בתוך שנתיים: עלייה חדה בדמי השכירות בקניונים
פירמת הייעוץ קוליירס: דמי השכירות עלו ברמה של עד 25% ובקניונים הטובים ביותר הם עומדים על 500 שקל למ"ר ומעלה. התחזית לקראת השנה הקרובה: יציבות מחירים. היקף שטחי המסחר בישראל הוא השני בגודלו באירופה
מחירי השכירות למ"ר בקניונים ומרכזי מסחר בתל אביב עלו ב-2010 ב-10.5% לעומת 2009, אך בשנה הקרובה לא צפויה עלייה נוספת של מחירי השכירות - כך עולה מסקירה על שוק הנדל"ן המסחרי באירופה של נת"מ-קוליירס, הנציגות הישראלית של קוליירס, פירמת ייעוץ הנדל"ן הגדולה באירופה.
מהנתונים עולה כי במרבית השווקים שנסקרו בבירות היבשת חלה ב-2010 התייצבות במחירי השכירות המסחרית עם עלייה קלה ביחס ל-2009, שבה חלו ירידות חדות לעומת 2008 בעקבות המשבר הכלכלי. מוסקבה בולטת לרעה עם צניחה דו-שנתית של כמעט 30% בדמי השכירות הממוצעים למ"ר, שעומדים כיום על 208.3 יורו.
בשנה האחרונה נמשכה המגמה של היחלשות שוק הנדל"ן הרוסי ובמוסקבה נרשמה ירידה ממוצעת של כ-17% בדמי השכירות. לונדון המשיכה גם היא לרשום צניחה ברמת שכר הדירה במרכזים המסחריים ורשמה ירידה שנתית של 17% גם היא לשכר דירה ממוצע של 388 יורו למ"ר.
מי יבנה ליד ראש העין?
לדברי יו"ר ועדת השמאות הבינלאומית של קוליירס, עדינה קופר, "הרשתות הגדולות, שהן שוכרות העוגן בכל הקניונים, פועלות כעדר. בכל מקום שבו נמצאת שחקנית אחת ירצו גם המתחרות להיות, אבל בשנה האחרונה נפתחו מרכזים מסחריים רבים שהיו מעבר לצרכים של האוכלוסייה".על פי הדו"ח, ישראל היא השנייה באירופה בהיצע השטחים המסחריים להשכרה לנפש, עם 7.5 מיליון מ"ר - יותר ממ"ר לנפש. בכך היא דומה לארה"ב ואנגליה. כמו כן עולה מהדו"ח כי כשליש משטחי המסחר הקמעונאי בישראל מצויים במרכזים מסחריים, ושני שלישים במרכזי ערים ובאזורי תעשיה.
לדברי קופר, "בארץ החל תהליך של חזרה למסחר במרכזי הערים, ופיתוח של מתחמי מסחר ייחודיים". היא מציינת כי ב-2010–2011 צפויים להתווסף כ-368 אלף מ"ר מסחריים להשכרה, אך מדגישה כי הדבר לא מצביע בהכרח על עודף היצע.
"צריך להבחין בין אזור לאזור. אם נציץ על התוכניות בבאר שבע נראה בום שכנראה מסוכן ליזמים, אבל לא בטוח ששטחי המסחר הרבים שיתווספו לה בשנים הקרובות לא יאפשרו להצליח שם. מקום מעניין שבאמת זקוק למרכז מסחרי גדול הוא אזור צומת קסם ליד ראש העין. מי שיבנה שם שטחי מסחר צפוי לדעתי להצליח מאוד".