שתף קטע נבחר
 
צילום: Index open

הפינה שלהם – עיצוב סביבת עבודה לילדים ונוער

באיזה גובה צריך להיות שולחן העבודה, איפה למקם את המדפים ובאיזה תאורה לבחור? רגע לפני שהילדים חוזרים לשקוד על שיעורי הבית - כל מה שחשוב לשים עליו דגש בעיצוב סביבת העבודה עבורם, בליווי הצעות נבחרות

שנת הלימודים בפתח וילדיכם יחזרו לפקוד בקרוב את ספסל הלימודים. כיצד נוכל להנעים עבורם את הזמן בו הם שוקדים בחדרם על הכנת שיעורי הבית, ועל מה חשוב לשים דגש בעיצוב פינת עבודה עבורם?

 

 

ההמלצה הראשונה היא לשתף את הילדים בעיצוב פינת העבודה שלהם, עוד בטרם התחלת התהליך. מיכל יקל ורות פלמון מ"השיפוצניקיות - נגיעות של צבע", מסבירות: "לילדים יש תובנות ברורות על מה אוהבים ומה לא. בנוסף, השיתוף ישפר את המעורבות של הילדים ואת הרצון שלהם להשתמש בפינה שנבנתה".

 

נורית גפן, מעצבת פנים ומנהלת פורום עיצוב פנים באתר www.bvd.co.il, ממליצה לתכנן את פינת העבודה כך שתוכל לשמש את הילדים גם בעתיד לכשיגדלו, ולהתייחס לתכנון בדומה לאופן שבו מתייחסים לתכנון פינת עבודה למבוגר.

 

"למרבית הילדים יש היום מחשב, טלפון סלולרי וגאדג'טים למיניהם, שיש להכין עבורם תשתית מתאימה. אפשר להתקין 'יחידה משרדית' עם שקעים ונקודות טלפון, וכן לחסוך שימוש בכבלים באמצעות שימוש בלפטופ, שגם חוסך מקום עבור הכונן ומאפשר אחסון של המחשב במגירה", אומרת גפן.

 

תכנון פינת עבודה לנער בתיכון

גפן בחרה בעיצוב שלא מכביד על החדר ושמשדר בגרות וענייניות, כך שיוכל לשמש את הנער גם בעתיד. משום כך נבחר שולחן ללא מגירות עם רגלי מתכת בשילוב זכוכית, וכסא משרדי באיכות טובה. כמקום אחסון חלופי נבחרו מגירות שקיימות בארון הבגדים ומדף פינתי בצבע אדום בוהק, ששובר את הצבעוניות המונוכרומטית של שחור-לבן-אפור ששולטת בחדר. המדף מאכלס גם מערכת סטריאו וספרים.

 


פינת עבודה לנער בתיכון. עיצוב: נורית גפן. התמונה באדיבות "בניין ודיור"

 

תכנון פינת עבודה לחדר של נערה בתיכון

בפינת עבודה נוספת שעיצבה גפן, הפעם במראה כפרי של פעם ובקווים מעוגלים, הגוון השולט הוא לבן, שנצבע בגווני לבנדר (סגול בהיר). גם כאן נבחר שולחן ללא מגירות, ולצורך אחסון נעשה שימוש במגירות שמתחת לחלון. כדי להדגיש את תחושת הרטרו נבחרה מנורת שולחן מתאימה בגווני לבן ופליז. הכסא המעוגל משתלב עם הקו הנשי והעגלגל של החדר. הנישה שמימין לשולחן משמשת לאחסון המדפסת, ספרים ואביזרים. המחשב הוא לפטופ שמתחבר למדפסת ולאינטרנט באמצעות בלוטות' ו-ווי-פיי, ומאוחסן במגירה כשהוא לא בשימוש.

 


פינת עבודה לילדה בתיכון. עיצוב: נורית גפן. התמונה באדיבות "בניין ודיור"

 

חדר של ילדה בגיל בית ספר יסודי

לילדה החובבת ציור ואמנות עיצבה גפן, פינת עבודה צבעונית הממוקמת בתוך נישה בין ארון לקיר. השולחן הלבן עם רגלי החמור, מזכיר שולחנות עבודה של נגרים או אמנים ונבחר בגלל האווירה הקריאטיבית שהוא משרה. משטח העבודה עשוי זכוכית שקופה שחושפת את מה שמונח במגירה שמתחתיו ומקלה על התמצאות בחלל.

 

האחסון בשולחנות מסוג זה יכול להתבצע במדפים שברגלי החמור ומתחת למשטח העבודה. כחלק מהקו הצבעוני של החדר, נצבע כסא עץ פשוט בורוד ונוסף לו ציור של פרח. בנוסף, נתלה ציור שציירה בעלת החדר ושמוסיף עוד אלמנט יצירתי. לתאורה השקועה בתקרה נוספו גופי תאורה שיוצרים צלליות של כוכבים המוקרנים על הקירות. 

