יין ישמח ארוחת חג: איך בוחרים אותו?
איך מתאימים יין למנה, היכן כדאי לרכוש, באיזה טמפרטורה מגישים ומה עושים עם אורחים ש"לא אוהבים יין". טיפים לרכישה והגשה של יין בארוחת החג
רוח חגי תשרי כבר מורגשת באוויר והתכונה סביב ההכנות לארוחות החג הולכת ומתעצמת. תקופת החגים תמיד מתקשרת ליין המלווה את הארוחות החגיגיות. בזכות מגוון המבצעים בחנויות היין וברשתות השיווק זוהי גם הזדמנות נהדרת לרכוש ולהעשיר את מגוון היינות בבית, יינות טובים במחירים אטרקטיביים יותר.
בעת קניית היין חשוב לזכור מס' דברים:
1. חישוב כמות נדרשת לארוחה: בראש ובראשונה מומלץ לחשב את כמות היין לפי המוזמנים. בקבוק של 750 מ"ל מספיק לשש כוסות.
2. הגיוון מוסיף: כדאי לגוון בסוגי היין שאתם קונים לארוחה, כדי שיתאימו לטעמם האישי של כל המוזמנים. חשוב לקנות גם יין לבן וגם יין אדום ולהגדיל את המבחר כך שיוסיפו עושר ועניין לארוחה. התאמת היין לאוכל חשובה, אך מה שחשוב יותר הוא הטעם האישי שלכם. כך למשל, ניתן עם בשר לבן (עופות וכו) לשלב יינות לבנים.
3. איפה לקנות: יין ניתן לרכוש ברשתות השיווק, המבחר כיום מרשים במיוחד, אך מומלץ לקנות גם בחנויות המתמחות, בהן תקבלו עזרה מקצועית ותוכלו לוודא שהמוצר שאתם מקבלים נשמר כראוי והינו באיכות גבוהה. אל תתפתו לרכוש יין במקומות בהם לא שומרים עליו בהתאם, גם אם המחיר אטרקטיבי. יין הוא מוצר רגיש בעיקר לשינויי טמפרטורה וחום. לאחר הרכישה אל תשאירו את היין ברכב, החום פוגם ביין.
4. איך קונים: יינות צעירים חשוב לקנות מבצירים אחרונים ואם משקיעים ביינות מתיישנים, אז מומלץ לעשות זאת בחנות יין מתמחה ששומרת על היינות בהתאם.
5. סוגיית גביעי היין: כיום ישנם בחנויות המתמחות מבחר רב של גביעי יין מקצועיים שמוסיפים ואף מעצימים את חווית השתייה. רצוי שיהיה לכם בבית כוסות נפרדות ליין לבן וליין אדום, אך בהחלט ניתן להסתפק בכוסות אחידות אם אתם פחות מקפידים.
6. גודל בקבוק: השם "מגנום" הינו שם בינלאומי לבקבוקי יין של 1.5 ליטר הנמכרים ביקבים שונים ברחבי העולם. מעבר לשם המרשים, שתייה של בקבוקי מגנום היא חגיגה בפני עצמה והופכת כל שולחן חג למרשים וחגיגי. לכל אלו מכם ששותים יותר מבקבוק אחד אנו מציעים להתנסות בבקבוק מגנום יין כי יש לו יתרונות רבים.
תהליך ההתיישנות של יין בבקבוק גדול יותר גורמת, בדרך כלל, לתהליך התיישנות איטי יותר, מכיוון ששטח הפנים גדול יותר וכמות החמצן שבבקבוק קטנה יותר. עובדה זו מספקת חוויית שתייה אחרת מבקבוק סטנדרטי של 750 מ"ל. יתרון נוסף הוא שהבקבוק הגדול מתפקד כמחדרר ליין (היין נושם).
לקראת הארוחה בבית:
1. טמפרטורת הגשה: יש לצנן את היינות הלבנים והמבעבעים לפחות 4 שעות לפני (לא להתפתות להכניס אותם לפריזר) ולדאוג שהיין ימשיך להיות קר במהלך הארוחה. לשם כך יש להשתמש בשמפניירה (מעין דלי בו ממלאים קרח וגם מים). יינות אדומים מומלץ לשתות בטמפרטורה של 18-20 מעלות, לא יותר.
2. אחסון: אם בכל זאת נשאר לכם יין (סגור) לאחר הארוחה, ואין לכם מקרר יין, שימו אותו בארון חשוך כמה שיותר קרוב לרצפה ואל תשמרו אותם לאורך זמן. העיקרון שצריך להנחות אתכם הוא לקנות ולשתות.
3. כמה זמן להחזיק יין שנפתח: עד שלושה ימים מהיום הראשון שפתחתם. יין לבן, מבעבע וקינוח - יש לשמור במקרר. ניתן להשתמש במשאבת וואקום על מנת שהטעמים והניחוחות של היין יישארו לאורך זמן, אך עדיין, לאחר שלושה ימים, עדיף לבשל עם היין.
4. בישול ביין: יין הוא חומר גלם, הטעם והניחוח שיש לו הוא מרכיב בטעם הסופי של המנה. נסו לשלב יין בהתאם לטעמים שמתאימים בזמן הבישול (מתוק, חמוץ, ארומאטי וכדומה) על מנת להחמיא לתבשיל הסופי.
לא כל מנה דורשת יין יקר בזמן הבישול, אך עדיין לא כדאי להשתמש ביין שנמצא במקרר תקופה ארוכה- הוא ודאי התחמצן וטעמו המקולקל לא יוסיף למנה. כדאי לבשל ביין איתו תכננם ללוות את הארוחה.
הצעות להתאמת יינות לארוחת חג מסורתית ...וקצת יותר: ההצעות הן בגדר הצעה בלבד- הטעם האישי שלכם ושל המשפחה הוא זה שיקבע.
• לאלו שרוצים להגיש יין גם לאנשים שטוענים כי אינם אוהבים יין - נסו לבחור יין לבן חצי יבש או מתוק- זה תמיד עובד. לדוגמא - גמלא ריזלינג לבן, או ירדן גוורצטרמינר.
• לאלו האוהבים יינות קלילים - נסו כאלו שלא עברו התיישנות בחבית עץ או התיישנות קצרה כמו: גולן קברנה סוביניון, גולן מרלו, גמלא פינו נואר וירדן הר חרמון אדום.
• לאלו מבינכם שמחפשים יין עם יותר נוכחות - נסו את היינות האדומים בסדרת גמלא (קברנה סוביניון, מרלו, סנג'ובזה). כמובן שניתן לבחור יין מסדרת ירדן, אשר תואם את המעמד החגיגי של שולחן החג- תוכלו לבחור את הקברנה סוביניון המנצח, מרלו קלאסי או סירה.
המידע מוגש באדיבות יקבי רמת הגולן.