בקשה לייצוגית נגד אשנב: גזלה כספי הפנסיה
היקף התביעה מגיע ל-14.6 מיליון שקל. העובדים: "זו גניבה וניצול שלנו, עובדים שמרוויחים שכר מינימום". בבקשה נטען כי חברת הנקיון ניכתה משכרם של מאות עובדיה כספים לטובת קרן הפנסיה - אך לא הפקידה אותם
לבית הדין האזורי לענייני עבודה בתל אביב הוגשה בקשה לתובענה ייצוגית בסך 14.6 מיליון נגד חברת הניקיון "אשנב" (1977). זאת, בטענה שניכתה משכרם של עובדיה כספים לטובת קרן הפנסיה, מבלי להפקידם. כמו כן נטען בתביעה כי החברה לא הפקידה את הסכומים שהיא עצמה נדרשת להפריש לפנסיה מהכנסותיה שלה - 6% משכרם של העובדים.
- מה מתרחש בשוק העבודה? קרא בקריירה
מבדיקת ynet עולה כי החברה אינה פעילה ומשרדיה סגורים. הבעלים, זיאד ריאן, מסר גרסאות סותרות בנוגע לבעלותו על החברה והתחמק ממתן תשובות.
בכתב התביעה דורשת התובעת האישית מאיה בנגייב, שפוטרה בתום 3 שנות עבודה בשל הפסקת פעילות חברת אשנב, לאכוף את הסכם העבודה שהופר ולהפקיד עבור התובעת את כל הסכומים שנגבו ממשכורתה ולא הועברו לקרן הפנסיה. התביעה הוגשה על ידי עורכי הדין גל גורודיסקי ורם גורודיסקי.
התובעת ועורכי דינה מציינים יותר מ-40 מקרים שבהם מתקיימות עילות התביעה האישיות שלה, ומניחה שאלו מתקיימות אצל רבים מהעובדי אשנב לשעבר, אם לא אצל כל העובדים, ומסיבה זו ביקשו להכיר בתביעה כייצוגית. נוסף על התביעה הייצוגית מתנהלות תביעות אישיות ב"נוגע לעוולות נוספות נגד עובדים קשי יום", אמר עו"ד גורדיסקי.
"שימשתי כמפקחת על 42 עובדים שעבדו מטעם חברת אשנב 1977 בחברת חשמל ברחוב החשמל 16 בת"א. עבדנו בחברה במשך כ-3 שנים. מאז שהחברה נקלעה לקשיים, בינואר 2008, לא הפרישו לאיש מאיתנו ביטוח לאומי כחוק, כלומר במשך כ-20 חודשים. לא סתם לא שילמו, אלא גם לקחו כסף מהתלוש עבור הביטוח הלאומי - אבל השאירו אותו אצלם בכיס. חסרים לנו גם כספים שנלקחו מהמשכורת לטובת הפנסיה – אבל לא הופקדו לקרנות במשך 7 חודשים לפחות. זו גניבה וניצול שלנו, עובדים שמרוויחים שכר מינימום", זעמה בנגייב.
"גניבה וניצול". מימין לשמאל: שימעונוב, גבריאלוב, איוונוב, ובנגייב (צילום: גיל קול)
"ניכו רטרואקטיבית אלפי שקלים - בניגוד להסכם"
עובדי חברה נוספים, אוריאל שימעונוב, דינה איוונוב, ילנה קלינין, ותמרה גבריאלוב אמרו ל-ynet: "בשתי המשכורות האחרונות המעסיק הוריד לנו רטרואקטיבית את ערך חצי שעת ההפסקה היומית של 34 חודשים – בניגוד להסכם שלו עם חברת החשמל ולחוק (לפי צו ההרחבה שעות העבודה ייחשבו לפי הנהוג אצל מזמין העבודה. ג"ק). למעשה הוא לא שילם לנו את המשכורות האחרונות – אלא גילינו שאנחנו "במינוס" – כאילו עכשיו אנחנו חייבים לו. איך אפשר לעשות דבר כזה למי שמרוויח מינימום?". בידי ynet יותר מ-10 תלושי שכר המעידים על כך.
