שתף קטע נבחר

בטעם כרמל: טיול בנחליו של "ההר הירוק תמיד"

נחל כלח, נחל אורן ונחל אלון הם מהיפים בנחלי הכרמל, והמסיירים בינות עצי האלון המצלים שבהם יבחינו בתופעות גיאולוגיות ייחודיות, מבנים היסטוריים ונוף ירוק. הרבה ירוק

"ההר הירוק תמיד" - כך מכונה הר הכרמל באחד משיריו הידועים והיפים של יורם טהרלב, ואכן, יערות נהדרים של חורש ים-תיכוני מכסים את מורדות הכרמל ואת עמקי הנחלים היורדים ממנו מערבה ומזרחה, ומצלים על ההולכים בהם.

 

  • רוצים עוד הצעות לחג? כנסו לכאן

 

מסלול הטיול, המתאים למי שרגיל ללכת, עובר בנחל כלח, נחל אורן, ונחל אלון, שהם מהיפים בנחלי הכרמל ומתאפיין גם בתופעה גיאולוגית ייחודית של הכרמל הנראה בבקעת אלון - עמק עגול, דמויי אמפיתאטרון, שנוצר במחשופי אפר וולקני תת-ימי.


מפת הטיול

 

איך מגיעים?

מבין כל אפשרויות ההגעה לצומת דמון, הכביש העולה מצומת בית אורן שעל כביש 4 הוא המומלץ ביותר. זהו כביש נוף נהדר, שמטפס בצלעו הימנית של נחל אורן. הוא עובר בתוך יער אלונים יפה, חולף על פני בית אורן, ולאחר 9 ק"מ מגיע לצומת דמון. בצומת פונים ימינה (דרומה) בדרך סלולה אל חניון הר אלון (נקודה 1 במפה) , הסמוך לצומת. כאן חונים.

תיאור המסלול

 

נחל כלח

מהחניון בוחרים בדרך העפר הימנית שכיוונה דרום ובעקבות סימון כחול מגיעים לכביש 721, עמו עלינו לכרמל (2). חוצים את הכביש בכיוון צפון מערב אל השביל המסומן כחול היורד לראש עמק נחל כלח. מתקדמים עם השביל הלאה במורד הנחל בעמק שטוח ורחב, שבו טראסות ושטחי עיבוד חקלאי נטושים.

 

בהמשך נבלע השביל בתוך ערוץ נחל כלח העמוק. ההליכה במורד הנחל מתנהלת בתוך "מנהרת צל" יפה שיוצרים עצי אלון מצוי, אלה ארצישראלית וער אציל. על קירות הסלע צומחים טחבים ושרכים יפים, שהבולט שבהם הוא השרכיה האשונה. לאורך ערוץ הנחל נגלים מפלונים קטנים ומכתשות.


ההליכה בתוך "מנהרת צל" שיוצרים עצי אלון. נחל כלח (צילום: שמעון לב)

 

שוויצריה הקטנה

לאחר כ-1.5 ק"מ של ירידה, מצטלב השביל הכחול עם דרך עפר צרה החוצה את אפיק הנחל. השביל הכחול עולה על הגדה הימנית של הנחל וממשיך עם דרך עפר צרה שחוצה את האפיק שמאלה על גבי גשר אבן (3), ומייד לאחר מכן יורד שוב לגדתו השמאלית של הערוץ. הירידה תלולה מעט, ממשיכים במורדו עוד כ-100 מ' עד למפל. השביל עוקף את המפל בעוברו לגדה הימנית. לאחר עקיפת המפל מגיעים אל נקיקי סלע, שצנירים (תופעה גיאולוגית המשווה לסלע מראה של צינור) של סלע חופים עליו. למעלה ממתינה תצפית אל הפינה היפה ביותר של נחל כלח, והיא שהעניקה לאזור את שמו הפופולרי "שוויצריה הקטנה" (4).

 

הולכים כמה עשרות מטרים במורד הנקיק שבנחל, וחוזרים חזרה באותו השביל הכחול שעמו הגענו עד למפגש עם דרך העפר מסומנת אדום במעלה הנחל ואל הגשר (3) שממנו ירדנו. עולים מערבה, ימינה, עם הדרך המסומנת אדום. הדרך מתעקלת דרומה ונשקפים ממנה נופי נחל כלח תחתי ונחל ספונים שבמורדות המערביים של הכרמל.

 

בהמשכה יש תצפית לעבר קיבוץ בית אורן. לאחר כ-2 ק"מ מגיעים עם הדרך האדומה לצומת הכניסה לבית אורן (5). כאן נפגשת הדרך עם כביש בית אורן-צומת דמון (כביש 721). חוצים את הכביש לעברו השני (הדרומי), ומתקדמים הלאה במורד דרך עפר מסומנת שחור.


