לפני שאתם רוכשים דירה, בקרו בעירייה
גם אם מצאתם את הנכס המושלם והכל נראה תקין, אל תחתמו על העסקה בלי לערוך ביקור מקדים בעירייה: במקרים רבים תקבלו שם מידע שהמוכר העדיף להסתיר מכם
מצאתם את בית חלומותיכם, השכונה נראית נהדר ואפילו השכנים מוצאים חן בעיניכם. לפני שאתם חותמים על העסקה אל תוותרו על השלב המקדים ההכרחי: ביקור בעירייה, באגף מהנדס העיר, ובוועדה המקומית, שם יש לאסוף מידע שילמד אתכם רבות על מצבה התכנוני של הדירה ועל השכונה, ומה התכנונים לגבי האיזור.
במקרים רבים הביקור יספק לכם בדיוק את המידע שהמוכר מעדיף להסתיר, או פשוט אינו מודע לו.גם למוכרי דירות כדאי מאוד לבקר במשרדי העירייה לפני שהם סוגרים עסקה, כדי למנוע הפתעות לא נעימות לאחר החתימה.
לדוגמה, אם מאז שרכשתם את הדירה שונתה התב"ע (תוכנית בניין העיר) בשכונה, וכעת מותר לכם לבנות קומה נוספת, הדבר כרוך בתשלום של היטל השבחה שעשוי להגיע גם מאות אלפי שקלים.
היטל השבחה הוא תשלום בגובה כ-50% מהתוספת בשווי הנכס, שנגרמה מהשינוי בתוכנית. אם תלמדו על ההיטל הצפוי מראש, תוכלו לעדכן את הרוכשים ואולי כך להגיע עמם להסדר המקובל ברוב העיריות, על פיו הרוכש מתחייב לקבל על עצמו את תשלום ההיטל, אם בעתיד יחליט לבנות או למכור את הנכס.
לכו עם עו"ד
בהגיעכם לבית העירייה, חפשו את מדור האינפורמציה. שם אתם זכאים, לרוב תמורת אגרה בסך עשרות שקלים, לקבל את כל המידע התכנוני בנוגע לדירה, לבניין והשכונה.
כך תגלו האם למשל הפרגולה שבמרפסת חוקית, מה מתוכנן להיבנות על המגרש הריק הסמוך לבניין שבו ממוקמת הדירה, וגם האם יש תוכניות רלוונטיות נוספות לאיזור.
את המידע ניתן לקבל בעל פה או בכתב. כדאי לדעת מראש מה לשאול ולכן אם יש עורך דין שמייצג אתכם, כדאי שיצטרף איתכם לפגישה.
חשוב לדעת שגם המידע בעירייה אינו סופי. זה שיש תוכנית לגינה ציבורית כרגע, לא אומר שזה יהיה המצב גם בעוד 5 שנים: יכול להיות שהצרכים יישתנו. אבל בעירייה מחויבים לתת לכם את המידע הטוב ביותר שיש בידיהם כיום, לרבות האם ידוע להם על תוכנית שכרגע מקודמת.
עוד מידע כל השאלות שיש לברר בעירייה ניתן למצוא בלינק המצורף
הכותב הינו מחבר הספר "לרכוש דירה בלי להיפגע" ועורך האתר www.mydira.co.il