שתף קטע נבחר

פגעת בצרכן? לא בטוח שזה פלילי

התמ"ת והממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן מקדמים תיקון לחוק הגנת הצרכן שמסיר אחריות פלילית מבתי עסק במקרה של עבירות על חוק הגנת הצרכן: "הפרות מסוימות יטופלו באמצעות קנסות כספיים ולא במישור הפלילי"

הממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן רוצה להסיר אחריות פלילית מהעוסקים במקרים של עבירות שאינן חמורות על חוק הגנת הצרכן. במפגש ראשון עם המגזר העסקי היא אומרת: הרשות פועלת לצמצום ההליכים הפליליים הננקטים כלפי עוסקים. האם זה טוב לצרכנים? לא בטוח.

 

"משרד התמ"ת והרשות החדשה להגנת הצרכן והסחר ההוגן מקדמים תיקון לחוק הגנת הצרכן אשר מציע כי הפרות מסוימות יטופלו במישור המינהלי, באמצעות עיצום כספי, ולא במישור הפלילי", אמרה הממונה על הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן במשרד התמ"ת, עו"ד תמר פינקוס, בפגישת עבודה ראשונה עם נציגי המגזר העסקי באיגוד לשכות המסחר שהתקיימה לאחרונה. התיקון ישאיר בידי הרשות שיקול דעת לבחור בין הליך פלילי להליך מנהלי. נוסח התיקון נמצא כרגע בבדיקת משרד המשפטים.

 

עו"ד פינקוס ציינה כי מטרת הרשות היא לצמצם את ההליכים הפליליים נגד עוסקים ולהשתמש במסלול זה רק במקרים של עבירות ליבה כגון ניצול מצוקה, הטעיה בנסיבות מחמירות, נזק כלכלי נרחב, עבריינים חוזרים ועבירות חוזרות.

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, עו"ד אוריאל לין, ביקר את "תופעת הפליליזציה" הקיימת בחקיקה הישראלית בכלל ובחקיקה הצרכנית בפרט וציין: "אנו הופכים את מי שעוסק בניהול העסקי לעבריין פלילי. התופעה הזו אינה רק בחוקי הגנת הצרכן אלא אף בחוקי עבודה, הסביבה וכדומה. אנו נכנסים למסה של פליליזציה של הניהול העסקי. זו תופעה מסוכנת ולא בריאה למשק".  

 

באיגוד לשכות המסחר אמרו דיון כי בעלי העסקים חוששים שמנגנון אכיפה כפול יגרום למצב בו העסק חשוף להליך פלילי ואזרחי יחד. לכן האיגוד חותר לעגן בחוק שהאכיפה תיעשה במסלול האזרחי, והמסלול הפלילי יהיה האופציה האחרונה. המסלול האזרחי קל יותר לעוסקים משום שלרוב בתי עסק לא נקנסים בקנסות עתק, בטח לא בקנסות שעלולים למוטט אותם. ואם לא ייפתח נגדם הליך פלילי - שמם לא מוכתם, וכך למעשה תוסר מעל ראשם סנקציה מרתיעה ביותר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים