שתף קטע נבחר

בלגן במשרד התחבורה: אין עדיין נהלים לרב-קו

חצי שנה אחרי כניסתו לשימוש של כרטיס הרב-קו - משרד התחבורה טרם גיבש נוהל צרכני מוסדר לשימוש בו. העובדה הזו לא הפריעה למשרד לבקש תשלום אגרה מצרכן שביקש לקבל לידיו מידע על זכויות השימוש בכרטיס. משרד התחבורה: "ביקשנו בטעות, והנוהל נמצא בהכנה"

הרב-קו כבר בשימוש ממרס - אבל משרד התחבורה לא גיבש עדיין נהלים צרכניים מסודרים בעניינו. למרות זאת, המשרד ביקש מצרכן לשלם אגרה תמורת מסירת מידע בנושא, מידע שלמעשה אין לו, כך עולה מתלונה שהגיעה לארגון "אמון הציבור".

 

המתלונן פנה לממונה על פניות הציבור במשרד התחבורה, בבקשת מידע על הכרטיס האלקטרוני הנטען, שמחליף את הכרטיסיה והחופשי חופשי בתחבורה הציבורית, ואמור אף לשמש בעתיד לנסיעה ברכבת. הוא רצה לדעת, האם החברות עומדות בנהלי משרד התחבורה, בעיקר בעניין תשלום עבור אובדן כרטיס. 

 

האיש ביקש מהמשרד הממשלתי תשובות למספר שאלות, לפי חוק חופש המידע: האם כרטיס הרב-קו ניתן בחינם? האם אדם שכרטיסו התבלה (לא נשבר ולא הושחת בזדון) חייב בתשלום עבור כרטיס חדש? אם כן - מהו גובה התשלום? תוך כמה זמן צריך להנפיק לו כרטיס חדש? והאם יש תשלום גם בתקופת הביניים? ומדוע ההוראות הללו, המנחות את חברות להתנהלות מול הציבור לא מפורסמות לציבור הרחב?

 

הוא נענה: "עלייך לשלם קודם אגרה תמורת המידע". בתגובה, פנה לממונה על יישום חוק חופש המידע במשרד התחבורה, ושאל אותה מדוע עליו לשלם על המידע, ומה סכום האגרה שעליו לשלם. בתשובתה, הממונה התעלמה משאלתו לעניין התשלום, והתייחסה אך ורק לעניין המידע שביקש. מסתבר שמשרד התחבורה כלל לא גיבש עדיין נהלים צרכניים לגבי הרב-קו.

 

אין עדיין נהלים, הנה מידע בנושא מאתרי אגד וקונקס

"בימים אלו מגבשים באגף התעבורה נהלים מוגדרים לנושא הרב-קו", כתבה לו. "בכוונת המשרד להפיץ את הנוהל באתר האינטרנט המשרדי". כתבה לו. "לנוחיותך, מצ"ב מידע בנושא, מאתרי האינטרנט של חברות האוטובוסים אגד וקונקס".

 

כיצד יתכן שמשרד ממשלתי מגבש נהלים אחרי שהכרטיס כבר פועל בשוק, ולא לפני כן? ואיך יתכן שמשרד ממשלתי מפנה לאתרים של חברות מסחריות לשם קבלת נהלים?

 

אמון הציבור: "התנהלות משרד התחבורה לא ראויה ואף מקוממת. לא ייתכן שמשרד ממשלתי ייכשל בתפקידו בדבר כה פשוט ומתבקש כגיבוש ופרסום נהלים בנוגע לכרטיס הרב-קו- שהשימוש בו נפוץ כל כך.

 

"המשרד הוסיף חטא על פשע ודרש, כך עפ"י התלונה שהתקבלה אצלנו, תשלום בעבור מידע שאמור להיות נגיש לכלל הציבור ללא כל עלות. אנו קוראים לציבור את כל מי שנתקל בבעיה או עוול להגיש תלונה באתרינו בכתובת emun.org ואנו נטפל בה". 

