שתף קטע נבחר

תפילת הדרך: טיול בין המקדשים היפים של קיוטו

מספר המקדשים בקיוטו וסביבותיה (800!) יכול לספק תעסוקה לכמה ימי טיול, וישנם כאלה שיגידו "ראית אחד ראית את כולם". רונית סבירסקי ביקרה בכמה מהמיוחדים שבהם. חלק 2 ואחרון

בני העם היפני האמינו במשך מאות בשנים בדת השינטו, שהיא בעלת עקרונות פשוטים ונטולי כפייה. השליטים היפנים הבינו שחוקי הסגפנות הקשוחים של הדת הבודהיסטית יאפשרו להם שליטה חזקה יותר במאמינים, וכך הלכו והתחזקו הכתות השונות שאימצו את הזן הבודהיסטי.

 

הכוח הביא איתו ממון רב ותרומות של מאמינים. המקדשים הבודהיסטים הפכו לגופים כלכליים עתירי ממון והשקיעו כסף רב במקדשים גדולים שחלקם מצופים בזהב.

 

800 מקדשים

מספר המקדשים בקיוטו וסביבותיה יכול לספק תעסוקה לכמה ימי טיול, וישנם כאלה שיגידו "ראית אחד ראית את כולם". אולם אפשר לסווג אותם לכאלה שכדאי להקדיש להם זמן, ועל השאר לוותר.

 

קיוטו היא העיר הקדושה ביותר ביפן ויש בה ריכוז של 800 מקדשים ואתרים דתיים. האתרים שמעניקים חוויה של הרמוניה ויופי, מעבר למסר הדתי, הם אלה שכל תייר ישמח לבקר בהם. מקדשים בעלי מבנים ארכיטקטוניים מרשימים, בתי עץ יפהפיים וגנים מעוצבים שהיפנים מתמחים בהם. קיוטו לא סבלה מהתקפות האוויר במלחמת העולם השנייה בזכות העובדה שהייתה עיר דתית, וכך נותרו בתיה ומקדשיה שלמים מהמאות ה-8 עד ה-12.

 

מקדש הכסף, גינקאקו-ג'י (Ginkaku-ji), המכונה באנגלית "סילבר פבליון", זכה לפרסום הודות לגן היפני המרשים שבו. חשיבותו הדתית כרוכה בטקס התה המסורתי שהגיע בו לשיא העידון והמומחיות, תיאטרון הנוֹ (No), אמנות סידור הפרחים וציורי הדיו שבוצעו על ידי הלוחמים הסמוראים שהתגוררו בין כתליו.


זכה לפרסום הודות לגן היפני שבו. מקדש הכסף (צילומים: רונית סבירסקי)


גנים מעוצבים שהיפנים מתמחים בהם. הגנים במקדש הכסף

 

המקדש הוקם על ידי השוגון יושימאסה במאה ה-14 ותקופתו נחשבה לתקופת הרנסנס של אמנויות יפן. יושימאסה תכנן לצפות את מקדשו בריקועי כסף אבל מלחמת אונין סיכלה את תוכניתו וכך נותר רק השם. בכניסה למקדש שיחי קמליות, חורשת במבוקים ואורנים. עוברים בשבילי הגן הצרים בין בריכות מים קטנות, פרחים ועצים מסוגננים.

 

שני מקדשי הונאן ג'י (Hongan-ji) מאופיינים בשטיחי הטאטאמי (מחצלות יפניות מסורתיות) ומזבחות גדולים. בכל אחד מהם יש אולם ענק ולצדו אולם קטן יותר ובתוכו ניצב פסלו של בודהה אמידה. במקדש ישנם אגפים מעוטרים וגן של עצי ציקאסים, צמד במות של תיאטרון הנוֹ, שאחת מהן נחשבת לעתיקה ביותר ביפן, בית תה גדול ושער בסגנון סיני. השער של מקדש היגשי הונאן ג'י הוא אחד המרשימים ביופיו ובגודלו. האולם המרכזי שלו נבנה ב-1895 וטוענים שהוא מבנה העץ הגדול ביותר בעולם.


אגפים מעוטרים וגן של עצי ציקאסים. מקדש הונאן

 

מסלול הפילוסופים: מנתיבי ההליכה הרומנטיים של קיוטו

מסלול הפילוסופים מציע הליכה בסמטה צרה לאורך תעלת מים בין בתים כפריים ובצל שדרת עצי דובדבן. זהו אמנם מסלול דתי שעובר בין מקדשים שונים אבל נתיב ההליכה הוא אחד הרומנטיים שקיוטו מציעה. הדרך מתחילה מגינקאקו-ג'י לכיוון דרום ומובילה אל מתחם מקדשי נאנזן-ג'י, כשהיא מתפתלת למרגלות ההרים המזרחיים היגאשיאמה.

 

המסלול קיבל את שמו מפרופסור נישידה קיטארו שחי בין השנים 1945-1870 ולימד פילוסופיה באוניברסיטת קיוטו. קיטארו נהג לטייל מדי בוקר לאורך המסלול והפך אותו למפורסם. היום פזורים לאורך הנתיב גלריות, בוטיקים, בתי קפה, מסעדות וחנויות. בעונת פריחות הדובדבנים ועצי המייפל הופך מסלול הפילוסופים לתמונה ציורית החביבה על זוגות אוהבים.


לאורך תעלת מים, בין בתים ובצל שדרת עצי דובדבן. מסלול הפילוסופים

 

המקדשים שניצבים במסלול הפילוסופים הם מקדש הכסף, אוטויו-ג'ינג'ה (Otoyo-jinja), שהוא בין מקדשי השינטו הבודדים באזור, ומקדש נאנזן-ג'י (Nan-Zen-ji) שנבנה במאה ה-15 וחרב במלחמת אונין. הוא שוקם במאה ה-17 ולצדו אמת מים מרשימה שנבנתה בסגנון מערבי. מקדש נוסף הוא הונן-אין שהוא מקדש בודהיסטי קטן בעל שער עתיק עם גג קש וסביבו גן חצץ מגורף שמשמש את הנזירים למדיטציה. האחרון הוא אייקאן-דו (Eikan-do) שבו מתחם מקדשים בתוך פארק גדול עם מבנים המחוברים במסדרונות ארוכים ובמרכזם בודהה אמידה.

 

מצודת ניג'ו: סמל הכוח של השוגון בקיוטו

מצודת ניג'ו (Nijo Castle) משאירה רושם עז על המבקרים, וזאת עקב גודלה, הגנים, בריכות המים מוקפות הפרחים ובעיקר בזכות "רצפות הזמיר" שמאפיינות אותה. הליכה לאורך המסדרונות הארוכים של בתי העץ יוצרת ציוצים הדומים לאלה שמשמיע הזמיר, וזאת מתוך כוונה לשמוע אם נכנסים למבצר אורחים בלתי קרואים.

 

המצודה נבנתה על ידי השוגון טוקוגאווה אייאסו שחי בשנים 1616-1543 והיוותה את סמל הכוח של השליט באזור קיוטו, לאחר שהעתיק את מגוריו לאַדו (טוקיו של ימינו). אולמות המבצר מעוטרים בציורי קאנו של מיטב האמנים היפנים. שער המבצר מעוטר בזהב ובאולמות המרכזיים ישנם ציורים מפורסמים ביניהם סצנה של נמרים, חורשת במבוק, עצי אורן ופריחת הדובדבן.


משאירה רושם עז על המבקרים. מצודת ניג'ו

 

בחדרי קבלת הפנים וחדרי השינה הפרטיים של השוגון ניצבות בובות המייצגות את דמויות האנשים שחיו או התארחו במצודה, כמו גם התלבושות, האביזרים, כלי הנשק, העוזרים האישיים, השומרים והלוחמים. הגן הסובב את מבני המצודה שופע ירק ועצי אורן מעוצבים, בריכות מים ופרחים ססגוניים.

 

זהב, הכל הזהב

מקדש הזהב, קינקאקו-ג'י (Kinkaku-ji), או הגולדן פבליון, מסמל עבור התיירים המערביים את יפן כפי שהיא מופיעה בחוברות התיירות בעולם. המקדש הנוצץ שמשתקף במימי האגם הסובב אותו אולי אינו המרשים והחשוב ביותר ביפן אבל ללא ספק הוא מצטלם נפלא.


יפן כפי שהיא מופיעה בחוברות התיירות בעולם. מקדש הזהב

 

המקדש הוא שריד מפואר של ימי הביניים והוקם על ידי השוגון השלישי לבית אשיקאגה, יושימיצו, שחי בין השנים 1408-1358. הוא הפך בגיל 37 משוגון לנזיר נערץ ומקדש הזהב שימש אותו בתקופת פרישתו. המבנה המקורי הוצת ב-1959 ונבנה מחדש. הוא מצופה כולו זהב ועל גגו ניצב פסל בדמות ציפור. אגם מים עם דגי קוי, צפרדעים וצבי מים מקיף את המבנה וגן הפרחים מעוצב בסגנון האופייני לתקופת מוראמאצ'י.

 

מקדש סאנג'וסאנגן-דו (Sanjusangen-do) מפתיע למן הרגע הראשון שנכנסים לתוכו. מבנה עץ בין הארוכים ביותר במקדשי יפן שבתוכו ניצבים כאלף פסלים בגודל טבעי מצופים זהב. לכל אחד זהב מהפסלים ישנן כמה עשרות זרועות. הפסלים כולם מוקדשים לאלה קנון ומעוצבים בדמותה. שורות-שורות של פסלי זהב, במרכז פסל עצום של האלה קנון כשעל ראשה עשרה ראשים מפוסלים. בשורה הראשונה ניצבים שומרי ראש בעלי פרצופים מאיימים שעיניהם עשויות מאבני קריסטל ונראות כמו עיני אדם חי.

 

המקדשים הרבים, הטקסים השונים והגנים שמשנים את צבעם מעונה לעונה הם חלק בלתי נפרד מיופייה של קיוטו. כדי לתהות על נבכי העיר ולהכיר אותה מקרוב כדאי להקדיש כמה שעות לשיטוט בסמטאות הצרות וברחובות הצדדיים בין בתי המגורים המסורתיים, החנויות העתיקות והמסעדות השכונתיות שמגישות מנות מהמטבח המקומי המבוסס על גידולים עונתיים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתייחדים במקדש
צילום: רונית סבירסקי
טקס תה יפני מסורתי
צילום: רונית סבירסקי
מומלצים