בית אקלקטי: מראשי בודהה ועד כסאות קולנוע
ביקור בבית שמעצבת פנים עיצבה לעצמה ולבני משפחתה, מגלה צבעוניות וגיוון לצד נינוחות. שידת ספרים מהמזרח הרחוק עמוסה בספרים ואקססוריז, שולחן אדני רכבת ואוספי מגהצים מכל העולם, הם רק חלק קטן מההפתעות שמחכות בתוכו
"בפגישה הראשונה שלנו עם האדריכל ביקשתי ממנו דבר אחד - שיבנה לי בית "ישן". למרות שהבקשה הייתה תמוהה בעיניו, הוא זרם איתי ויחד שיפצנו את הבית הקיים ויצרנו בית בניחוח של פעם. נינוח, פשוט וחם", כך מספרת בחיוך מעצבת הפנים ליאת ניר-בלזר, על הליך העיצוב של ביתה הצבעוני והעשיר.
את הבית, שנמצא בשכונה וותיקה ברמת גן, רכשו בני הזוג ניר-בלזר לפני כ-15 שנה. מאז, לאט-לאט ובהתמדה, עובר הבית שינויים ומתאים את עצמו לצרכי הדיירים ולטעמם המשתנה. "כשהגענו לפה, היינו זוג צעיר עם שני ילדים קטנים, מכרנו דירה בגבעתיים וקנינו את הבית הוותיק הזה בעיקר, כי בעלי גדל כאן ואהב את השכונה", מספרת ליאת.
לדבריה, הבית היה מהראשונים שנבנו בשכונה בשנות ה-50 ומצבו היה רעוע עד כדי כך, שבמהלך השיפוץ שלו - רצפת הקומה העליונה נחתה ויצרה חלל ענק בגובה של כ-6.5 מטר, שהצריך תכנון מחדש והוצאות כספיות נוספות שלא נלקחו בחשבון. "נורא רצינו לבנות שם מרתף, אבל בגלל שהיסודות הקיימים לא איפשרו את החפירה הנוספת, עם כל עוגמת הנפש נאלצנו לוותר".
אבל השניים לא ויתרו על הקמת בית החלומות שלהם. במשך שנתיים הם גרו בבית, שהוכשר למגורים, וחסכו כסף לשיפוץ מאסיבי. מאז ועד היום עובר הבית שינויים בהתמדה. אבל לא רק הבית עבר שינויים אלא גם בעליו - בזמן התפוצצות בועת ההיי-טק פוטרה ליאת מעבודתה כמנהלת אדמיניסרטיבית בחברת היי-טק גדולה, כשהיא בחודש התשיעי להריונה השלישי, והחלה לחפש אופק מקצועי חדש.
"בעלי, שראה את הקושי שלי, דחף אותי ללמוד עיצוב פנים. הוא אמר שממילא אני מתעסקת בזה כל היום ושנראה לו שאני צריכה להפוך את זה למקצוע שלי. וכך, בגיל 35, עם שלושה ילדים, הלכתי ללמוד בבית הספר לעיצוב של אורט.
האמת היא שלא ידעתי למה אני נכנסת. במשך היום למדתי וניהלתי את משק הבית, ובלילות הכנתי שרטוטים ומשימות. סיימתי בהצלחה את הלימודים ומאז אני עובדת בתחום ומאושרת מכל רגע".
ראשי בודהה ואוסף מגהצים
ואכן, מי שנכנס לבית של ליאת לא יכול לפספס את העיסוק התמידי שלה בעיצובו. כבר בכניסה נחשפים לעושר הצבעים ולחפצים שמעטרים אותו. "אני חובבת שווקים וחנויות אקססוריז בעולם, ובכל פעם שאני מגיעה למקום חדש אני נרגשת מהמצאי ומשתדלת "לאמץ" לעצמי חפץ שעושה לי טוב. בגלל זה יש בבית ערבוב של סגנונות שונים שחיים יחד בהרמוניה – פרובנסלי לצד מרוקאי, תאילנדי וגם קצת עכשווי".
