שתף קטע נבחר
 

מגורים לסטודנטים או שימור מבנה היסטורי?

עמותת איילים החלה לשפץ מבנה ישן בב"ש במטרה לאכלס אותו בסטודנטים, אך העבודות הופסקו מכיוון שלא בוצעה פנייה לוועדת השימור העירונית. כעת חוששים בעמותה כי לסטודנטים לא יהיה מקום מגורים, בעוד שבמועצה לשימור אתרי מורשת טוענים: "העבודות פוגעות פגיעה חמורה ובלתי הפיכה במבנה"

המועצה לשימור אתרי מורשת נגד עמותת איילים -  העמותה החלה לאחרונה לשפץ מבנה ישן ברחוב מורדי הגטאות בבאר שבע, במטרה לאכלס אותו בסטודנטים, אך במועצה התרעמו על כי לא בוצעה פנייה לוועדת השימור העירונית לביצוע עבודות במתחם, והוציאו צווי הפסקת עבודה מנהליים כנגד הבנייה באתר.

 

 

העמותה החלה לשפץ את המבנה לאחר שגייסה את הכסף לשיקומו לפני כמה חודשים. מדובר במבנה בסגנון עותמני בו נמצאים מספר חדרים לשימור עם פיתוחי מפתחים ותקרה דמויית תקרה ביזנטית. המבנה מיועד למגורי הסטודנטים וצפוי להיות מאוכלס בתחילת אוקטבר. בסמוך למתחם הסטודנטים מבצע יזם פרטי שיפוץ של מבנה נוסף בשם מלון "רול", בסיוע כספי של העמותה והמיועד למגורי בוגרי העמותה.

 

בסך הכל עתידים להשתכן במתחמים כ-50 צעירים. בעמותה חוששים כעת, כי אם הצווים יישארו בתוקף, לא יהיה מקום מגורים לסטודנטים עמם נחתם כבר חוזה. "המטרה שלנו היא להשאיר את הצעירים האלה בנגב", הסביר דני גליקסברג סמנכ"ל העמותה, "כל הסטודנטים שיגורו במתחם לוקחים חלק בבניית המקום ואף תורמים 500 שעות עבודה קהילתית בשנה".


עבודות השיפוץ במבנה. צילום: אילנה קוריאל

 

מנגד, במועצה לשימור אתרי מורשת באר שבע ודרום, מזדעקים לנוכח עבודות השיפוץ במבנים: "העבודות פוגעות פגיעה חמורה ובלתי הפיכה במבני השימור האלה", כתב מנהל מרחב באר שבע והדרום במועצה עופר יוגב לפני כשבועיים לעירייה.

 

"על אף הוצאת צווי הפסקה מנהליים ונקיטת צעדים משפטיים ממשיכה מלאכת החבלה וההרס", הוסיף יוגב, "לא ייתכן שחבורת צעירים תעשה צחוק וקלס מהחלטות העירייה, תפגע במבנה לשימור ללא יכולת פיזית לעצור זאת". עוד הוא ציין, כי קיים חשש שהאכלוס הצפוי של המקום יקשה על העירייה להוציא נגדם צווי הריסה.

 

"אין מענה בחוק לכל סוגיות השימור" 

בעמותה טוענים כי הם פועלים לשימור האתר על פי הסטנדרטים המחמירים ביותר. "כבר כחודשיים אנחנו פועלים במקום", סיפר קליקסברג ל-ynet. "חשפנו את כל האבנים הישנות שהיו מכוסים במלט ולא פגענו במבנה". קליקסברג הוסיף, כי "תמיד עבדנו מהר יותר מהביורוקרטיה. לא עשינו צעד מבלי לעדכן את העירייה, והצלחנו להשיג את כל ההיתרים. כעת, אנחנו חושבים להפסיק את הפעילות שלנו בבאר שבע".

 

מנכ"ל העמותה מתן דהן, מסר כי "צר לנו כי המועצה לשימור אתרים לא מצאה לנכון לשתף פעולה עם העמותה, שהשקיעה תקציב ניכר לטובת שימור המקום ושחזור המבנים העתיקים, בהליך שלווה על ידי בוגרי בצלאל שנרתמו לעניין".

 

עמרי שלמון, המשנה למנכ"ל המועצה לשימור אתרי מורשת, מסר כי "המקרה של באר שבע ועמותת איילים משקף מצב בו החוק אינו נותן מענה מיידי לכל סוגיות השימור, דבר שבכוונתנו לתקן במושב החורף הקרוב בכנסת".

 

שלמון הוסיף והתייחס לעובדה, כי לעירייה אין דרך לשמור על המבנים, ובעל הנכסים יכול לעשות ככל העולה על רוחו מבלי שהעירייה תוכל לעצור בעדו בזמן אמת. "יחד עם זאת, אין זה מתיר לכל מען שהוא ובכלל זה לעמותה כמו איילים, החורתת על דגלה ערכי חינוך ודוגמה אישית, לפעול כנגד החוק, תוך פגיעה חמורה בערכי מורשת ושימור כגון זה שבבאר שבע", אמר.

 

מעיריית באר שבע נמסר: "ועדת המשנה לתכנון ובנייה דנה בבקשות להיתר שיקום שני הנכסים ואישרה בתנאים שונים שטרם מולאו. לכן היתרי הבניה לא נחתמו. יש לציין כי עיריית באר שבע פועלת לאכיפת החוק לרבות, הליכים משפטיים כנגד אותם בעלי נכסים המבצעים עבודות בנייה ללא היתר"

פורסם לראשונה 14/09/2010 20:53

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אילנה קוריאל
המבנה לשימור ברחוב מורדי הגטאות
צילום: אילנה קוריאל
מומלצים