 


פינת עבודה לילדה ביסודי. עיצוב: נורית גפן. התמונה באדיבות "בניין ודיור"

 

בפינה שה"שיפוצניקיות" עיצבו לילדה בת תשע (בתמונה הקטנה מצד ימין למעלה), הן השתמשו בשולחן לימודים דו-שימושי, עשוי מפורניר בוק משולב עם עץ מלא ורגלי אלומיניום. השולחן כולל פינת טואלטיקה שמאפשרת להפוך את השולחן לפינת איפור, ושניתן להזיז אותה כך שלא תפריע בזמן הלימודים. 

 

חדר לילד בגיל הגן

מעצבת הפנים לימור רובוביץ' אפרתי עיצבה פינת העבודה לילד בן חמש. השולחן, שתוכנן על ידי המעצבת, נשען על הקיר מצד אחד ועל שידת מגירות מן הצד השני כדי שלא להכביד על החדר, ליצור תחושת מרחב ולהקל על ניקוי החדר. הכסא הלבן עם החורים נבחר מכיוון שהוא מעניק לחדר אווירה נקייה וקלילה.

 

בכוורת התלויה מוצגים צעצועים ומשחקים ובעתיד ניתן יהיה לאכלס בה ספרים. הסגנון הלבן והנקי נבחר גם מתוך ראייה לטווח רחוק – עיצוב פינת העבודה מתאים לכל גיל ו"יגדל" עם הילד. בפינת העבודה הוכנו כל התשתיות עבור מחשב, כולל פתח להעברת כבל חשמל במשטח העבודה.

 


פינת עבודה לילד בגן. עיצוב: לימור רובוביץ'. התמונה באדיבות "בניין ודיור"

 

טיפים

שולחן: מומלץ לרכוש שולחן בגובה ובגודל שיאפשרו לילדים להשתמש בהם גם בעתיד. ה"שיפוצניקיות" ממליצות על שולחן בגובה של כ-75 סנטימטר ועל כיסא איכותי ומתכוונן שניתן לשנות את גובהו. גפן ממליצה לרכוש שולחן ברוחב של 150 ס"מ ולהשתדל להימנע משולחנות ילדותיים או מצועצעים מדי, שמתאימים רק לגיל מסוים.

 

מדפים ומגירות: אסף טייכמן, סמנכ"ל התפעול של רהיטי דורון, ממליץ לשקול שימוש בכוורות, מגירות ומדפים, גם אם אינם נחוצים כרגע. בנוסף הוא ממליץ לבחור ברהיטים בצבעים בהירים שיהוו את הבסיס לעיצוב החדר, ולהוסיף להם אביזרים צבעוניים שיקשטו את פינת העבודה לפי המין האופי והגיל של הילד. השיפוצניקיות ממליצות למקם את המדפים בגובה סטנדרטי שיתחיל מ-50 ס"מ מעל השולחן, כך שיהיו נגישים אך גם יאפשרו למקם מתחתם מסך מחשב. בנוסף, הן ממליצות לשלב מגירות לכלי כתיבה ולחפצים הקטנים מתחת לשולחן.

 

תאורה: ה"שיפוצניקיות" ממליצות למקם נקודת אור מרכזית בחדר ואחת נוספת מעל שולחן העבודה, באופן שתאיר אותו ישירות. גפן דווקא אינה ממליצה להשתמש במנורת שולחן, מאחר שיש נטייה לאי סדר בפינות עבודה ובמיוחד בכאלה של ילדים. לפיכך היא ממליצה להשתמש במנורות שקועות בתקרה, באמצעות הנמכה של קיר גבס באורך של 15 ס"מ.

 

קירות: השיפוצניקיות מדגישות שאין צורך להיבהל מצבעים עזים וחזקים, אפילו אם מדובר בצבעים כהים במיוחד. "צבע כהה מקטין את החדר, אך מצד שני - אם הילד רוצה אז לא כדאי להיאבק בו. ילד ישמח לשבת במקום בו נבחרו הצבעים שהוא אוהב, ואם נמאס לו – תמיד אפשר לצבוע", מסבירה פלמון. 

 

את הצבעים מומלץ להתאים לאופיו של הילד: "לילד אנרגטי כדאי לבחור בצבעים בהירים, פסטליים ורכים, כדי להשוות אווירה נינוחה בחדר. עבור ילד רגוע מומלצים צבעים חיים יותר, כדי לעורר אנרגיה ויצירתיות".

 

במקום צביעה, אפשר גם לקשט את קירות החדר באמצעות טפטים. "יש מגוון אדיר של טפטים במחירים סבירים, שמחירם מתחיל מ-80 שקל לגליל", מסבירה פלמון. המלצה אחרת היא להדביק מדבקות קיר: "יש היום גם מגוון אינסופי של מדבקות קיר, מדמויות פופולריות ועד ציורים אבסטרקטיים. אפשר גם ליצור מדבקה משלכם".

 

רצפה: ה"שיפוצניקיות" ממליצות להשתמש במדבקות רצפה המוגנות מפני החלקה ושטיפה. אם הרצפה עשויה מפרקט, המדבקות יכולות לשמש לכיסוי שריטות. כדי למנוע מראש שריטות, הן ממליצות לשים שטיח PVC מיוחד מתחת לכסא, על מנת שתנועותיו לא יפגעו בפרקט.

 

עיצוב בשיטת הארגונומיה

דנה בן ישי רוזן, יועצת ארגונומיה תנועתית ומנהלת תחום ארגונומיה בחברת ביי-וול, ממליצה להתאים לילד את פינת העבודה מבחינה ארגונומית (הקשר בין האדם לסביבת חייו מבחינה פיזית והתנהגותית), במטרה למנוע פגיעות שלד-שריר.

 

"חשוב להבין את הצרכים ההתפתחותיים שלו שמשתנה עם השנים אך חשוב גם להבין כי לגוף יש צורך בסיסי בכל גיל - להיות בתנועה", היא מסבירה, ומוסיפה שמשום כך מומלץ לשלב בחדר פתרונות יצירתיים שיעודדו את הילד לשנות ולהחליף כמה שיותר פעמים את מנח הגוף שלו. כך למשל -

 

שולחן עמידה, שיאפשר לילד לצייר, לקרוא ולכתוב עליו כשהוא עומד; לוח מודעות על הקיר, שיאפשר לילד לגוון את תנוחות הגוף שלו: עמידה, עמידה על הברכיים וישיבה על הרצפה; כדור פיזיו, עגול וגדול שמאפשר לשבת עליו בצורה דינמית ושטיח, המאפשר לשבת עליו בצורות שונות או לשכב תוך כדי משחק קופסא, קריאת ספר ואפילו ציור.

 

עיצוב בשיטת הפנג שוואי

איילת הלל, יועצת פנג שואי ומנהלת פורום פנג שואי באתר www.bvd.co.il, מסבירה כי לילדים יש רגישות רבה לאנרגיות וגם בגיל צעיר מאוד מתעוררות בהם תחושות כלפי חפצים בחדר. מאחר שהילדים הם אלה שישתמשו בחדר ביום-יום, היא ממליצה לשאול אותם האם הם אוהבים את העיצוב, האם משהו מפריע להם והאם היו רוצים לשנות בחדר משהו. הלל מציעה לשים דגש על:

 

  • סגירת הקצוות של השנה שהסתיימה לפני תחילת שנת הלימודים, כלומר: מיון עזרי לימוד וניפוי מה שלא יכול לשמש יותר, העברת מחברות, ספרים וכלי כתיבה שלא בשימוש למי שיכולים להשתמש בהם, וזריקת כלי כתיבה ומכשירים שבורים או בלתי שמישים.

 

  • לתלות תעודות הצטיינות או מזכרות כגון ברכות על לוח בחדר, או לתייק אותן. להשליך את מה שהוחלט שלא לשמור.

 

  • לבדוק האם פינת העבודה מתאימה לגודלו של הילד - כסא שרגליו של הילד מגיעות לרצפה בזמן הישיבה עליו, ושולחן מתאים.

 

  • לוודא כי פינת הלימודים איננה משמשת כמקום אחסון, או כתחנת מעבר לחפצים שמקומם אינו שייך לשם: חומרי לימוד משנים קודמות, חפצים של בני הבית שאינם משתמשים בפינת הלימודים, בגדים, צעצועים ועוד.

 

  • למקם את פינת הלימודים כך שהיושב בה לא יישב בגבו לדלת.

 

  • לוודא כי האווירה בחדר מתאימה ללימודים: שאין גיבוב חפצים מסביב, ושהמיקום איננו באזור המשמש למעבר ולא במקום בו מתרחשת פעילות אחרת של הבית, דוגמת מטבח, פינת אוכל או חדר טלוויזיה.

 

הלל מוסיפה, כי התהליך של מיון וסידור חיצוני גורם לעיתים קרובות ליצירת תהליך זהה פנימי. "ביצוע תהליך שכזה, יחד עם ילדכם, יאפשר להתכונן בצורה טובה יותר לשנת הלימודים החדשה. יצירת התחלה חדשה, רעננה ומאורגנת, יחד עם תחושת התרגשות והתחדשות פנימית תבטיח שנת לימודים מוצלחת לכולנו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פינת עבודה לילדה בעיצוב "השיפוצניקיות". משתנה בשעות הלימודים
פינת עבודה לילד
צילום: רהיטי דורון
פינת עבודה לילדה
צילום: רהיטי דורון
מומלצים