מדלת הכניסה נשקף גרם המדרגות שמוביל לקומה העליונה. הקיר שתומך בו, נצבע בפסים צבעוניים שכל אחד מהם ברוחב שונה. בצמוד לקיר נמצאים שני כסאות קולנוע ישנים, שאומצו לאחר שנמצאו זרוקים בסמטה תל אביבית. בנוסף יש עליו שידת ספרים מהמזרח הרחוק עמוסה בספרים ובאקססוריז אהובים, ביניהם בולטים מספר ראשי בודהה תאילנדיים.
מבט מהיר על הסלון מגלה חלל אקלקטי אך הרמוני ומדוייק. מצד אחד - קיר מחופה בריקים אפורים, שמשמש רקע לקומפוזיציה של חום וקור. על קונסולת עץ ארוכה מיקמה ליאת שלושה הדפסים מודרנים בשחור-לבן ולצידם טלפון במראה מיושן, מערכת סטריאו, פטיפון, אוסף תקליטים וסידור פרחים ירוק, שיוצרים קומפוזיציה מדוייקת ומושלמת.
ממול ממוקמות נישות עם אוספי מגהצים מכל העולם ואביזרי נוי שונים. הריהוט כולל שילוב בין רהיטי יוקרה מודרניים מצד אחד לרהיטי גן מצד שני.
אקווריום עם דג זהב על עמוד
בחדר המשפחה יש קיר שנצבע באדום בהחלטה רגעית, המהווה רקע לספת שזלונג בגוון כאמל, מעוטרת בכריות צבעוניות. הספרייה בחלל זה עמוסה בספרים ובמגזיני עיצוב. על הקיר תלויות תמונות משפחתיות ישנות ובדומה לרוב התמונות בבית - הן ממוסגרות במסגרות שנרכשו בשווק פשפשים בארץ ובחו"ל.
המטבח ופינת האוכל משקיפים אל חדר המשפחה וממשיכים את הקו האקלקטי. למטבח, שמעוצב בפשטות יחסית ושנצבע רק לאחרונה בגווני חום אפרפר, נוספו אלמנטים צבעוניים רבים. על אחד מעמודי המטבח תלוי אפילו אקווריום קטן עם דג זהב שנרכש בתאילנד. פינת האוכל כוללת שולחן אדני רכבת מסיבי, מוקף בכסאות עץ השונים זה מזה בצבעם ובעיצובם.
בקומה הראשונה נמצאים שני חדרי שינה לילדים, חדר אמבטיה, חדר עבודה ויחידת הורים, שהיא למעשה גלריה עשויה ריילסים של פלדה מחופה עץ אלון כהה, הנמצאת ממש מעל הכניסה לבית. בדומה לקומת הכניסה - גם חדרים אלה מעוצבים ברוח צבעונית ואקלקטית. בולט במיוחד חדרם של בני הזוג, שמשלב פסטליות תכולה עם רהיטי עץ כבדים וחומים. יחד עם הווילונות הלבנים שתלויים סביב למיטה, נוצרת אווירה רומנטית.
בקומה השנייה של הבית, שנבנתה לפני ארבע וחצי שנים – חיים שני הבנים המתבגרים (בני 18 ו-15). הקומה כוללת שני חדרי שינה זהים עם חדר רחצה נפרד ומרפסת גדולה מחופה בדק שצופה אל גינת הבית.
"ייתכן שבגלל שאני מתעסקת בעיצוב ברמה יומיומית, הבית כל הזמן עובר שינויים", מספרת ליאת. "כך למשל, בחנות תל אביבית נתקלתי בזכוכית יחודית ששובצה ברהיט ישן. צילמתי אותה וחיפשתי אותה אצל זגגים רבים בדרום תל אביב. כשאיתרתי אותה, הצעתי ללקוחה שלי לשלב אותה אצלה במטבח. כל כך אהבתי את התוצאה שיישמתי את אותה הזכוכית אצלי בבית בתוך החלון הקיים במעבר שבין הקומות. התוצאה מדהימה.
"בכלל, אני מאוד אוהבת לנסות דברים קודם כל בחלל הפרטי שלי ואז להעביר אותם הלאה. ככה גם אני וגם הלקוחות שלי מרוויחים", מסכמת ליאת.
הכתבה באדיבות אתר www.bvd.co.il , מבית המגזין בניין ודיור