בהמלצת הרבנים: החרדים עוברים לפריפריה
במגזר החרדי מצאו פתרון לבועת הנדל"ן: רבנים ממליצים לקנות דירות ביישובים מרוחקים בפריפריה - והציבור מסתער על מקומות כמו ערד וכרמיאל, שנכשלו בניסיון למשוך צעירים חילונים מהמרכז
מחירי הדירות במרכז גואים אז הציבור החרדי מתפשט למעגלים החיצוניים של הפריפריה: לאזורים בהם כל הניסיון למשוך אליהם אוכלוסיות חזקות מהמרכז - נכשל כישלון חרוץ.
קחו את העיר כרמיאל למשל, היא קורצת לחרדים: המחירים הזולים והאפשרות לקיים בה אורח חיים תורני מושכים משפחות חרדיות רבות. הן מגיעות כתוצאה מהדיור המוזל בעיר שמושך עוד ועוד אוכלוסיות חרדיות. "הפעילות נגד התחרדות שפרצה בערים חילוניות גדולות", אומרים הארגונים הפעילים למען האכלוס החרדי, "מתחלפת בקבלת פנים הוגנת בערי הפריפריה, שם האוכלוסייה מסורתית מאוד".
גם יבניאל היא דוגמה טובה: רק לפני עשור היא הייתה מושבה שרצתה להידמות לכפר תבור והוציאה לשיווק מאות דונמים של מגרשים חקלאיים, אלא שחסידי ברסלב גילו את הפוטנציאל והשתלטו על היישוב החקלאי. גם קריית גת מהפכה דומה והתחרדה בחלקה הגדול. יצטרפו אליה בקרוב עשרות יישובים נוספים בפריפריה במבצע כמעט צבאי המפורט בעיתונות החרדית, תוך בקשה מהציבור הקדוש "שלא לעשות רעש".
זה קורה בערד, בחצור הגלילית, בצפת, בטבריה, בכרמיאל ובמקומות רבים נוספים בפריפריה, היכן שהממשלה כבר הרימה ידיים בניסיונות למשוך אליהם צעירים ממדינת תל אביב. אז מה יש לנו ללמוד מהציבור החרדי? את היכולת שלהם להסתגל לאזורים חדשים על המפה, אזורים שמחירי הדירות בהם מוזלים באופן יוצא דופן, ויש בהם פוטנציאל להפיכתם למרכז תורני.
נוהרים בהמוניהם
את הציבור החרדי זה לא מפחיד, מסתבר, שאין עבודה, או שהרכבת שהובטחה תיקח עוד עשר שנים. "הסיבה לתופעה החדשה," אומר שחר אילן מעמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, "שהציבור החרדי זקוק ל-5,500 דירות מדי שנה.
"הדרישות העיקריות שלו הן מגורים באזורים חרדיים ליד מוסדות דת ומחירים נמוכים. זאת, בגלל העוני בציבור והעובדה שהנוהג החרדי מחייב את ההורים לקנות לילדיהם דירות כחלק מהסדר השידוך. התוצאה היא שכל משפחה חרדית חייבת לקנות לילדיה בממוצע 3.5 דירות".
הדירות הנמכרות באזורי הפריפריה הן בחצי ובשליש מחיר מהאזורים החרדיים המוכרים. לדבריהם, מתחוללת מהפכה שקטה, איטית ועקבית, וכבר רואים את ניצניהן של עשרות שכונות חרדיות בגליל ובנגב. רבנים נותנים את ברכת הדרך, ובשנתיים האחרונות כבר נרכשו אלפי דירות בפריפריה על ידי חרדים.
גם במרכז יש אמנם תוכניות חדשות: 1,700 דירות לחרדים במושב אחיסמך ליד לוד, ו-2,000 יחידות דיור בבית שמש ג', אבל המחירים שם עלו, במיוחד לנוכח עלויות פיתוח אדירות. המוצא היחידי הוא יישובי הפריפריה, והחרדים נוהרים לשם בהמוניהם.
אחת האופציות המקודמות עתה הוא היישוב חריש, יישוב רפאים בוואדי ערה, שמשרד השיכון כבר תקוע איתו שנים, אבל יש התנגדויות מצד יישובי הסביבה להתחרדותו של המקום: 1,500 התנגדויות כבר הוגשו בשבוע שעבר. גם יישוב חדש ליד ערד מקודם על ידי הממשלה וצפוי לתת פתרון.
הציטוט הבא נלקח מתוך "יתד נאמן": "לציבור החרדי אין ברירה. המדינה לא בונה לנו ערים חדשות? אם כן נקום ונעשה מעשה פשוט מאוד: נקבע עובדות של ריכוזים חרדיים המוקמים בערים שאינן חרדיות ברחבי הארץ. נחריד עוד שכונה ועוד שכונה. נראה לאט לאט עשרות קהילות חרדיות שצצות במקומות שונים ברחבי הארץ".