צניר בנחל כלח. תופעה גיאולוגית של סלע הנראה כצינור (צילום: עומר יגאל)

 

מחצבות קדומים ומשמר הכרמל

עם הדרך הזאת מגיעים לאחר כ-300 מ' לחניון של קק"ל. במקום יש שולחנות פיקניק. כאן מסתעף מן הדרך סימון שחור, חמקמק ביותר, המפנה שמאלה לשביל היורד לערוץ נחל קצר. הולכים בשביל השחור עד האתר של מחצבות קדומים (6), השוכן בצד עיקול חריף בכביש העולה לבית אורן. באוכף הטופוגרפי השטוח (שקע באזור הררי) שבצד עיקול הכביש יש כמה מיתקנים עתיקים: מחצבת אבנים הבנויה מסידרת מדרגות במצוק גיר, שרידי בית בד, מערת קבורה וגליל אבן גדול מחורץ לאורכו. אלו שרידיו של היישוב הביזנטי הקדום שעל הגבעה שמדרום מערב - גבעת יערות הכרמל.

 

בתקופה הביזנטית שכן על הגבעה יישוב קטן שמקור מימיו היה עין אורן שבאפיק נחל אורן, העובר למרגלותיה הדרומיות של הגבעה. מאוחר יותר הוקם במקום כפר דרוזי קטן בשם שלאלה - מפלי המים בערבית - על שום מפלוני המים שבנחל. בשנת 1934 הוקם בראש הגבעה בסיס של נוטרים יהודים. לימים הפך הבסיס לגרעין היישוב בית אורן. המתחם שבראש הגבעה (מיבנים וחצר מוקפת חומת אבן) שוקם ביוזמת רשות שמורות הטבע והפך לאכסניית מטיילים ולחניון הנקרא משמר הכרמל.

 

עין אורן ועין אלון

מרחבת החנייה שבמחצבות קדומים יורדים בשביל ברור, מסומן ירוק, לכיוון דרום-מזרח. לאחר כ-200 מ' מגיעים אל ערוצו של נחל אורן, סמוך לשרידי טחנת קמח עתיקה. בטרם ממשיכים במסלול, מומלץ לפנות תחילה בכיוון ההפוך ולהמשיך כ-100 מ' בשביל מסומן אדום, לאורך פלג המים של עין אורן (7), שנובע בערוץ בתוך סבך יפה של שיחי הרדוף גבוהים.

 

חוזרים אל השביל הראשי וממשיכים במעלה נחל אורן מזרחה, בתחילה בשביל הירוק ובהמשך בדרך עפר מסומנת ירוק אף היא. לאחר כ-500 מ' מגיעים אל עין אלון (8): שתי נביעות מים בערוץ, שמימיהן זורמים בצינור אל בריכת מים. ליד הבריכה ניצב מיתקן שאיבה נטוש. בתקופת המנדט נשאבו מי עין אלון מערוץ הנחל אל בית חרושת לטבק שהיה בבעלותו של ערבי עשיר מחיפה בשם קרמאן. שם הם שימשו להשקיית חלקות הטבק הגדולות שליד המפעל. לימים הפך בית החרושת הזה לבית כלא (כלא דמון, בצד הכביש מבית אורן לצומת דמון).

 

מעין אלון ממשיכים עם הסימון הירוק, במעלה נחל אורן, בכיוון דרום-מזרח. השביל הירוק עובר בתחילה בין שיחי הרדוף גדולים, שניזונים מפלג המים שבאפיק נחל אורן. בהמשך הוא מגיע אל קטע יפה שבו עיצבו המים הזורמים בריכות טבעיות יפות (מכתשות) במישטחי הסלע הגדולים המכסים את האפיק. מכאן ממשיכים עוד כ-200 מ' מזרחה במעלה הערוץ - עד למבוא המערבי של בקעת אלון, בסמוך וממזרח לגבעה המכוסה עצי אלון. על הגבעה נמצאים שרידים של יישוב קדום: חורבת אלון (9).


פשפש בנחל כלח עליון (צילום: שמעון לב)

 

בקעת אלון

במקום פוגשים בדרך עפר המסומנת גם היא ירוק, ונמשכת לאורכה של בקעת אלון. מתקדמים עם הדרך בכיוון דרום-מזרח עוד כ-150 מ', עד למפגש שבילים (10) בו פונים לשביל הכחול וממשיכים בו, בכיוון צפון מזרח, במעלה נחל אלון. בהמשך נכנס השביל אל תוך עמקו המיוער של נחל אלון. מימין לשביל, במורדותיה המזרחיים של בקעת אלון, אפשר להבחין במחשופי הסלע האדמדמים של הטוף הגעשי, שתהליכי הסחיפה שלו עיצבו את הבקעה הזאת. לאחר כ-2 ק"מ של עלייה בנחל אלון מגיעים אל חניון הר אלון (1) הסמוך לצומת דמון. כאן ממתין הרכב.

 

מידע כללי

סוג: רגל

מקום: צומת דמון, ליד עוספייא

איזור: הר הכרמל

אורך המסלול: כ-7 ק"מ

משך הטיול: 4 - 6 שעות

דרגת קושי: בינוני

מפות טיולים וסימון שבילים: מס' 4, הכרמל

 

  • הטיול לקוח מתוך הספר "מורה דרך" בהוצאת מפה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צניר נחל כלח. גיאולוגיה במיטבה
צילום: עומר יגאל
מהיפים בנחלי הכרמל. נחל כלח
צילום: שמעון לב
מומלצים