שתף קטע נבחר
 

שוות הון: המאבק על גורל הנחלות החקלאיות

אלפי נחלות בלתי מאויישות מנוהלות ללא סדר, וגם לגורמים המוסמכים אין מידע מדויק על מספרן המדויק. במינהל מעוניינים לשווק אותן במכרז, בעוד שמשרד החקלאות והמגזר החקלאי מתנגדים לכך בתוקף. אז ידו של מי תהיה על העליונה?

דמיינו לעצמכם מצב בו כספי הציבור מנוהלים ללא סדר וללא רישום. נשמע הזוי? כך בדיוק מנוהלות אלפי נחלות פנויות שמפוזרות ברחבי הארץ. מדובר על קרקעות יקרות, שאין לגביהן מדיניות רשמית ובסיס נתונים מעודכן, ושהעובדות בהן נקבעות בשטח. בקיצור - בכאוס אחד גדול.

 

 

אז על מה בעצם אנו מדברים? בישובים רבים יש נחלות פנויות - כ-4,000 בסך הכל רחבי הארץ, כאשר כ-330 מהן באזור המרכז. כבר בתחילת שנת 2003 סבר מינהל מקרקעי ישראל שיש צורך לשווק נחלות אלה במכרז פומבי ולא למסור אותן בחינם לתושבי המקום, כפי שהיה נהוג בעבר.

 

אולם מאז ועד היום, לא התקבלה כל החלטה רשמית של המועצה בעניין. הלכה למעשה, במשך השנים אוישו נחלות רבות ללא תמורה באזורי עדיפות לאומית א' באזורי קו התפר, ובאזורי קו העימות, זאת תוך מתן הטבה בלתי סבירה ביישובים בהם שווי הנחלה אינו עולה על 100 אלף דולר.

 

כיום, גם לגורמים מוסמכים אין מידע מדויק על הנחלות שאוישו ועל מספרם המדויק של הנחלות שנותרו פנויות. הנושא כולו מצוי תחת מעטה עמימות כבד ובשטח נוצרה מציאות בעייתית, שממשיכה להתקיים כל עוד לא מתקבלת החלטה בעניין. כך למשל, במקומות רבים חלה השתלטות על נחלות, תוך ניסיון ליצור עובדות מוגמרות בשטח.

 

מכרז או לא?

וועדת המשנה של מועצת מקרקעי ישראל אמורה בימים אלה לגבש את המלצותיה בעניין המדיניות הראויה. מצד אחד, במינהל מעוניינים לשווק נחלות אלה במכרז, כפי שאולי היה מקום לעשות כבר מזמן וכפי שראוי שיהיה מבחינת עקרונות השוויון והניהול התקין של נכסי הציבור. מנגד, משרד החקלאות והמגזר החקלאי מתנגדים למכרז בכל תוקף ומעוניינים לשמר להם את השליטה בנחלות, ייתכן כי בשל השווי הגלום בהם.

 

ואכן, מדובר בנכסים ששווים זהב. כך למשל, מבקר המדינה קבע בדו"ח השנתי 60 ב' לשנת 2009, כי שוויון של הנחלות מוערך בממון רב, זאת לאור הביקוש הגדול לבתים פרטיים צמודי קרקע, בייחוד בסביבה כפרית סמוך למטרפולין. בהקשר לכך המבקר ציין, כי הנחלות במושבים במרכז הארץ מבוקשות בעיקר למגורים ולא לצרכי חקלאות.

  

בהמשך לכך, המינהל אף מציע כי הקרקעות במרכז הארץ ישווקו במכרז ובכפוף לאישור וועדת קבלה. באזורי עדיפות לאומית מוצע, כי הנחלות ישווקו בפטור ממכרז לתקופה קצובה, ועבור תשלום שייקבע השמאי הממשלתי.

 

בכל מקרה עושה רושם, כי כולם מסכימים שהמצב הנוכחי כיום לא יכול להימשך וכי יש לגבש במהרה הכרעה בדבר מדיניות איוש הנחלות הפנויות. לעניין זה מבקר המדינה אף קבע בדו"ח, כי המשך המצב הקיים ישקף "כשל חמור בתפקודם של הגופים השלטוניים המופקדים על ניהול המדיניות הלאומית בתחום המקרקעין והחקלאות".

 

עם זאת, על הוועדה מוטלת משימה לא פשוטה. לחצים אדירים מופעלים מטעם אלה שמעוניינים לשמר את שליטתם בנחלות והמציאות הקיימת בשטח היא מאוד בעייתית. אולם, לא ראוי שגורמים אלו יובילו להקניית זכויות בנחלות יקרות ערך, בחוסר שוויון וללא קבלת תמורה נאותה לקופת המדינה.

 

את המטרה הנעלה של עידוד ההתיישבות ניתן להשיג על ידי מתן תמריץ כספי, סביר ומדיד, ולא על ידי מתן הקרקע. יש לקוות כי כך גם תחליט הוועדה, שיושבת כעת על המדוכה, ושהיא תהיה מספיק אמיצה כדי לעמוד על מימוש האינטרס הציבורי ולקבל החלטה נכונה, שאולי סוף סוף תעשה סדר בבלגן.

 

הכותבת היא רכזת האגודה לצדק חלוקתי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ללא סדר וללא רישום
צילום: לע"מ
מומלצים