העובדים, שכעת מועסקים בחברה אחרת, הוסיפו: "חשוב לנו להבהיר שגם חברת החשמל, גם ההסתדרות וגם ועד העובדים של חברת החשמל עזרו לנו וסייעו לנו מאוד. הם שלחו מכתבים לאשנב, עירבו עורכי דין, ועיכבו את הכספים האחרונים".
בתביעה להכרה כייצוגית מבססים את הערכת הסכום הנתבע מאשנב, 14.6 מיליון שקל, לפי מספר עובדים של 1,000 כל שנה, כשכל עובד מועסק במממוצע שנתיים. גזל הפנסיה, לכאורה, לכל עובד מוערך ב-4,640 שקל בממוצע, כשההנחה היא שהוא התבצע אצל כ-90% מהעובדים.
בשיחה עם בעלי החברה, זיאד ריאן, הוא הכחיש בתחילה את בעלותו על החברה וטען שמכר אותה; בשיחה נוספת, לאחר שהובהר לו שהוא עדיין רשום כבעלי החברה באתר רשם החברות, הוא שינה את גירסתו ואמר שהוא אכן הבעלים ושעסקת המכירה לא יצאה אל הפועל. כמו כן, הוא סירב להתייחס לטענות ואמר לפנות לעורך דינו לפני שניתק את הטלפון.
עו"ד של חברת אשנב (1977), אלי עבודי, מסר ל-ynet: "רק כשתתקבל התביעה בחברה אוכל להגיב". נציין כי ההודעה על התביעה הוצמדה לדלת משרדי החברה הסגורים ברחוב התעשייה 16 בנשר לפני יותר משבוע.
עבודי, שלדבריו מייצג את חברת אשנב בכמה הליכים משפטיים אחרים הנוגעים לסכסוכי כספים, הוסיף שמספר עובדי החברה הוא כ-100 ולא 1,000". עם זאת, י' מנהל בכיר לשעבר בחברה, שהתפטר לאחר שנוכח לדעת כי החברה נקלעה לקשיים, מסר ל-ynet כי מדובר היה בחברה גדולה שעבדה בעיריות, מוסדות וחברות גדולות ושלהערכתו מספר עובדי החברה עמד על כ-400 בכל זמן נתון. לדבריו הוא סירב לקחת חלק ב"ניכוי" זמן המנוחה של העובדים רטרואקטיבית, וכי מדובר במעשה לא ראוי: "התפטרתי עוד לפני שזה קרה. העדפתי להקדים תרופה למכה".
עו"ד גורודיסקי: יש גם תביעות אישיות בדרך
באשנב אומרים שהיו רק 100 עובדים, מנהל לשעבר אומר שהיא העסיקה 400. איך הגעתם למספר של 1,000 העובדים?
עו"ד גורודיסקי: "מדובר בהערכה של מספר העובדים. הם ידעו שמדובר בחברה גדולה של מאות עובדים. עשינו הערכה מקסימאלית של 1,000 עובדים בכל זמן נתון. אם עבדו בחברה כ-400, ואנו מעריכים שעבדו יותר, אז סכום התביעה יתעדכן כשיוגשו המסמכים המתאימים לבית המשפט.
מדוע לתבוע רק על הלנת פנסיה כשיש מקרים נוספים עליהם מעידים העובדים?
גורודיסקי: "המטרה בסופו של דבר היא לפצות את כל העובדים על כל ההפרות. הן במסגרת תביעה ייצוגית והן במסגרת תביעות אישיות. כבר עתה אנו מטפלים בתביעות אישיות של עשרות עובדים, שהגשתן מתעכבת עד שיתברר מצב החברה בתביעה הייצוגית, או עוד קודם לכן - עד שהבעלים, זיאד ריאן, ימלא את חובותיו כלפי עובדיו".
מה אם יתברר שנכסי החברה לא מספיקים כדי לשלם לעובדים את שכרם?
"נבקש להמשיך את התובענה הייצוגית בהליכי הפירוק ולהטיל את ההוצאות גם על הבעלים - שהחבות תהיה גם עליו ולא רק על החברה. מדובר בתופעה רחבה של הפרת זכויות עובדים השכיחה בענף עובדי הקבלן. עד שידאגו לאכיפת החוק לגבי עובדי קבלן ולהפסקת הניצול המחפיר של העובדים החלשים במשק על ידי המעסיקים - התביעה הייצוגית היא הכלי הטוב ביותר שיש לפתור את הבעיה המערכתית הזו.