 

משרד התחבורה מסר בתגובה: "הצרכן העביר לראשונה פניה לתלונות הציבור באגף תחבורה ציבורית ולצערינו ונענה בטעות כי ישנם נהלים מוכנים בכל הנוגע ל'רב-קו' וכי כדי לקבלם עליו לפנות לממונה על חוק חופש המידע ולשלם אגרה בעבור המידע.

 

"הצרכן פנה לממונה על חוק חופש המידע במשרד התחבורה אך בהתאם לנוהל הוא לא נדרש כלל לשלם אגרה עבור המידע אותו ביקש. יתרה מכך, נאמר לו מפורשות כי עבור מידע המוגדר כ'נוהל' הוא לא אמור לשלם אגרה.הממונה על חוק חופש המידע במשרד עדכנה את הפונה והעבירה לו את המידע הנכון. הנוהל של ה'רב-קו' נמצא בימים אלה בהכנה ואמור להתפרסם בעוד מספר שבועות.

 

"במטרה לסייע לפונה (עד לסיום הכנת הנהלים), העבירה הממונה על חוק חופש המידע את כל המידע הדרוש על ה'רב-קו' כפי שפורסם באתרים של חברות אגד וקונקס, אך לא הפנתה אותו ישירות לשם, כפי שנטען בפניה".  

 

הנהלים לפי אגד, דן, קווים, טרופולין וקונקס - כל חברה לפי דרכה

  • מחיר הנפקת הרב-קו: כרגע ההנפקה היא בחינם אצל כולם. הטענתו - תמורת כסף.
  • היכן מנפיקים? תלוי באזור המגורים. יש לברר באתרי האינטרנט, אולם לרוב מדובר בתחנות מרכזיות וקניונים.
  • אפשר להעביר את הכרטיס? בקונקס ובמטרופולין, הכרטיס כולל פרטים מזהים ותמונה, ועל כן לא ניתן להעברה. באגד ובדן, ניתן גם לרכוש כרטיס "אנונימי", ללא תמונה.
  • איפה מטעינים? בכל החברות: הכרטיס ניתן להטענה חוזרת אצל הנהג.
  • אפשר להשתמש באוטובוסים של חברה אחרת? בקווי אגד, קווים ודן מאפשרים להשתמש גם ברב-קו של חברות אחרות, כל עוד מדובר באזורים שהרב-קו הוכנס בהם לשימוש. במטרופולין, ערך צבור שהוטען החל מ-3 במאי, יהיה משותף לחברות מטרופולין, דן וקווים.
  • מה קורה אם איבדתי את הכרטיס? מודיעים לחברה. החברות מבטלות את הכרטיס הקיים ורובן (אגד) משחזרות את נתוני הכרטיס מתוך הנתונים השמורים במרכז השירות, או מבקשות לשלוח מחדש את הפרטים (דן) ומנפיקים כרטיס חדש, תמורת עלות. באגד ובדן מדובר ב-10 שקלים. בדן מבטיחים שהכרטיס החדש יגיע תוך 6 ימי עבודה, וחברת קווים, כלל לא מפרטת לעניין אובדן הרב-קו באתר האינטרנט שלה.


  • בהמתנה בין כרטיס שאבד לכרטיס משוחזר: האם יש החזר על ימי הנסיעות האבודים? רק בחברת דן התייחסו לכך. בדן, יש "ביטוח" לרב-קו בחברה, אבל רק על כרטיס שאינו אנונימי. צרכן שמחזיק כרטיס מבוטח שאבד, יקבל פיצויים רק אחדי 3 ימי עבודה, בתנאי שלא קיבל הודעה מתחנת השירות שהכרטיס החדש הונפק, ורק אם לא נסע בחברות אחרות (קווים, מטרופולין). אם נסע בקווים של חברות אחרות - יקבל הלקוח פיצויים בגין נסיעות החל מהיום השביעי, בהצגת קבלה/חשבונית.
  • במקרה של תקלה: יש להגיע לעמדת הנפקה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
"התנהלות משרד התחבורה מקוממת". אמון הציבור
לכל חברה - יש נוהל משלה. רב-קו
באדיבות אגד
מומלצים