המבוקשות, כגון אישור תוכנית אינסטלציה, אישור אדריכלות, תשלום היטל השבחה ואגרות, אישור מהנדס וכיוצא בזה. היתר הבניה לא יונפק עד להשלמת הדרישות הללו על ידי המבקש והסדרת כל חובותיו כלפי הרשות.

 

החוק מפרט רשימת דרישות סף לקליטת בקשה להיתר בנייה, אולם הסדרת חוב אינה כלולה בהן. במילים אחרות, החוק אינו מעניק לרשות המקומית סמכות לסרב לקליטת בקשה להיתר בניה בשל חוב כספי, ואינו מאפשר לה שום שיקול דעת בעניין.

 

חמור הדבר שבעתיים, כאשר בין הרשות לבין מבקש ההיתר קיימים חילוקי דעות לגיטימיים, לגבי עצם קיומו של חוב או גובהו. במקרים שכאלו, הופכת פעולה טריוויאלית וטכנית כקליטת בקשה, לאמצעי לחץ בלתי חוקי, המאלץ את התושב להפסיק הליכים משפטיים חוקיים ולגיטימיים אותם הוא מנהל מול העירייה לביטול החוב השגוי.

 

מה אפשר לעשות?

אזרח שנתקל בבעיה כזו, יכול לפנות בשלב ראשון בכתב ליו"ר הוועדה המקומית או ליועץ המשפטי שלה ולטעון כי הדרישה להתניית קליטת ההיתר בתשלום חובות, אינה לגיטימית ואינה עומדת בהוראות החוק.

 

יש לציין כי אין בחוק התייחסות לפרק הזמן שבו נדרשת תשובה מגורמים אלה. לפיכך, במידה שהטיפול בפניה אורך זמן רב באופן לא מידתי ושהרשות ממשיכה במקביל להפעיל לחץ בכל הנוגע למחלוקות בעניין החובות, יש לשקול הגשת עתירה מנהלית כנגד הרשות המקומית.

 

בשורה התחתונה, מדובר בלא יותר מאשר בגרסה נוספת של "שיטת מצליח", ולכן מומלץ שלא להיכנע לדרישה הבלתי חוקית, אלא לפנות לייעוץ משפטי.

 

מעיריית ראשון לציון נמסר בתגובה: "בהתאם לחוק התכנון והבנייה, העייריה וההוועדה המקומית גובות את כל החובות המגיעים מבעל הנכס (היטלי פיתוח, השבחה, הוצאות הכנת תוכנית וכדומה), למעט ארנונה. אין מתנים היתר בנייה בתשלום קנסות חנייה או חובות אחרים, למעט האמור לעיל".

 

הכותב הוא ממשרד עו"ד גינדי-כספי העוסק במקרקעין

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האישור מותנה בהסדרת החובות
צילום: Index Open
מומלצים