משבר החיטה: גם הביצים והבשר יתייקרו
השריפות והבצורת ברוסיה גרמו לזינוק במחירי החיטה בעולם, וזאת גרמה לזינוק במחירי הגרגרים שהחקלאים מאכילים בהם את התרנגולות והפרות. התוצאה: מחירי הביצים, העוף וחלק ממוצרי החלב צפויים להתייקר בספטמבר ב-5%. מחירי הלחם והמאפים כבר עולים, ועדיין לא ברור מה יקרה למחירי האיטריות
גל החום העולמי והשריפות ברוסיה מעלים את מחירי הביצים והחלב. מה הקשר? החום והשריפות גורמים למחסור בחיטה בעולם, מחירי החיטה עולים, והחקלאים נאלצים לשלם יותר על גרגרי החיטה שבהם הם מאכילים את התרנגולות והפרות - ומגלגלים את ההתייקרות על הצרכן.
גורמים בענף המזון מעריכים כי מחירי המזון מהחי - ביצים, בשר וחלק ממוצרי החלב - יעלו אחרי החגים בכ-5%. עוד מעריכים בענף כי מחירי הלחם הלא-מפוקח יעלו בימים הקרובים בשיעור של בערך 4%. גם חלק ממחירי העוגות והאיטריות צפויים להתייקר בספטמבר, בשיעור נמוך יותר.
הקיץ הלוהט באירופה גורם לבצורת ולשריפות ענק ברוסיה, ואלה גרמו לירידה חדה בתבואת החיטה במדינה, שהיא יצואנית החיטה השלישית בגודלה בעולם. כדי למנוע התייקרות בשוק המקומי, הורה ראש ממשלת רוסיה, ולדימיר פוטין, להפסיק את ייצוא החיטה החל ב-15 באוגוסט. כתוצאה מכך, זינקו מחירי החיטה בבורסות הסחורות בעולם. מחיר החיטה בבורסת הסחורות בלונדון זינק ביולי מ-100 ל-160 לירות שטרלינג, והמחיר בבורסת הסחורות בשיקגו עלה כמעט כפליים.
הגרגרים התייקרו באוגוסט, הביצים יתייקרו בספטמבר
ל-ynet נודע כי החברות המשווקות גרגרים לחקלאים, העלו בשבוע שעבר את מחירי הגרגרים בשיעור שקרוב ל-10%. משמעות ההעלאה היא גידול של כ-5% בעלויות הייצור של הרפתנים ולולנים. "נכון לרגע זה, זה לא משפיע", אומר יו"ר ארגון מגדלי העופות, יעקב כהן, "אתה משלם על התשומות עכשיו ומוכר את הביצים והעוף בעוד חודש וחצי. אני מעריך שב-15 לספטמבר נאלץ להעלות מחירים, אבל אני עדיין לא יודע את הסכומים".
במשרד החקלאות אישרו את טענות המגדלים. גורם בכיר במשרד החקלאות מסר: "מחירי המזון מהחי צפויים לעלות בחודשים הקרובים בשיעור ניכר ולתקופה ארוכה, ומשרד החקלאות יצטרך לאשר את התייקרות המוצרים שבפיקוח".
משווקות מוצרי החלב והבשר העיקריות - תנובה ושטראוס - אינן מנדבות הרבה מידע על כוונותיהם לגבי המחירים הצפויים. משטראוס נמסר בתגובה: "כרגע, לא מתוכננת העלאת מחירים. אנחנו עוקבים אחרי ההתפתחויות ונעדכן בהמשך". עד כה לא התקבלה תגובת תנובה.
ההערכה היא שמחירי הבשר יעלו בשיעור דומה למחירי הביצים, כנראה אחרי החגים - כיוון שלקראת החגים כל החברות מבצעות מבצעים של הנחות במחירי הבשר והעוף. מוצרי החלב, לעומת זאת, יעלו בשיעור מוגבל, וזאת, רק במידה שתנובה ושטראוס "יתפשו טרמפ" על אווירת ההתייקרות ויעלו מחירים. אבל מחיר המטרה - המחיר שמשרד החקלאות מחייב בו את תנובה לרכוש את החלב הגולמי מהחקלאים - אינו צפוי להתייקר.
במשרד החקלאות מסבירים: "מחיר המטרה של החלב ירד בשיעור קל בשעה שמחירי התשומות של ייצור החלב ירדו בשיעור ניכר יותר. אי לכך, מחיר המטרה לא יעלה בספטמבר, גם אם תשומות הייצור של החלב יתייקרו. אם תהיה התייקרות, היא תחול בדצמבר, בהתאם למצב בשוק".
הלחם מתייקר? נאכל עוגות
הראשונים לספוג את ההתייקרות היו, כמובן, המאפיות, שכבר הפעילו את מכבש הלחצים שלהם על משרד התמ"ת. שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, העלה בשבוע שעבר את מחירי הלחם האחיד ב-3.5%. הממונה על המחירים בתמ"ת, צביה דורי, אמרה ל-ynet: "בדרך כלל העלאת המחירים שאישרנו בשבוע שעבר מגלמת את כל ההתייקרות של הקמח ביולי, אבל אנחנו נמשיך לעקוב באוגוסט אחרי המצב בבורסות הסחורות בעולם, ואם תהיינה התייקרויות נוספות, נאשר העלאה נוספת בסוף אוגוסט".
ומה לגבי מרבית מוצרי החיטה - לחמים ומאפים, עוגות ואיטריות? דורי: "בדרך כלל, יש קורלציה בין הלחם האחיד ולחמים אחרים - כשזה מתייקר, גם זה מתייקר בשיעור דומה".
ואכן: מנכ"ל מאפיית אנג'ל, ירון אנג'ל, אמר ל-ynet: "אנחנו העלנו בימים האחרונים את מחירי לחמי הבוטיק בשיעור של כ-3% או 4%. בינתיים, מחירי החיטה בחו"ל ממשיכים להשתולל, ואנחנו מתכוונים להעלות את מחירי הלחם שלא בפיקוח בהתאם ולדרוש מהתמ"ת העלאה נוספת של הלחם שבפיקוח. הקמח לא נמצא בפיקוח והוא מתייקר, ואנחנו לא יכולים לספוג את כל ההתייקרות הזאת".
מי שכנראה עומדת להפתיע את הצרכנים לטובה היא יצרנית האטריות והעוגות אסם, שכנראה, מתכננת לספוג את התייקרות התשומות ולא להעלות מחירים - ובכך לחזק את מעמדה בתחרות מול עלית ומול היבואנים והיצרנים הקטנים. באופן רשמי, נמסר מאסם: "נכון לעכשיו, אין העלאת מחירים של פסטות ועוגות. אנחנו בודקים את ההתפתחויות".
אלא שאסם לא הגישה עד כה בקשה לרשתות השיווק להעלות מחירים - והמשמעות היא, שהמחירים באסם לא יעלו עד אוקטובר. גורם באסם אמר: "אסם מתמודדת עם שוק תחרותי ביותר. בשנתיים האחרונות הייתה לאסם מדיניות, שתואמה עם נסטלה, לספוג את התנודות במחירי התשומות".