העיתון מביא רשימה של ריכוזים חרדיים חדשים בפריפריה: קריית מלאכי, רמלה, לוד, טבריה, ירוחם, ערד, דימונה, אשקלון, באר שבע, עפולה, קריית אתא, כרמיאל, צפת ואפילו עכו. המחירים הם 400-200 אלף שקל לדירה בת 3 חדרים. גם משרד תיווך מגורים ב.ס.ד מודה: "בשקט בשקט אנשים קונים דירות. עוד דירה ועוד דירה ועוד דירה. ולא יעברו חודשים רבים מדי עד שצעירים חרדיים יבואו לגור בדירות הללו".
בברכת גדולי התורה
הרב שי אברמוביץ' (33), אילנה (29), נהורי (שש וחצי), מתניה (5) ונוח (שנה וחצי), עברו לערד לפני פחות משנה. במקור שי מנתניה ואילנה מתל אביב.
"אנחנו אנשי חב"ד, ולפי אג'נדה של הרבי פועלים על פי השליחות. הפצה. גרנו קודם בצפת ונבחרתי כסופר סת"ם לכתוב ספר תורה בבית הכנסת העתיק במצדה. בנו לי חדר זכוכית ואנשים צופים בעבודתי. אין מצוקת דיור, כשרוצים לגור מוצאים בפריפריה במחירים אטרקטיביים אפשרויות לדירה מרווחת יותר. ערד מטופחת ומושקעת. נחמד לגדל כאן ילדים".
התופעה הולידה אפילו ארגונים שמטרתם לסייע לזוג הצעיר לרכוש דירה: ארגון "שהשמחה מעונו" הוקם לפני שנתיים במטרה לסייע להורים לחתן את ילדיהם עם הדירה. באחד מכינוסי ההסברה אמר ראש ישיבת יד אהרון, הרב יהושע אייכנשטיין שליט"א, כי אברך שקונה דירה בכל ריכוז חרדי במרכז הארץ, השפעתו הרוחנית על סביבתו חלשה. אך ביישוב רחוק יותר גוברים סיכוייו.
עוד ארגון פעיל הוא "הוועדה למציאת פתרונות דיור" שקיבל את ברכת גדולי התורה, ובראשם הרב שמואל אויערבאך, שהמליצו: "יש לפעול בשקט ובצנעה. הכי חשוב לשמור מרחק מראשי הערים. השיקולים שלהם הם בדרך כלל פוליטיים נטו, ואינם רוצים לראות אברכים בעירם. .
ברכה עם הקנייה
ואיך מונעים עליית מחירים? קונים במנות קטנות, ולפעמים מבטיחים גם ברכה עם הקנייה: "היתרון הגדול", אומר ד', אברך שגדל בישיבה בירושלים, בן 24 נשוי פלוס שני ילדים, "שהציבור ביישובים הפריפרייליים מסורתי. הם שמחים למכור לנו. באחד המקרים בעל הבית היה מוכן למחיר מציאה, בתנאי שיקבל באופן אישי ברכה מהרב קנייבסקי".
גם ח"כ מנחם אליעזר מוזס, יו"ר יהדות התורה ויו"ר השדולה לפתרון מצוקת הדיור, מקדם לאחרונה פתרונות דיור לציבור החרדי בצפת. בפגישה שקיים עם ראש העיר אילן שוחט דובר על עתודת קרקע גדולה בת 2,000 יחידות דיור, שעשויה לשמש פתרון למצוקה החרדית. גם ראש עיריית נצרת-עלית שמעון גפסו מחזר אחרי הציבור החרדי.
לאחרונה שיווק שר השיכון אטיאס אלפי יחידות דיור במחירים מוזלים במיוחד בפריפריה, בחצור, בנתיבות, בקריית גת, בבית שמש ובמקומות נוספים שהציבור החרדי מתכוון להסתער על הדירות שיוצעו במכרזים.
לא רק דירות חדשות, גם יד שנייה: בטבריה, למשל, חסידי קרליין החליטו שלא להמתין לשיווקים ומכרזים והסתערו על מאות דירות יד שנייה. דירת 3 חדרים שנמכרה לפני שנה ב-200 אלף שקל, נמכרת היום ב-380 אלף שקל.
בראש הוועדה למציאת פתרונות דיור עומד הרב יצחק מאיר הגר, שאומר ב"יתד נאמן": "המטרה: גיבוש קהילת אברכים שיקימו גרעין של מקום תורה".
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב עו"ד אורי רגב, מזהיר מפני "האנרכיה בתוכניות ההתיישבות של חרדים בגליל ובנגב, שעלולה להביא למתחים ומאבקים".
לדבריו, "מדינת ישראל צריכה לספק פתרונות דיור לחרדים, בצד הדרישה שישתלבו בשוק העבודה, כדי שלא ליפול כנטל. אבל במקביל היא צריכה להקפיד על מדיניות תכנון שתמנע מאבקים בין חרדים לאוכלוסיות אחרות והתחרדות אזורים." רגב דורש ממשרד השיכון לוודא שהתוכניות להתיישבות חרדית בגליל לא ידחקו תושבים מבתיהם.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של" ידיעות אחרונות"